Miten valita ruokaomavaraisuutta tukevat kasvikset kasvimaalle?

Millaisia kasviksia omavaraistelija valitsee kasvimaallensa?
  1. Omavaraistelija valitsee sellaisia kasviksia, jotka sopivat kyseiseen maaperään ja ilmastoon.
  2. Lisäksi hän suosii sellaisia kasviksia, jotka ovat kaloririkkaita
  3. ja sellaisia, joita hän kykenee syömään.
   
Voi olla joskus hauskaa kokeilla kasvattaaa eksoottisia hedelmiä tai sellaisia lajikkeita, jotka eivät aikaisemmin kyseisessä paikassa viihtyneet, mutta omavaraisuuden kannalta tärkeämpää on kasvattaa niin sanottuja varmoja kasviksia, joista kertyy hyvin kaloreita. Jos nimittäin pitäisi ruokkia itse itsensä, niin pelkillä eksoottisilla hedelmillä ja salaateilla tulisi pian nälkä. Itse en ole allerginen millekään ruoka-aineelle, mutta munakoiso on sellainen kasvis mikä ei vaan uppoa, joten sen kasvattaminen ei ole järkevää, ellen saa tehtyä sillä vaihtokauppaa.

Karkeasti sanottuna naiset tarvitsevat päivässä noin 2000 kcal ja miehet 2500 kcal, mutta käytännössä tarve vaihtelee ihmisen iän, sukupuolen, aineenvaihdunnan sekä aktiivisuustason perusteella.

Perunassa on yli 82kcal/100g ja maissinjyvässä jopa 136 kcal/100g. Näin ollen näitä kahta kannattaisi kasvattaa kalorisaannin vuoksi. Herneissä (38 kcal) ja pavuissa (36 kcal) on myös mukavasti ravintoarvoa kun taas kurpitsoissa sitä on yli puolet vähemmän (kesäkurpitsa 16 kcal ja kurpitsa 15kcal).

Juurekset seuraavat herneitä ja papuja pienellä välimatkalla:
palsternakka 35kcal/100g
punajuuri 33kcal/100g
porkkana 28kcal/100g
lanttu 25kcal/100g
nauris 24kcal/100g

Jos omistaa kasvihuoneen, niin punaisessa paprikassa on 26 kcal/100g, tomaatissa 21 kcal ja kurkussa vain 10 kcal/100g

Kaalimaalla parsakaali voittaa muut kaalit.
parsakaali 30 kcal/100g
lehtikaali 25kcal/100g
keräkaali 24kcal/100g
ruusukaali 20 kcal/100g
kukkakaali 20 kcal/100g

Salaatti jää kalorimäärissä kurkun tasolle (10 kcal/100g) ja pinaattikin voittaa sen vain yhdellä kalorilla (11kcal/100g).

Yllätyksekseni kanttarelli (24kcal/100g) voittaa osterivinokkaa( 8kcal/100g) reippaalla välimatkalla.

Hedelmissä on myöskin mukavasti kaloreita eli omenassa on 34 kcal, päärynässä 36 kcal ja luumussa 44 kcal/100g.


Neljän vuodenajan vuoksi kasvatettavien kasvisten valinnassa täytyy miettiä myös säilöntää. Mitkä ovat niitä kasviksia mitä pystyy säilömään talven varalle? Löytyykö taloudesta kellaria? Saako kasvikset säilymään umpioinnilla, hapatuksella tai kuivattamalla? 

Olen aiemmin kirjoittanut kirjoituksen, siitä miten paljon keskimäärin suomalainen käyttää vihanneksia. Toinen aiheeseen liittyvä kirjoitus kertoo kasvatusmääräaloista ja sen löydät täältä.

Kasvisten ravintosisällöt löytyvät täältä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari