Omavaraisuutta vuonna 2020 osa 4 - kompostointia


Tällä yhteispostauskerralla keskityn projektieni etenemiseen.  Yläkerran remontti on edistynyt kaiteiden ja koolauksien sekä villoituksen verran eteenpäin. Panelointikin on hyvällä mallilla ja päätyseinät on sisäpuolelta levytetty. Lumeton talvi on mahdollistanut ulkorakennusprojektien aloittamisen aikaisemmin kuin tavallisesti. Helmikuussa purin lopun possutarhasta pois, ja nyt olen pilkkonut noita puolimätiä kuormalavoja, jotta voin biohiilettää ne ja onkia magneetilla naulat pois.
Ponit ovat mulla pihassa ollessaan kesällä 1ha:n kokoisella alueella, mutta talvella vain 0,5ha alueella. Tarhasta kakat siivoan viikottain, mutta tuon niittylaitumen kakkapaikkojen siivous tapahtuu yleensä huhti-toukokuussa. Tänä vuonna senkin suhteen olen ajoissa eli joitakin kakka-alueiden kakkoja olen jo haravoinut kasoiksi. 

Kompostointi

Syksyllä aloittelin uuden kompostialueen rakentamista kasvimaalle ja nyt olen jatkanut sen rakentamista. Tämän jälkeen tontilla on kolme kompostia. Yksi lämpökomposti, yksi avokompostikasa ja viimeisimpänä tämä kasvimaan kompostialue. Vinkkinä muille kuormalavoista kompostia rakentaville; rakenna samankokoisista lavoista, tasaiselle kivettömälle maalle ja suunnittele kattorakenne etukäteen, jolloin saat siistimmän kokonaisuuden kuin minä :D

Koska en ole aiemmin ehtinyt keskittyä komposotinnin saloihin, aloin nyt lukea työkaverilta lainaamaani kompostikirjaa (Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta by Kirsi Tuominen).
Kompostin hyvinvoinnin perustana on kolme pääasiaa eli
1.  ilmavuus (lue kuohkeus)
2.  kosteus
3.  ravinnesuhteet

Jos kompostista puuttuu happi, se muuttuu tunkioksi, jossa jäte ei maadu vaan se mätänee.  Komposti tarvitsee karkeaa eloperäistä ainetta, joka varmistaa hapen liikkumisen ja imee itseensä liian kosteuden.

Seosaineita voi olla esim oksahake, kuorike, kutterinlastu, olki, ruoko, kuivat puun lehdet, sammal ja turve. Hyvä seosaine ei tiivisty joutuessaan jätteen sekaan. Paras seosaine syntyy kun sekoittaa keskenään karkeaa sekä kosteuttaimevää seosainetta yhteen.

Kompostin pieneliöt tarvitsevat hapen lisäksi kosteutta, mutta liika kosteus tiivistää kompostikasaa ja siksi komposti on aina syytä suojata sadevedeltä. Liian kostea komposti ei ole ilmava ja silloin se usein haisee. Kompostia kun puristaa siitä pitäisi tihkua hieman nestettä. Jos komposti on liian kuiva niin sitä voi kastella laimennetulla pottavedellä tai nokkosvedellä.

Mitä jos kosteus ja happi ovat kohdallaan, mutta kompostijäte ei vaan maadu? Syynä voi olla se, että komposti on rakennettu liian yksipuolisesta jätteestä. Komposti tarvitsee sekä typpeä että hiiltä. Elintarvikejäte on yleensä vähätyppistä, varsinkin jos se sisältää paljon poroja ja perunankuoria. Ruohosilppu ja rikkaruohot ovat typpirikkaampia kuin ruskea jäte. Hiilipitoista jätettä on kaikki puumainen aines eli seosaineet. Käymäläjäte on muuten kovin typpipitoista ja sen vuoksi sen päälle on hyvä heittää hiilipitoista kuviketta. (lähde:Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta)


Esikasvatus ja tiput

 
Purjot, tomaatit, parsa,- kukka,- ja keräkaalit itävät hyvin. Vanhentuneista paprikan siemenistä iti vain yksi siemen. Niin ja pyykkiteline on toiminut hyvin esikasvatustelineenä :)

Tiputkin ovat kasvaneet hyvin. Kuvassa näkyy isä-kukko Tobias ja kanatiput; Ansa ja Heta.

Näiden linkkien kautta pääset lukemaan muiden omavaraisblogistien kuulumisia:


Kasvuvyöhyke 1

Omavarainen Jovela

Laura eli Javis


Iso-orvokkiniitty
 

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

Urban Farming kaupunkiviljely

Rouva yrttinen

Oma tupa, tontti ja lupa

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut


Koivun juurella

Metsäläisten elämää

Airot ulapalla

Caramellia

Rakkautta ja maanantimia


Kasvuvyöhyke 4


Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi

Korkeala


Kasvuvyöhyke 5

Sorakukka 


Riemullista pääsiäistä!
 

Kommentit

  1. Meillä olisi edessä kaikkien kompostien tyhjennys elinkaarensa päähän päässeeseen paljuun, josta tehdään iso kasvatusalusta syötäville ;D Kaikkea sitä tuleekin tehtyä, mutta onneksi on monta kompostia ja nyt myös paljon myrskyjen paiskomia oksia, niin kompostit saa jatkaa ilmavaa elämää paljussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuleeko teille uusi palju vai oletteko kylpeneet jo tarpeeksi :)

      Poista
    2. Kyllä varmasti tulee ja sen pitää olla sisupinnoitettu, mutta ei aiotussa aikataulussa nyt sittem tule sekään :( Korona vei leipätyöt tauolle, joten nyt pitää nuukailla ja siirtää haaveitaan parempiin aikoihin. Ei se nyt suuresti haittaa. Kesällä sitä pulahtaa mieluiten vähän viileämpään veteen kuin ihmispadan höyrymereen ja kesäallas meillä on olemassa ;)

      Poista
  2. Meillä on toinen lämpökompostori ollut jäässä melkein koko talven. Täytyy yrittää möyhiä sitä kunhan kelit vähän lämpenevät. Toinen kompostori on pysynyt paremmin toiminnassa mutta edelleen on epäselvää miten ihmeessä saan sen tyhjennettyä, kompostorin luukku on nimittäin rikkoutunut niin että rikkinäinen luukku pitänee kaivaa sorkkaraudalla irti ja virittää sitten uusi luukuntapainen tilalle :D Oma hoitamisensa näissäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lämpökompostorissa ei ole tarpeeksi sidosainetta.. pitäis ostaa säkkki

      Poista
  3. Mä olin niin tyytyväinen kun sain ekaa kertaa kompostista kunnon multaa. Pieni asia, mutta omavaraisuuden kannalta niin tärkeä. Jännä nyt sitten nähdä kuinka paljon tuolta puskee rikkaruohoja kun en yhtään tiedä kuinka lämpimänä komposti on käynyt. Pitäisi itsekin lukea tuo kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! löysin syksyllä yhdestä kompostikasasta multaa! Ja siitä tämä innostus saikin alkunsa :)

      Poista
  4. Talvi oli talvena kurja, mutta huomasimme saman että se mahdollisti monenlaista hommaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina pitänyt keväällä siitä hetkestä kun kaikki on paljasta. Maan muodot ja kivet ja kaikki näkyvät. Nyt sellaista on ollut koko talven :) mitä nyt vähän mutavelliä on myös ollut ;)

      Poista
  5. Lauhan talven ansiosta lämpökompostori on pysynyt sulana, mutta meinaa olla liian märkä. Täytyisi myös rakentaa tuollainen avokomposti puutarhajätteelle.

    VastaaPoista
  6. Pistin oksasilppurilla vadelmien varsia silpuksi ja kokeilen käyttää kuivikkeena, sekoitan vähän mukaan ostokuiviketta ja itse tehtyä oksasilppua. Nyt käytössä oleva ostokuivike on selvästi liian vähän karkeaa ainesta sisältävää.

    VastaaPoista
  7. Argh! Toi kompostointi on aina vaan vaiheessa täällä meillä!

    VastaaPoista
  8. Mie sekoitan ostokuiviketta ja kuoriketta keskenään seosaineeksi, mutta olen ilmeisesti liian pihi sitä laittamaan kun tahtoo kompostin pohja olla liian märkä. Viime aikoina olen tyhjennyksen yhteydessä heittänyt pohjalle revittyjä kananmunan kennoja ja se on auttanut.

    VastaaPoista
  9. Meillä lämpökompostori takkuilee kun kompostorista tuli bokashin myötä tarpeisiimme liian iso. Pienempää kompostoria ei (vieläkään!) ole otettu käyttöön mutta puutarhakomposti löytyy. Oletko koittanut kasvattaa mitään siinä?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari