Voiko ideaalimaailman ulkopuolella olla enää hyvä hevosenomistaja?

Ideaalimaailmassa hevosenomistaja asuisi isolla ja monipuolisella tontilla. Taloudessa olisi vähintään kaksi aikuista ihmistä eikä olisi tarvetta työskennellä kodin ulkopuolella. Lisäksi raha ei vaikuttaisi hevosille parhaiten soveltuvaan alueen rakentamiseen, eikä oikean lauman hankintaan. Luonnollisesti hevosenomistaja ei sairastaisi koskaan.

Mutta entäpä jos aikuisia on vain yksi, ja silläkin on työ kodin ulkopuolella ja muitakin vastuita, eikä tonttikaan ole kummoinen..

Tuon ponin hankkimisen jälkeen olen lueskellut netistä erilaisia hevosblogeja ja sivustoja ja seurannut keskusteluja kuinka ollaan huolissaan siitä, etteivät ihmiset esimerkiksi siivoa päivittäin tarhoista hevosen kakkoja tai siitä kuinka hevosille ei tarjota mahdollisuutta tulla sisälle ötököitä pakoon kesken laidunpäivän tai monipuolista aktiivipihattoa ym.

Olen tuntenut myös aikamoista kiitollisuutta siitä, ettei oma blogini ole hevosblogi. Sillä näemmä anonyymeillä viesteillä voidaan haukkua vaikka mistä maan rakoon.

Syyllistämisen aiheita on  monia. Hevosella tulee saada aina tarhata lauman kanssa. (Jos hevoset eivät tule toimeen keskenään, osta lisää hevosia). Hevosella tulee mielellään olla aktiivipihatto eli mahdollisuus päästä sisälle ja ulos oman maun mukaan ja pitkiä kulkureittejä erilaisissa maastoissa. Kuravelliä tarhoissa ei saa olla eli pohjatyöt on tehtävä (hiekka/hake+salaojat ja suodatinkangas). Hevosta tulee liikuttaa tarpeeksi usein ja sille pitää olla sairaskarsina ja lämpöinen pesupaikka ja varusteille tietenkin lämmin varustehuone. Kivennäisiä olisi hyvä tarjota yrttien muodossa. Hierontakin olisi jees ja monen tonnin satulat ja kuljetuskalustot tietenkin. Kuolaimia ei ole hyvä käyttää sillä niillä satutetaan hevosta (kuolaimettomien suitsien turpahihnalla satuttaminen tosin on myös mahdollista). Ja kengittäminen on myöskin vihonviimeistä. Hevosen tulee olla kengätön tai käyttää bootseja. 

Ymmärrän kyllä, että hevoset tarvitsevat laumaeläiminä toisiaan ja tarhojen on hyvä olla kuivia ja monipuolisia, mutta aina tilanteet eivät vain ole täydellisiä.

Kaikille hevosenomistajille lienee yhteistä se, että haluamme pitää hevosistamme mahdollisimman hyvää huolta, mutta entä kun mikään ei tunnu enää riittävän ja kun omaa onnistumista täytyy nostaa toisten moittimisella?

Miksei voida kertoa, että "hei meillä hevosilla käytetään kuolainta tästä syystä" tai että " meillä ei käytetä kenkiä hevosella tästä syystä".. eikä että "en ymmärrä miten joku voi tehdä noin ja noin"

Minun ponille tulee rungollinen satula koska haluan suojella ponini selkärankaan koska istuntani ei tässä vaiheessa tule mitenkään olemaan lähelläkään hyvää tai täydellistä.
Minun ponini asuvat tallissa koska minulla ei ole vielä varaa rakentaa kunnon pihattoa. 
Minun ponini käyttää kuolaimia, koska kuolain on mielestäni merkinantoväline ja poikkeuksellisessa tilanteessa voin kuolaimilla epämielyttävyyttä aiheuttaen vaikkapa säästää ponini joutumasta suurempaan onnettomuuteen eli näen kuolaimet ensisijaisesti merkinatovälineenä ja toiseksi poikkeustilanteessa turvallisuusvälineen. Lisäksi opetan ponini toimimaan äänikäskyillä. 
Minun ponien kakkoja ei ikävä kyllä aina siivota päivittäin tarhasta, joskus käy niin että ne siivotaan kerran viikossa (onnekseni ponini käyttävät kahta vessanurkkaa).Syitä tähän on useampia ja osa on itsestä riippumattomia.
Minun poneilleni laitetaan todennäköisesti jossain vaiheessa kengät. Sillä työajossa tarvitaan erittäin paljon pitoa. Tällä hetkellä ne ovat kengättömiä ja poikkeustilanteisiin käytössä on wallulle etukaviohin bootsit, mutta en oikein ole varma ovatko bootsit hyvät sillä niiden vaikutuksesta hevosen hystereesi silmukkaan ei näytä olevan mitään tutkimusta. Hystereesi silmukka tarkoittaa siis sitä, että hevosen jänteiden liike-energian ylimääräinen lämpö poistuu hevosen kavion ja jalan kautta. Kenkiä hevonen mielestäni tarvitsee siksi, että luonnossa hevosten kavioiden tarvitsee kestää vain hevosen oma paino, eikä ihmisen lisäämää kuormaa ja talvella tosiaan hokkikengät tuovat pitoa mikä tekee kuorman vetämisestä turvallisempaa. Toki toivoisin että tuotekehittely kehittäisi myös hevosen kenkiä.

Yhtä kaikki toivoisin hevosmaailmaan vähemmän syyllistämistä. Kaikki ikävä kyllä eivät voi olla täydellisiä hevosenomistajia, mutta silti me pidämme hevosistamme ja teemme usein parhaamme sairauksien ja erilaisten elämäntilainteiden keskellä.

Hevospiireissä suositummaksi tullut positiivinen vahvistaminen voisi saada jalansijaa myös hevosenomistajien piireissä. Uskon että positiivisella kommentoinnilla saadaan parempia tuloksia, kuin syyllistämisellä. Olen sitä mieltä, että kun ihminen saa hyväksyntää joillain alueilla, hän on valmiimpi miettimään muitakin asioita uudelta kantilta. Syyllistäminen puolestaan aiheuttaa usein puolustusreaktiota tai ylimitoitettua itsensä ruoskintaa. Eikä kaikki asiat ole aina mustavalkoisia vaan olosuhteet tuovat mukanaan myös harmaita sävyjä.
Kommentit

 1. ...ja kuten kuvasta näkyy Wallu ja Elmeri ovat onnellisia pikku heppoja♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne ainakaan kauheen äänekkäästi oo valittaneet ;) mutta sain kyllä kommenttia miten kanoja ei saisi päästää lähellekään hevosten heiniä´.. no minkäs teet kun ponit tykkää kanoista ja kanat ponien kakoista ja heinistä niin tuolla tarhassahan niitä mennä viipottaa.

   Poista
 2. Allekirjoitan täysin!
  Hevosten(kin) pidosta on tullut kauheaa hifistelyä... Usein tuntuu, että on parempi olla keskusteluissakin hiljaa vaan. Muuten saa kumminkin haukut niskaansa, kun esimerkiksi omien hepojen syömät kivennäiset eivät olekaan peräisin analysoiduista, puhdistetuista, täydenkuun aikaan parillisen viikon lauantaina kerätyistä luomunokkosista :/

  Onhan se hienoa, että kiinnostus eläinten hyvinvointia kohtaan kasvaa. Ihmisten välisen kilpavarustelun ja syyllistämisen voisi jättää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Hienoa on, että kiinnostus ja tieto lisääntyvät, mutta just se kisaaminen ja syyllistäminen kiitos pois ja tsemppaamista kehiin.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Näitä ei ole tullut itse kovinkaan pohdittua juuri tältä kantilta. Mutta sen huomion olen kanssa tehnyt, että juuri tällaisissa asioissa tulee herkästi sontaa niskaan nimettömiltä kommentoijilta. Funtsaankin aika tarkasti miten asioista kerron omassa blogissani.
  Nyt kun itsellä on poninomistajauraa takana 9 vuotta, huomaan että monenlaista puitetta ja käytäntöä on meilläkin jo ollut. Mutta tuskin olisi auttanut asiaa vaikka silloin alkumetreillä joku olisi sanonut että asiat pitää olla niin kuin ne nyt tällä hetkellä ovat. Asiat ja puitteet on muuttuneet pikkuhiljaa, resurssien, tarpeiden ja kokemuksen mukaan. Silti vaikka nykyiset systeemit tuntuu nyt hyviltä, en voi sanoa etteikö ne vaikka jo parin kuukauden päästä olisi muuttuneet. Tilanteet ja tarpeet muuttuu, ei näissä voi mun mielestä mennä sanomaan että mikä on hyvää ja täydellistä, mikä täysin mahdotonta.

  Noista hevosenkengistä muuten olen miettinyt jo jonkin aikaa. Ehkäpä nuo 3D-tulostimet kehittyy niin että kengittäjä kantaa sellaista mukanaan ja skannaa hevosen kavion ja tulostaa siihen sopivan ja optimaalisen kengän!

  By the way, sulla on ihanasti poneilla tilaa juosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivotaan 3D-tulostimilta hienoja kenkiä! Pihassa on kaksi puolen hehtaarin aitausta josta toinen on toivottavasti joskus tulevaisuudessa pihattotarha ja sitten on vielä onneksi lähistöllä ihania laidunplänttejä :)

   Poista
 4. Mulla on kaksi omaa heppaa ja kolmas ylläpidossa, tykkään siis hevosista ja ehkä kahdesta hevosihmisestäkin, mutta muutoin pysyttelen siellä puskassa ponieni kanssa harrastamassa, koska olen ihan allerginen hevosihmisten keskinäisille suhteille. En kaipaa enää isomalle tallille tai kisaamaan tai osallistumaan yhtään mihinkään häppeninkeihin, koska on uskomatonta, miten aikuiset ihmiset käyttäytyy niin livenä kuin keskustelupalstoillakin. Haukutaan toisia ja ihan valehdellaankin toisten asioista ja mikään ei ikinä kelpaa, ei hevosen hoidossa eikä käsittelyssä. Joten hevosia olen harrastanut jo 23 vuotta, mutta hevosihmisiä (etenkään hevosnaisia) en ole oppinut ymmärtämään vieläkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kun olen aika uusi hevospuolella ja tausta on enempi moottoripyöräpuolella niin yleinen vaatimusten taso on tullut vähän yllätyksenä :D mutta halusin vain kommentoida keskusteluun, että ihan kaikkilla olosuhteet ei ole täydellisiä ja silti tehdään parhaamme :)

   Poista
 5. Älä lue tollassia plokeja. Kyllä hevoset ihmisten kanssa pärjää, pärjänny jo kauan. Tee sinä niinku parhaaks näät ja anna haukkujen mennä samantien roskikseen. :) Itte en anna anonyymeille kommenteille mitään sijaa vaan poistan ne samantien. :)

  Pitäsköhän mun tulla sinne talvikissaks. ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai mä luen plögejä! Niistähän oppii kaikenlaisia asioita. Lähinnä toivoisin vain että keskusteluissa olisi enemmän tsemppausta :) Te mun blögin lukijat ootte kyllä olleet tosi kannustavia vaikka mä vasta opettelen asioita :)

   Poista
  2. niin ja sori, mä oon allerginen kissoille :D

   Poista
  3. Mukavaa on ollu seurailla sun puuhastelujas ja kiva kun kannustus kelpaa.
   Välillä vaan toivois että asuisit likempänä. Ois ollu jo monta hommaa missä oisin sua voinnu autella... :D

   Poista
 6. Mitä, et kai ole unohtanut viikoittaista fysioterapiaa??! No ei vaiskaan ;). En ole yhtään hevosihminen, mutta voin kuvitella, että suosituksi tulleen harrastuksen myötä mukaan mahtuu kaikenlaisia ääniä. Tuo mistä kirjoitat, pätee aika moneen elämänalueeseen. Yhtä totuutta ei varmastikaan ole, kun olosuhteet ovat aina erilaiset. Vastuullinen omistaja kyllä näkee eläimestään, miten se voi. Ihan sama asiahan pätee vaikka koiran pitämiseen. Tapoja on monia.

  VastaaPoista
 7. Hyvä teksti, erityisesti viimeinen kappale! Mukavaa syksynjatkoa sekä sinulle että poneille:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari