Kengät vai bootsit.. siinäpä pulma

Wallu 2-v kuljee paljain jaloin (kavioin). Tämä tarkoittaa sitä, että kuuden viikon välein tilaan sille pedikyyrin (hevoskielellä= vuolun). Kengättä se köpöttelee ihan hyvin, varsinkin kun vielä ei tarvita kummemmin pitoa. 

Ongelman aiheuttaa kuitenkin talvi... tai mahdollinen talvi ja sen tuomat liukkaat kelit. Liukastumisesta voisi aiheutua niin fyysisiä kuin henkisiä vammoja, joten näkisin että vaihtoehtoja on kaksi: kengät tai bootsit
Hevosenkenkä
Hevosen bootsiKengitys tarkoittaisi sitä, että noin 6 viikon välein kutsuisin paikalle sepän, joka kiinnittäisi wallulle hokkikengät (talvikengät). Tämä kustantaisi noin 80e/kerta.

Toinen vaihtoehto olisi bootsit, jotka minä pukisin wallulle jalkaan vain silloin kun tuo liukas keli yllättäisi. Bootsit maksaisivat yli 100e/kpl. Mutta pitoa voisi lisätä alussa vaikka vain etujalkoihin, joten se vähentäisi kustannuksia alkuun. Bootsit ovat yleensä nastattomia, mutta niihin voi ostaa nasta- tai hokkisetit. Bootsin pitää sopia hevosen jalkaa hyvin, ja mielellään hevosen tulisi olla tallaamatta itseään kavioille.


Jollain tavalla houkuttaisi nuo bootsit, joten päätin ottaa asiasta selvää ja tilasin Wammalan tilalta Terhin vuolemaan Wallun kaviot ja samalla tuomaan Wallulle sovitukseen muutamat bootsit :) Kurjana juttuna Wallulta löytyi sädemätää kavioista, mutta hyvä että Terhi sen totesi, sillä itse en ollut sitä tajunnut, ihmetellyt vain outoa hajua. Ja nyt saatiin samalla heti lääkekuurikin käyntiin. Eli artimudia säteen uriin.

Jostain syystä etukavioiden vuoleminen oli tällä kerralla Wallun mielestä tavallista nihkeämpää hommaa. Etujalkoja piti huitoa ilmaan jatkuvasti, mutta lopulta vuolu saatiin tehtyä ja päästiin sovittamaan bootseja. Wallun kavion malliin sopi Equine Fusionin bootsit.

Ajattelin että ostaisin bootsit vasta ensi vuoden puolella, mutta sitten seuraavana päivänä sainkin vinkkiä että Vainikan aitan nettipuodissa on tarjouksessa juuri nuo Equine Fusion All terrainit ja vieläpä ainoastaan Wallun koossa eli koossa 12 :D Normihinta on siis 108€/kpl, mutta nyt sain ilmeisesti nuo kaksi viimeistä kappaletta hintaan 80€/kpl.

Näitä nyt sitten odotellaan postista jännityksen kera:) Kommentit

 1. En ois tätäkää oppinnu jos oisin eilen kuallu. Mua jo naurattaa koirien ulkoilutossut mutta noi hevosen vastaavat kyllä vaikuttaa varsin päheiltä. Ostin kyllä koiralleni sellasset tennarit kun täällä kaupungissa on tota sepeliä, mutta ennemmin se kärsii ilmeisesti sepelistä kuin siitä että kissat ja kaverit nauraa. Se visko 200m jälkee tossut hitoille. Keräsin ne kummiskii taltee et jos tulee anturaan haava...

  https://mimiplato.wordpress.com/2015/12/02/ei-saa-toista-kiusata/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vuosi sitten ois kysytty multa että kirjoitanko hevosien lenkkareista joskus blogiin, niin olisin varmasti nauranut ;)

   Poista
 2. Sinä oot kyllä niin näppärä että opit itsekin vuolemaan kaviot, siksi tuo bootsivaihtoehto on varmasti oikein hyvä!
  Meillä on kengättä ja olen joskus bootseja harkinnut, mutta hankkimatta ne on jääneet juurikin hintansa takia. 8 kpl kun pitäisi hankkia... Talvella tosiaan ei kyllä jäätikkökelillä liikuta sitten minnekään ja tarhaakin olen joskus pahimmilla pääkallokeleillä hiekoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös neljällä tossulla pääsis alkuun? Kyllä mä oon vuolukurssia ajatellut. Vaikka tuskin sittenkään uskaltaisin Wallun kavioita turmella.. kun nyt ekaks opittais olemaan istumatta tai kuopimatta etukavioden hoidon aikana :D

   Poista
 3. Olen myös sitä mieltä, että jos vain kengättä selviää, niin go for it. Kengitys tekee joka tapauksessa aina hallaa kaviolle, oli miten hyvä kengitys kyseessä vaan. Kengät ovat perustellut siinä kohdassa, jos tulee paljon mekaanista kulutusta kavioon, kovan tai soraisen pohjan vuoksi ja siis silloin, kun hevonen kuluttaa tuollaista pohjaa kilometritolkulla päivittäin. Vuolemisen opit varmasti, kun käyt kursseilla. Pienissä pätkissä työskentely tihein välein on paras totuttelukeino molemmille osapuolille. Olen ratsastanut hokkikengällisillä, kengättömillä ja bootseilla ja kaikki menee, mutta kengättömän hevosen viesti pohjan varmuudesta tai epävarmuudesta on paras tapa varjella hevosta vammoilta. Eli välttää liukkaalla menemistä. Peilijää on ainoa, jossa kengätön hevonen häviää kengättömälle, mutta luontaisesti välttää sitten menemästäkin tuollaiselle alustalle. Lumihangella taas kuppimainen, hyvin muodostunut kavio pitää vähintään yhtä hyvin kuin hokkikenkä. Eikä jää tylsiä tilsoja. Rahallisesta hyödystä puhumattakaan. Itsehän kengitän hevostani, mutta kulutus on kovaa ja kavioaines haperoa. En silti ole poissulkenut tulevaisuutta kengättömänä. Bootsit on varmasti myös ihan hyvä valinta ja toimiessaan maksaa itsensä nopeasti takaisin rautakenkiin verrattuna. Onnea ostoksesta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari