lauantai 16. helmikuuta 2013

Projekti - vuohenjuusto

Vuohi lypsää 1,5-6litraa maitoa päivässä.

Vuohenmaito on erittäin terveellistä ja muistuttaa koostumukseltaan lehmänmaitoa. Vuohienmaidossa on yksilöllisiä eroja ja sen lisäksi pukin läsnäolo vaikuttaa maidon makuun. Vuohen maidossa on vähemmän laktoosia ja huonosti sulavaa kaseiinia kuin lehmänmaidossa. Lisäksi vuohenmaidossa on enemmän A- ja B-vitamiinejä kuin lehmänmaidossa Lähde 

Vuohenmaito sopii myös useille laktoosi-intoleranteille, mutta maitoproteiiniallergisille se ei ilmeisesti sovi.

Helppo ohje:

3l vuohenmaitoa
1tl juoksutetta (apteekista tai ruokakaupasta)
suolaa ja mausteita maun mukaan


Tarvikkeet:
muotti (esim. woodpark myymälöistä n.12e)
harso (vauvan harsoa tai pienireikäinen pyykkipussi)
kattila (anything goes)
siiviläkauha
sihti (kahvinkeittimen kestosuodatinpussi tai harsoa)
lämpömittari (digitaalinen paistomittari on hälytystoiminnon takia kätevämpi, mutta viinin valmistukseen tarkoitettu lämpömittari on puolestaan edullisempi)


1. Siivilöi maito sihdin läpi kattilaan ja vie kattila hellalle
2. Lisää maitoon lämpömittari ja kun maidon lämpö on n. +38c, 
   sammuta levy ja lisää sekaan juoksute sekoittaen sitä 1-3min.
3. Anna juuston juoksuttua kattilassa kannen alla lämpimässä 
   tilassa.
4. Kun juustomassa on erottunut herasta (rasvattoman maidon 
   näköisestä nesteestä), nostele juustoa siiviläkauhan avulla 
   harsoitettuun muottiin ja lisää suolaa kerrosten väliin.
5. Anna juuston hyytyä yön yli jääkaapissa.


Vuohenmaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja tällä tavalla valmistettu juusto noin viisi päivää. Pakkasessa vuohenmaito säilyy noin 3 kk. Pastöroimalla saa maidon säilyvyyttä parannettua. 


Kaiken juustonvalmistuksesta tietää äiti..jonkun äiti ;)

3 kommenttia:

  1. Vuohenjuusto on ihan parasta herkkua! Oikein mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Siihen juustontekoon on yksinkertaisempi ja vähemmän tiskiä tuottava tapa.
    Ensin maito lämmitetään kuten teitkin inansa kättä lämpoimämmäksi. Itse kokeilen kattilan laitaa ulkopuolelta (maitoa on myös sekoitettava)
    Juoksutin lisätään sekoittaen ja kattila jätetään vähäksi aikaa odottamaan lämpimään, ei enää kuumenneta. Kun maito saostuu ja alkaa irrota kattilan reunoista sekoitetaan se nopeasti lusikalla sekaisin ja jätetään laskeutumaan. Kohta voidaan varovasti alkaa kaadella heraa pois toiseen astiaan. Kattilaa käännellään ja kaatoreunaa vaihdellaan. Sitten kertakäyttöhansaka kädessä kootaan "sakka" ja puristellaan se kovaksi palloksi joka pannaan juustomuottiin tai muuhun sopivan kokoiseen astiaan. Ei siivilään. Käännellään sitä muutamaan kerataan ja kun se on jäähtynyt ripotellaa nsuolaa ja mahdollisia muita mausteita päälle.
    Juusto kylmään ja nautiskellaan huomenna tai aikaisemminkin. Säilyy myös päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) itse karttelen muovia, joten tiskaan mieluummin harson kun käytän kertakäyttökäsineitä.

      Poista