Projekti - mehiläistenhoitajan peruskurssi

Mehiläiset ovat niitä pistäviä ötököitä, joita mä pelkään. Se on selvä, mutta mehiläiset ovat myös niitä, jotka tekevät sitä ihanaa hunajaa, josta mä pidän. Eli dilemma on valmis.

Lapsena pelkäsin myös kukkoja ja kilipukkeja ja nyt mulla on semmoset kotona. Nyt muutamat kaverit ovat naureskelleet, että koskas sulle sitten tulee sitten mehiläispesä. EI IKINÄ!

Vaan kun naapuri kolmatta kertaa ilmaiseksi tarjos mehiläispesälaatikoita, rupes päässä joku pehmiämään. Ei siten että olisin vielä mitään hankkimassa, mutta näemmä ilmottauduin mehiläishoidon peruskurssille!

Kurssinvetäjä lupasi, että heillä on hyvät suojapuvut ja että hän henkilökohtaisesti takaa että jokaiselle heidän tarhan mehiläiselle tehdään selväksi, ettei mua pistetä. No otan adrenaliinipiikkini ihan varmuudeksi vaan mukaan..

14.5.2013 (päivitys)

Hälventääkseni pelkojani kävin elokuvissa katsomassa elokuvan nimeltä "Enemmän kuin hunajaa" (More than Honey) ja voi kuinka mahtava elokuva se oli! Osa elokuvasta oli rakkauselokuvaa ja osa ( lähinnä USA:n osio) lähenteli kauhuelokuvaa. Yhtä kaikki, dokumentti oli todella hyvin tehty ja erittäin mielenkiintoinen. Lisäksi se aiheutti sellaisen olon, että mun on päästävä pelastamaan joku yhdyskunta :) mutta en mä siltikään vielä tiedä kykenenkö siihen..

20.5.2013 (päivitys)

I'm alive! Ensimmäinen kerta mehiläistarhalla on ohitse, enkä pyörtynyt kertaakaan ja otin jopa yhden kuhnurin käteenikin (ilman huutamista ja huitomista!)

  Tässä kuva farrar jaostosta kehillä
 Oikealla kuvassa ruokintalaatikko
Vasemmalla työmehiläisiä ja oikealla esittelyä varusteista
 Vasemmalla savustin ja oikealla pohjalaatiko ja talviruokaa


Päivitys 11.6  Kurssin 2 tapaamiskerta

Mistähän sitä alottaisi :) niin paljon uutta on tullut opittua ja siltikin koko ajan pää tarvii toistoa.

Tarvittavat tarvikkeet:Mehiläishoitaja tarvitsee pesätaltan, harjan, savustimen, emoklipsin, kuormalavan, pohjan, 6 osastoa ja 52 kehää pohjukkeilla, sulkuverkon, muovin, vesikaton, haltexlevyn, mehiläispaon, puvun ja hanskat. Näiden lisäksi tarvitaan tietenkin mehiläiset eli yleensä ostetaan jaoke, jolloin kuningatar on takuuvarmasti nuori. SML:n oppaan mukaan aloitteleva tarhuri tarvitsee aloittamiseen n. 400-600euroa, n.10-20h/vuodessa/pesää kohti aikaa ja voimaa nostaa 20-40kg hunajalaatikko.


Kevättoimet ja sopivat kasvit sekä pesän sijoitus:
Koska mehiläiset ovat siistiä porukkaa, ne eivät ulosta talven aikana pesään vaan keväällä kun varjossa on n.+8c lämmintä, ne lähtevät puhdistuslennolle ja ulostavat hangen ruskeaksi. Sitten kun esim paju alkaa kukkia mehiläiset alkavatu kuljettaa pesään siitepölyä, vettä ja mettä. Puhdistuslennon jälkeen mehiläishoitajan ensimmäinen tehtävä on pohjien puhdistus sekä ruokavarojen tarkistus.
Jos pesä on täynnä (eli kaikilla kehillä on tunkua):
Tällä kertaa etsimme pesistä emon ja siirsimme sen sulkuverkon alle alimpaan kerrokseen ja lisäsimme ylle toisen hunajalaatikon. Näin kuningatar saa munia alimmaisen laatikon täyteen ja hunajaa tulee sitten kahteen ylinpään pesälaatikkoon. Uuteen lisättävään laatikkoon siirettiin alhaalta kaksi sikiökehää. Jatkossa kuningatarelle annetaan vielä toinen sikiöintipesälaatikko ja vaikka nyt uusin laatikko lisättiin ylös niin jatkossa uudet laatikon lisätään sulkuverkon yläpuolelle. Jos pohja ei ole umpinainen vaan siinä on ritiläkkö(pohjalta tuulettuva), niin ihan pesätornin ylimmäksi lisätään muovi ja vasta sen päälle vesikatto ja kivi. Farrar-pesiä tarvitaan kolme sikiöintiin ja ainakin kolme hunajaa varten, mutta langstrottia tarvitaan vain kaksi ja kaksi. Jälkimmäinen onkin täynnä tuhottoman painava eli kädet levällään tulee pystyä kantamaan 40kg laatikkoa.

 Päivitys 19.7.2013


Kesälomareissuni vuoksi minulta jäi väliin kurssin kolmas tapaamiskerta, mutta projekti on edennyt varustautumisella eli nyt ensi kevään lemmikkejäni odottavat tällaiset ihanat naapurilta saadut kehikot. 

Kesälomareissullani poikkesin myös Mesimestareilla ja ostin tällaisen mehiläiskalenterin.. nyt on sitten talvi aikaa opetella lukemaan sitä ;)

Kommentit

  1. Minä oli hyttys/mehiläishattukurssilla ja siellä puhuttiin miten hirmu suosittua mehiläishoito nyt on. Puskii vaan.

    VastaaPoista
  2. Ehkä minäkin joku päivä voisin miettiä noita mehiläisiä...Omaa hunajaa olisi kiva saada. Itse suhtaudun myös aika varauksella kaikkiin pistäviin ötököihin, mutta eiköhän niihin tottuis ja oppis, kun kerran hämähäkkikammostakin olen päässyt tässä maalla asuessa...

    VastaaPoista
  3. Mäkin selviän nykyään hämähäkeistä ulkona, mutta sänkyyn jos tulee niin kuolema koittaa..hämähäkille ja kaikille sukulaisilleen siinä samalla ;) mutta juu nyt täytyy ottaa itseä niskasta kii ja selättää tämä pelko.. ja selviäähän siinä samalla miten allerginen lopulta olenkaan :D

    VastaaPoista
  4. Elä laita kuormalavaa alustaksi, tai laita ainakin vain puolikas. Kokonainen on liian pieni työskennellä, mutta kuitenkin niin iso että on haitolla työskennellessä. Kannattaa muuten käydä katsomassa sellaiset Janne Jokisen mehiläishoitosivut, löytyypi googlettamalla. Ihana blogi muuten sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos vinkistä! Olisivatkohan harkot alustana paremmat..tosin lyhyenä naisena ois paree jos alustakin ois matala.. mutta piankos yhden kuormalavan puoliksi sahaa :)

      Poista
    2. Siis Nannukka, sinulla vasta ihana blogi onkin ! Tämä omani on vähän tällaista opettelua vielä :D

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari