DIY maakellari
TEE-SE-ITSE maakellari
Aloitin maakellarin rakentamisen sillä, että aluksi tyhjensin vanhan perunakuopan ja kaivautin siihen vähän isomman kuopan. Sitten pohjalle levitettiin karkeampaa mursketta ja lopullinen tasoitus tehtiin hienommalla murskeella. Samalla ympärille levitettiin salaojaputki. Kellaria varten ostin noin 250 kappaletta RUH-290 harkkoja ja kaksi 1000 kg valmislaasti säkkiä. Muurari muurasi seinät, jonka jälkeen ulkopuolelle asennettiin finfoam eristeet ja maaaines siirrettiin takaisin seinää vasten.
Viimeinen harkkokerros tehtiin kapeammilla harkoilla, jotta seinien yläreunaan saatiin aikaiseksi pieni huullos. Tuohon huullokseen leikattiin pohjalle bitumikaistaletta ja päälle painekyllästetystä patikasta kehys. Kehykseen kiinnitettiin välikaton ruoteet (2*6 tuumaa) joihin puolestaan ruuvattiin alapuolelle kiinni sisäkatoksi vallittu painekyllästetty raakalaudoitus. Välikattoon tuli 30 cm kerros Ursan lasivillaa.
Tämän jälkeen nousi kahdesta 2*6 tuuman lankusta tehty kurkihirsi 60 cm korkeiden pylväiden päälle. Kurkihirren päälle väsättiin kattotuolit tuosta samasta lankusta. Kattotuolit lyhennettiin keskenään samanpituisiksi ja molempien lappeiden räystäälle kiinnitettiin patikat. Sitten mittailtiin valittuja kattotiiliä tarkasti ja tultiin siihen tulokseen, että tiilikaton ruoteiden välin piti olla 25 cm. Tämän jälkeen asennettiin aluskate (tuo sininen pressu kuvassa) ja sen päälle nuo 2*2 tuuman ruoteet. Ohuehkot 2*2:et eivät kuitenkaan päätyräystäissä jaksa kannatella tiiliä ja lunta joten joka kolmannen ruoteen alle kiinitettiin vahvistus 2*6 tuuman lankusta.
Lopuksi ruoteiden päät tasattiin ja niihin kiinnitettiin räystäslaudat. Tämän jälkeen aloitettiin päätyjen laudottaminen, sillä en halunnut syysmyrskyjen tunkevan vettä vinottain sisään avonaisesta päädystä kastelemaan villoja.
Päätyjen jälkeen alkoi tiilien ladonta, poistoputken asennus ja ovien rakentaminen.
Seuraavaksi projekti etenee räystäiden alapuolen laudotuksella ja kellarin sisäosien sisustuksella ja lopuksi vielä räystäslaudan ja reunatiilien päälle tulee peltikaistale. Haaveilen vielä kellarin edustaan tulevasta tiiliverhoilusta.
Vinkkejä
Muille kellarin rakentajille suosittelen samaa kirjaa, mikä oli oman kellarinikin ohjenuora eli Urpo Nurmiston Maakellari-kirja.
Toinen hyvä vinkki on se, ettei kellaria tarvitse saada kerralla valmiiksi :) Tiilikatto ei ole ehkä se helpoin kattomateriaali tällaiselle maanpääliselle katolle, mutta kun tämä kyseinen emäntä sattui olemaan sitä mieltä, että se on kaunein, niin minkäs sille mahtoi. ;) Peltikaton kanssa olisi siis päässyt helpommalla. Tärkein vinkki on kuitenkin se, ettei pilaa kellariansa valamalla sille sementtipohjaa. Maapohja hengittää ja eikä tee kellarista kosteaa kuplaa. Itse ladoin lattialle reikätiiliä jotta sain ns. suoran, mutta hengittävän lattian kellariini. Käyttökokemuksista bloggailen sitten myöhemmin
Hintatietoja
Nurmiston kirjassa tämänlaiselle kellarille annettiin hinta-arvioksi 1000euroa, mutta epäilen että alkuperäisen painoksen markka-hinnat ovat vaihdettu vain suoraan euroiksi, ottamatta kantaa hinta-tason nousemiseen. Itse sain kiviainekset erittäin edullisesti ja kattotiilet jopa ilmaiseksi ja osan puutavarasta omasta metsästäni ja silti kustannukset lähes tuplaantuivat. Harkot olivat suurin yksittäinen menoerä. Kaupassa RUH-290 maksoi parhaimmillaan noin 5e/kpl, mutta itse löysin Tori.fi paljon edullisemmat harkot.
Meillä vedettiin saunan sisäseiniin sellasta piilupanelia. Jäljittelee kirveellä veistettyä pintaa. Netistä löytyy kyllä kuvia vastaavanlaisista. Tämä meillä oleva on niin paksua, että sopii kyl ulkoseiniinkin. Ei ole ihan tavallisen näköistä!
VastaaPoistaTäytyykin googlata piilupaneeli :) kiitos vinkistä!
PoistaHei loistavaa, pitääkin hommata tuo kirja jostain. Meidän maakellari odottaa edelleen, että joku uskaltaisi katsoa sisään pidemmällekin kuin vain kurkata ovelta. Ehkä ensi keväänä...
VastaaPoistaMaakellari on loistava j-kaapin korvike. :D
VastaaPoistaHuh, hieno projekti, onnittelut tuohon vaiheeseen pääsystä!! Minulla on myös Maakellari-kirja ja olen ottanut ohjeesi jo käyttöön: kaiken ei todellakaan tarvitse tulla valmiiksi hetkessä: hmph… tässä sitä on pari vuotta suunniteltu, että aloittaako vaiko eikö ;) Ehkä sitten joskus rykäsen. Peukut pystyssä voittosi puolesta!
VastaaPoistaKiitos, kiitos 😊 Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty, joten on sulla jo hyvällä mallilla 😉
PoistaMaakellari vain haaveissa vielä monen monta vuotta.
VastaaPoistaMaakellari on omavaraistaloudessa lähes välttämätön. Onnittelut!
VastaaPoistaKiitos! Kyllä se välttämättömältä tuntuu
Poista