Säilöntäkurssi

Etsin tuossa jokin aika sitten kirjastosta kirjaa umpioinnista, mutta en oikein löytänyt mieleistä kirjaa. Netistäkin tietoa löytyi niukalti. Itseäni kellariprojekti myötä tuo umpiointi on alkanut kiinnostaa. Pakastimeen saisi tilaa muille asioille kun voisi säilöä ruokaa purkeissa kellariin.






Lopulta kun en keksinyt muuta kysäisin paikalliselta Maa- ja metsätalousnaisten yhdistykseltä että miten ois kurssi säilönnästä ja niinhän he polkaisivat pystyyn säilöntäkurssin (Jee!)

Umpiointiin tarvitaan lasipurkit joissa on Twist-on korkki. Kuvassa yllä on tuollainen korkki. Keskiosan reunassa näkyy himmeästi valkoinen ihan ohut nahkea muovireunus. Siitä tunnistaa Twist-on -kannen. Umpionnin onnistumisen näkee siitä että valmiin purkin kansi on lommollaan sisälle päin.







Omena-luumu herkku
1kg omenoita
rasia luumuja
12dl vettä
500g sokeria

kanelitanko





Kiehauta vesi, sokeri ja kaneli. Kuori ja lohko omenat. Paloittele luumut. Täytä huolellisesti pestyt saman kokoiset tölkit omena- ja luumulohkoilla  ja kaada liemi tölkkeihin, niin että pari senttiä tölkistä jää tyhjäksi. Kierrä kannet löysästi kiinni.

Asettele tölkit laakeaan kattilaan, jonka pohjalle on laitettu puhdas pyyhe. Kaada kattilaan vettä 2/3 tölkkien korkeudesta. Kuumenna hitaasti vesi kiehumispisteeseen ja pidä siinä noin 15min. Nosta tölkit vedestä ja kierrä kannet tiukasti kiinni. (Ohje mukailtu Etelä-Suomen Maa-ja kotitalousnaisten säilöntäkurssin ohjeesta Omena ja karviaissalaatti)
































Säilykkeiden lisäksi valmistimme lohta ruususuolakiven päällä. Suolaharkko laitettiin noin puoleksi tunniksi pellin päälle uuniin x asteeseen, jonka jälkeen lohenpaloja "grillattiin" suolaharkon päällä ja hyvää tuli! Käytön jälkeen suolaharkko pestään ja kuivataan ja laitetaan kaappiin odottamaan seuraavaa kertaa.















Kurssilla sain selvyyttä myös termeihin. Painekattila on kattila, joka kypsyttää ruokaa. Mutta sitten on painekattiloilta, joilla saa 1 bar paineen aikaiseksi ja niillä voi tehdä säilykkeitä. Käsittääkseni painekattilassa voi umpioida myös lasipurkeilla. Näyttäisi siltä, että Suomessa on enempi tarjolla ruuan kypsytykseen tarkoitettuja painekattiloita ja keittimiä kuin säilöntään tarkoitettuja.





 Umpiontikattilla tarkoitetaan useimmiten Rex-kattilaa, jossa on sisällä kätevä teline umpioitavien tölkkien nostamista varten. Lisäksi käsittääkseni Rex-kattilassa on lämpömittari. Rex-tölkkejä näyttää löytävän kirpputoreilta, mutta niiden tiivisteitä ei taida enää saada. Umpioinnissa kuumennus tuhoaa pieneliöt ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää mikrobien pääsyn säilykkeeseen.


Marjojen, sienien ja hedelmien umpioimiseen riittää 100 astetta, joten niitä voi umpioida ilman painekattilaa.
 Kuulemma luumut, kirsikat, karviaiset ja omenat sopivat hyvin umpioitaviksi.



Netistä löysin tällaiset ohjeet uuniumpionnista, jolla voisi umpioida tomaattikastiketta.. josko ensi kesänä harmaassa torpassa olisi kasvihuone missä kasvaisi paljon ihania tomaatteja (as if :D). Toisen ohjeen mukaan tomaattikastikkeeseen kannattaa lisätä sitruunaa happamuuden lisäämiseksi (eli säilyvyyttä parantamaan). Ehkäpä kokeilen siis sitruunalla ja ilman.
 
Toinen loistava resepti, mitä valmistimme kurssilla oli marinoidut valkosipulit.

Sitruunaiset valkosipulit
3 valkosipulia
1tl suolaa
6 roseepippuria
1 laakerinlehti
1/2 dl vettä
1dl valkoviinietikkaa

Mausteliemi:
2dl oliiviöljyä
1/2dl keitinlientä
2 rkl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Kuori valkosipulin kynnet ja keitä niitä noin 5 min suolalla, roseepippurilla ja laakerinlehdellä maustetussa vesi-etikkaliemessä.
Nostele kynnet purkkiin ja ota keitinliemi talteen. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään  ja kaada liemi kynsien päälle lasipurkkiin.


p.s sinun ei tarvitse tykätä valkosipulista tykätäksesi näistä marinoiduista valkosipuleista :)


Kommentit

  1. Vau, hyödylliseltä ja hauskalta kuulostava kurssi. Olen itse tiiviöinyt omenahillopurkkeja äitini oppien mukaisesti: ensin lasipurkit ja kannet laitetaan uuniin kuumenemaan muutamiksi minuuteiksi. Sitten kauhotaan kiehuva hillo niihin ja väännetään kuumat kannet tiukkaan kiinni. Tälläkin konstilla menevät niin tiiviiksi, että välillä on miesväelläkin vaikeuksia saada kantta myöhemmin auki. Eli lusikankärjellä paineen päästäminen vasta avaa kannen.

    VastaaPoista
  2. Kiitti hyvistä resepteistä! Ainakin menee heti kokeiluun noi valkosipulit! Olen käynyt omavaraisuus koulutuksen ja villiyrttipoimija koulutuksen Tampereella, Alhmannin koulutuskeskuksessa. Sieltä kyseltiin, että minkälaiset kurssit kiinnostaisivat jatkossa. Monet kurssilaiset olivat juuri sitä mieltä, että säilöntäkurssi olisi mahtava. Koska monelta on juurikin jäänyt esim. umpiointi kokeilematta. Omakasvattamat "jutut" on vienyt niin paljon aikaa ja vaivaa, että ne olisi kiva saada mahdollisimman hyvin talteen ja vähän eritavoilla säilöttynä. Saas nähä, järkkäävätkö ensi vuonna moista säilöntä kurssia!

    VastaaPoista
  3. Antti Rönkä kommentoi säilöntäaiheista kirjoitustani ja linkkasi muutaman säilöntälinkin! Käykää katsomassa, itsellenikin siellä oli uusia säilöntämenetelmiä: http://pientilanukko.blogspot.fi/2014/11/puolukkasurvosta-luonnon-omilla.html (linkit löytyvät kommenttikentästä)

    Tässä vielä markettan mainitsemat Ahlmanin koulun ruokakurssit: http://www.ahlman.fi/ruokakurssi Kannattaa seurata ja käydä tarkistamassa ajoittain, tuonne tulee tarkenpaa tietoa sitten, kun kursseille alkaa ilmoittautuminen.

    Vielä nämäkin... http://www.ahlman.fi/luonnonyrttipoimijakurssi http://www.ahlman.fi/tilamaidonjatkojalostus

    VastaaPoista
  4. Taas oli tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä hyvä. Säilöntä kiinnostaa aina eikä aina harjoituksesta huolimatta mene aivan putkeen. Mysteeri on, miksi joku purkki homehtuu samasta käsittelystä huolimatta. Jossain vaiheessa joku bakteeri vain lipsahtaa kädestä tms. Mutta ei anneta sen masentaa. Kiitos!

    VastaaPoista
  6. Brittein saarella, laiskoja kun ovat, steriloidaan purkit ja kannet niin, että huljautellaan purkin sisällä viinaa, brandyäkö lie ollu.

    VastaaPoista
  7. Kiitokset kommenteista :) Noita Ahlmannin kursseja täytyy tarkkailla. Rivinvälistyksissä oli jotain häikkää mitä en saanut korjattua.. mutta ilmeisesti jaksoitte silti lukea loppuun saakka :)

    VastaaPoista
  8. Tessan Blogista tänne hypähdin ja luin jutun Operaatio Joulunlapsi.Moni harmitteli etteivät ehtineet siihen mukaan.Patmokselle voi tehdä lahjoituksia ja jos sen haluaa kohdentaa lapsille niin viestikenttään lapsityö.Molemmin tavoin on tehty,tietty kenkälaatikko on varsinkin lasten kanssa tehdä tosi konkreettinen ja ihana.
    Säilönnästä;sillä perinteisellä purkit uunissa kuumaksi systeemillä säilönyt,sisällöstä riippuen osa täytyy säilyttää kylmässä,eli siinäkö ero umpioimiseen?Nekö säilyy huoneenlämmössä/kellarissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo joulunlapsi kampanja on kuulunut jouluihini jo vuosia. Mikä sen ihanampi tapa aloittaa jouluvalmistelut :) Tuo perinteinen uunitapa on käsittääkseni nimeltä uuni umpiointia ja hyvin toimii sekin. Käsittääkseni sisällöstä enempi riippuu säilymisaika kuin umpiointitavasta. Molempiin löytyy sieltä täältä reseptejä

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari