Miksi jänekset eivät syö hedelmäpuitteni runkoja?



Syy ei ainakaan ole siinä, että suojaisin puuni tarpeeksi hyvin. Alkuun minulla ei edes ollut mitään suojia istuttamieni puiden ympärillä, mutta sitten alkoi epäilys iskeä, että mitä jos ensi talvena ei olekaan näin hyvä tuuri. Lisäsin siis nuorien omenapuiden ja muutaman luumupuun ympärille ihan oikeat verkot, mutta muiden varsiin lisäsin noin 30-50cm runkosuojaa eli ihan liian vähän. 

Syy ei myöskään ole siinä, että tamppaisin lunta ahkerasti puuntaimieni ympäriltä, jolloin mitättömät runkosuojat olisivat tarpeeksi. Eikä syy ole todellakaan siinä, että kasvimaani olisi hyvin aidattu.

Syy ei myöskään ole siinä, että seudulla ei olisi jäneksiä. Oheisessa kuvassa on todistusaineistoa, siitä miten ketävästi jänöjussi on aidan yli kasvimaalleni lipunut. 

Pohdiskelujeni tuloksena, olen rajannut vaihtoehtoiset syyt kahteen.

Joko hedelmäpuuni maistuvat niin pahoilta, ettei ne kelpaa edes maalaisjäniksille tai sitten talviruokin jäniksiä hevosten heinillä niin hyvin, ettei nuo röyhtäilevät jänekset enää paluumatkalla hevosaitauksesta  metsään, saa mahtumaan mahaansa edes pientä kuoren palasta maan maukasta luumupuun kuorta.

Mitä mieltä olet lukijani? Kumpi vaihtoehdoista tuntuu sinusta todennäköisemmältä  vai keksitkö jonkun muun selityksen sille, että kymmenen vuoden aikana yhteenkään runkoon ei ole hampaita upotettu?

  

Tänä vuonna komposti ei ole (ainakaan vielä jäätynyt) ja lumikkokin pysytteli koronarajoitusten mukaisesti parin metrin päässä.



Kommentit

  1. Varmaan nököhampaat pitävät tarjolla olevaa heinää parempana. Mutta älä heittäydy turvallisuuden tunteeseen. Metsäjänis ei ole niin perso omppopuille, mutta rusakonperkeleet taas ovat!
    Meilläkin kävi vuosia tuuria, että mihinkään ei kajottu. Mutta sitten yht'äkkiä kelpasi jopa koivuntaimet! Joten, kaikki suojataan ja silti talttahampaat välillä voittavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ku tää mua just ihmetyttää, että näinä viime talvina kun on heposille ollut tarjolla säilöheinää, niin ei oo pahemmin ylijäämäkorsia jäänyt hangelle.. Kyllä mä nyt kävin tamppaamssa lumia alas hedelmäpuiden ympäriltä.. mutta silti ois helppo nyrhästä ainakin jostain..

      Poista
  2. Hevosten heinät meillä ainaskin säästävät omenapuut. Ennen oli iso pyöröpaali pihalla auki, niin huh sitä pupunkakan määrää, mikä sen ympärille talven mittaan kertyi! Nyt syötetään pikkupaaleja, mutta aina niistäkin sen verran rippeitä jää että jänöt paikalle löytyvät.

    VastaaPoista
  3. Minä veikkaisin samaa että niillä on vatsat täynnä koska nuori puunkuori luulisi maistuvan. Onneksi meillä on puutarha aidattu hyvin.

    VastaaPoista
  4. Helpompihan se on käydä valmiiksi tarjolle laitettua heinää ahmimassa kuin repiä puiden kuorta. Varsinkin talvipakkasilla metsän eläimet suuntaavat sinne, mistä saa varmuudella ja nopeasti mahan täyteen. Yhden puun kaluamiseenkin kun kuluu aikaa ja energiaa eikä se välttämättä edes riitä, vaan pitää etsiä toinen tai kolmaskin puu evääksi ennen kuin voi painua kuusen alle ruokaperäsille. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan, sillä joskus saattaa joku kokeilunhaluinen tai vaihtelua ruokavalioonsa kaipaava yksilö maistella arvokkaampiakin eväitä. Hyvä kuitenkin, että ovat näinkin pitkään jättäneet hedelmäpuunne rauhaan. Mitä isommiksi ja paksukuorisemmiksi puut kasvavat, sitä todennäköisemmin saavat olla jatkossakin rauhassa.
    Teillä on kompostori saanut yhtä muhkean "talviturkin" ylleen kuin meilläkin :) Hyvin eristää lumikasa pakkaselta ja kompostori pysyy sulana. Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari