Yritykset, joita haluaisin pakkausvalintojensa takia kiittää


Muovin määrä kauhistuttaa kauppareissulla, mutta vielä löytyy joitaikin tuotteita mitä saa ilman muovia :) Suuri kiitos siis esimerkiksi seuraavien tuotteiden tuottajille <3

Henkel- Havu mäntysuopapala 

Havi - kruunukynttiläpaketti (vielä kun saataisiin lyhtykynttiköitä pahvipaketissa)

Panda - 80g rasiat ilman muovikääreitä
Lidl - ketsuppi lasipullossa & Turun sinaappi lasipurkissa 

Jymy-jäätelöt pahvirasioissa (Voi kun tällaisessa rasiassa saisi turkkilaista jogurttiakin..)Valion ja Arlan luomumaito ilman muovista kaatokorkkia


Näiden lisäksi monet kuiva-aineet onneksi yhä pakataan paperiin ja kartonkiin esim. sokeri, suola, jauhot, puurohiutaleet ja myslit sekä näkkileivät. Mutta 14km päässä olevasta lähikaupastani en harmikseni saa kaikkia hedelmiä ja juureksia ilman muovia ja leipien paperipusseissakin on kurkistusikkunat muovista. Paperilautasia ja wc-paperia ostaessa saa muovia mukaansa ja valmisruuat, voit ja juustot tuottavat kauppakassiini lisää muovia. Fetajuusto taitaa olla ainut juusto mitä lähikaupastani saa lasipurkissa. Ikävä kyllä etikkaakaan ei saa Suomesta enää lasipurkissa.


Kommentit

 1. Jugurttia saa näppärästi ihan kokonaan ilman kääreitä ja pakkauksia - jos on oma lehmä. :)
  Turkkilaista se ei kyllä sitte oo, mutt lähituote kuiteski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittää ihan oma vuohikin jos vaan on ylimääräistä aikaa

   Poista
 2. Hei, Pirkka väkiviinaetikkaa saa lasipullossa! Ainakin vielä viime kesänä sai. Ostan aina sitä, koska se on sellainen söpö, lyhytkaulainen pullo, mikä on kiva mehupullona.

  Tämä on hyvä postaus! Minua on myös alkanut ahdistamaan tämä muovisonta! Mitään ei meinaa saada ilman muovipakkausta. Tykkään ostaa kirsikkatomaatteja, mutta olen alkanut niitäkin välttelemään, juurikin tuon pakkauksen takia. Ja jos joku kauppa niitä irtona myy, niin uskomatonta kyllä, kilohinta on ihan törkeästi kalliimpi!

  Täällä maaseudulla ei ole muovinkierrätystä ja en viitsi alkaa keräilemään muovipakkauksia mihihkään nurkkiin. "Kylillä" käydään niin satunnaisesti, että pitäisi aina muistaa sitten rajut ottaa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana uutinen! Kiitos, seuraavaksi k-kauppaan etikkaostoksille :) Kiipula gardens myy täällä sesonkiaikaan irtona kirsikkatomaatteja ja ah ne ovat hyviä, mutta sesonki niin kovin lyhyt. Täälläkään ei ole muovinkierrätystä, mutta mulla on sisällä yksi muovikassi mihin kerään koiran tiskaamat muovit ja sitten ulkona isompi jätesäkki jonka täytän ja vien sitten täytenä muovinkeräyspisteeseen.. Koira saa pestyä noi purkit niin hyvin, ettei edes hiirulaiset innostu muovijätepussistani :)

   Poista
 3. Lidlistä saa myös monia pakasteruokia pahvissa. Esim kevätkääryleet. Ja muualla pakasteista sellaiset gradiosan pizzataskut ovat täysin ilman muovia pahvissa ainakin ja useat pakastekalat.

  VastaaPoista
 4. Oikeastihan näihin muoviasioihin ei ikuna tule muutosta, jos emme jaksa nostaa äläkkää kerta toisensa jälkeen. Olemme laiskistuneet. Kun kovaan ääneen ilmaisisimme jalostajille, että seuraavan kerran tuotepakkausta uudistettaessa haluaisimme nähdä helposti kierrätettävää materiaalia, esim. kartonkia, muutos olisi jopa mahdollinen. Siksi tämänkaltaiset blogikirjoitukset ovat niin tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pistin asiakaspalautetta turkkilaisen jogurtin pakkauksesta ja haville toivomusta lyhtykynttilöiden pakkaaamisesta kartonkiin ja esitinpä vielä serlallekin toivomuksen saada vessapaperia paperipakkauksessa, mutta he pelkäsivät vesisateen kastelevan paperit.. (itse kyllä kuluttajan olisin sinut tuon riskin kanssa..mutta ymmärrän kyllä pointin)

   Poista
 5. Kyllähän se muovin määrä on valtava.Sitä kauhistelen aina kotona,kun roskis täyttyy.

  VastaaPoista
 6. Muovia kertyy valtavat määrät. Onneksi nykyään sitäkin pystytään hyödyntämään. Meillä ainakin muovit lajitellaan :)

  VastaaPoista
 7. Huojentava tieto S-ryhmän leipomotuotteita ostaville: S-ryhmän kauppojen paistopisteistä saatavat paperipussit ovat nimittäin kompostoitavia, eli kotitalouksissa ne kuuluisi hävittää biojätteeseen – läpinäkyvä muovi-ikkuna mukaan lukien.

  VastaaPoista
 8. Se muovi, mitä me ostetaan sivutuotteena, menee useimmiten poltettavaksi eli energian tekemiseen. Meillä täällä Bohuslän´issä on paikkakunta, jossa sijaitsee petrokemian laitoksia. Näiltä muovintuottajilta, petrokemian laitoksilta siis, lurahtelee mereen mm. muovinappuloita (monta tonnia vuodessa!) sekä muuta myrkkyä ilmaan. Siis suoraan tehtaasta mereen ja ilmaan. Ja eikös Suomessakin ole Porvoossa yksi näistä yrityksistä?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/industri-pa-vastkusten-slapper-ut-flera-ton-plast-i-havet-varje-ar

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Borealis

  ps. itsekin kyllä keräilen isommat ja tukevammat muovit keräykseen, pehmeät laitan kyllä menemään poltettavaks. Enkä kyllä haaskaa puhdasta kaivovettäni pakkauksien pesemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en mäkään käytä vettä pakkauksien pesemiseen, mulla on siihen oma pesukone käytettävissä eli tuo welshin corgi :) se uhrautuu melko tyytyväisen näköisenä nuolemaan kaikki tarjotut pakkaukset puhtaiksi :D

   Poista
 9. Moi! Eikös jugurttia pysty tekemään itse kotona, niin, että sekoittaa jugurttia lämmitettyyn maitoon ja antaa sekoituksen sitten tekeytyä.. Netistähän näitä löytyy (: Mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiliä olen tehnyt itse mutta jogurtti vaatisi tasaista lämpötilaa (+42c) yön yli ja mulla on huonosti täällä tasaisia lämpötiloja, toki saunomisen jälkeen voisi vahdata saunan lämpötiloja tai keksiä jokin muu vaihtoehto :)

   Poista
 10. Hyvä postaus, kiitos!! Herätteli huomaamaan miten haastavaa on elämä muovia vältellen. Meillä on muovinkeräyspiste ihan lähellä ja se määrä mitä sinne tulee pakkausmuovia kannettua on aika herättävää..

  VastaaPoista
 11. Täällä sitä muovia vasta kertyy!! Kaupan kassat lykkää jopa muovipussiin punnitut vihannekset vielä muovikassiin, jos et itse pidä huolta. Kassit on ilmaisia, niitä riittää. Jossain kaupassa on m-kasseja ohennettu, nyt kassa mättää tavarat kahteen sisäkkäin olevaan muovikassiin! Hip, hei! Vain Lidl on poikkeus, siellä muovikassi maksaa! Edelläkävijä on, mutta yleensä asiakas ostaa sen kassin. Voi olla, että täälläkin pyritään vähentämään kaupan m-kasseja. Hitaasti, hitaasti. Paras olla oma kassi mukana.

  VastaaPoista
 12. Tämä oli hyvä koonti, kiitos! Jollain tavalla toivoisi myös yrityksiltä enemmän tiedottamista pakkauksiinsa. Kuten yllä aiemmissa kommenteissa huomautettiin, joku mikä näyttää muovilta onkin itse asiassa maatuvaa. Uskon, että innovaatiot ja muutokset tuotepakkauksille tulevat yhä enemmän esille.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari