perjantai 15. helmikuuta 2013

Projekti - vuohenjuusto

Vuohi lypsää 1,5-6litraa maitoa päivässä.

Vuohenmaito on erittäin terveellistä ja muistuttaa koostumukseltaan lehmänmaitoa. Vuohienmaidossa on yksilöllisiä eroja ja sen lisäksi pukin läsnäolo vaikuttaa maidon makuun. Vuohen maidossa on vähemmän laktoosia ja huonosti sulavaa kaseiinia kuin lehmänmaidossa. Lisäksi vuohenmaidossa on enemmän A- ja B-vitamiinejä kuin lehmänmaidossa Lähde 

Vuohenmaito sopii myös useille laktoosi-intoleranteille, mutta maitoproteiiniallergisille se ei ilmeisesti sovi.

Helppo ohje:

3l vuohenmaitoa
1tl juoksutetta (apteekista tai ruokakaupasta)
suolaa ja mausteita maun mukaan


Tarvikkeet:
muotti (esim. woodpark myymälöistä n.12e)
harso (vauvan harsoa tai pienireikäinen pyykkipussi)
kattila (anything goes)
siiviläkauha
sihti (kahvinkeittimen kestosuodatinpussi tai harsoa)
lämpömittari (digitaalinen paistomittari on hälytystoiminnon takia kätevämpi, mutta viinin valmistukseen tarkoitettu lämpömittari on puolestaan edullisempi)


1. Siivilöi maito sihdin läpi kattilaan ja vie kattila hellalle
2. Lisää maitoon lämpömittari ja kun maidon lämpö on n. +38c, 
   sammuta levy ja lisää sekaan juoksute sekoittaen sitä 1-3min.
3. Anna juuston juoksuttua kattilassa kannen alla lämpimässä 
   tilassa.
4. Kun juustomassa on erottunut herasta (rasvattoman maidon 
   näköisestä nesteestä), nostele juustoa siiviläkauhan avulla 
   harsoitettuun muottiin ja lisää suolaa kerrosten väliin.
5. Anna juuston hyytyä yön yli jääkaapissa.


Vuohenmaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja tällä tavalla valmistettu juusto noin viisi päivää. Pakkasessa vuohenmaito säilyy noin 3 kk. Pastöroimalla saa maidon säilyvyyttä parannettua. 


Kaiken juustonvalmistuksesta tietää äiti..jonkun äiti ;)

1 kommentti:

  1. Vuohenjuusto on ihan parasta herkkua! Oikein mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista