Moottorisahailua


Osa teistä saattaa muistaa mun moottorisahahankinnan (täällä)
Homma on kuitenkin jäänyt vähän kesken..tämä arkajalka kun ei ole uskaltanut harjoitella. No nyt keksin ilmoittautua naisten moottorisahakurssille ja sitäpä sitten mainostin miesseurassa, jonka seurauksena sain ihan privaatin moottorisahakurssin :D




 Opiskelu lähti käyntiin terän ja laipan irroittamisella ja uudelleen paikalleen laittamisella. Sitä seurasi teroittamisen harjoittelu. Ja sitähän saa harjoitella jos meinaa ilman ohjuria oppia tuntumalla teroittamaan. Viilan kulman pitäisi olla terään nähden 30 astetta. (Terässä pitäisi näkyä apuviivat oikean kulman kohdalla) Toinen viilauskulma syntyy kun lasketaan viilan käsiosaa alas päin. Teräketjun valmistajan suosituksien mukaan 0-10astetta ja sitten on vielä se syvyyskin ja tuhat muuta huomioitavaa asiaa, mutta opin mä kuulemma jotain :) Normaalisti ketju teroitetaan joka tankillisen jälkeen, mutta kun oli kyseessä tuo mun tosi huonoon kuntoon mennyt ketju, niin sitähän sai terotella ihan urakalla. Huomiona, pienet töpöjalat eivät ole parhaat kun on kyse sahan kannattelusta polvien päällä teroituksen aikana.

Teroituksen jälkeen saha käyntiin ja pätkimään puita. Kännistäminen onnistuu multa yleisesti jo ihan hyvin, en edes tarvitse tyttönappia :D ja pätkiminenkin on mukavaa kun puu on sahapukilla eikä tarvitse pelätä maahan osumista. Tosin oudokseltaan vasen käsi väsyy ihan tuhottomasti!

 
   


Sen jälkeen käytiin läpi puun kaataminen. Mun ei onneksi tarvinut kaataa puuta, vaan riitti kun seurasin silmä kovana opastusta. Ensinnä puu karsitaan oksista silmän korkeudelle asti.. (liian korkealle mun mielestä..eihän nää kädet enää nouse) ja sitten tehtiin kaatolovi ja sitt pyllistettiin puuta päin :D (kyllä oikeasti) ja käsillä piirrettin ilmaan loven suuntainen linja jolloin nähtiin minne puu lopulta kaatuu. Tässä vaiheessa olisi lovea voinut vielä muokata. Loven alapinnasta n.5cm ylöspäin tehtiin sitten se itse sahaus.. sitä ei tehdä ihan loppuun asti vaan jätetään pieni pitopuu-osa (mikä näkyy oikealla alla olevassa kuvassa) ja sitten puulle annetaan pikku töytäisy ja voilá puu on nurin. Sen jälkeen sitten taas teroteltiin.




Seuraavaksi oli mun vuoro.. puun oksat piti karsia. Sitä olin vähän jännittänyt, kun siinä tuntuu olevan niin monta asentoa missä sahaa voi pitää ja sitten kuitenkin se laipan uloimmainen yläkärki jolla ei saa saahata mitään, ettei saha potkaise takaisin. Lopulta ihan kivasti kolmella eri asennolla oksat sai karsittua ja paljon auttoi kun sahaa tuki toista polvea vasten koko ajan. Toki idea olisi ollut, että oksat sahattaisiin ihan puun pintaa vasten poikki, mutta jostain syystä mun sahauksen jäljiltä puu oli täynnä näppärän näköisiä oksan tappeja :P mutta sain siis oksat irti ja puunkin palasiksi. Alla kuvatodisteita.




Kommentit

  1. Noi on oikeen hyviä niksejä, mutta tosta terottamisesta. Viilalla terotellaan vaan kun ollaan jossain helvetinkuusessa. Osta teräketjun terotuskone. Maksaa kolmisen kymppii halpakaupassa. Mulla on sellanen enkä tosiaankaan oo sen hankinnan jälkee sahantarää viilaillu, paitti tietty ne nyppylät joilla säädetääm kuin ahnaasti saha syö puuta.

    Itte karsin oksat aina pikkukirveellä. Siis pien kirves ja 70cm vartta, noin suunnilleen. Todella paksut oksat saa karsittuu fiskarssin isolla halkasukirveellä.

    Viellä ihmettelin vasemman käen väsymistä katkottaessa puita. Kun sahan kaasun painaa täysille ja sitten terä sahattavaan kohtaan, niin ei siinnä tartte kummallakaan käellä pal hommii tehä. Vaan sen verran pitää kii ettei saha ittekseen tipaha maaha.

    Kyllä se siitä, kun vaan jaksat harjotella, mutta turvallisuuden vuoks, ainaki näin aluks karsi puut kirveellä ja muista itte olla runkon toisella puolella.

    Sahaa ei koskaan saa nostaa sydäntä ylemmäks.

    VastaaPoista
  2. Onnea vaan moottorisahailu urallesi!
    Meillä mies hoitelee moottrisaha hommat. Käy häneltä niin näppärästi ja nopeasti. Meillä on monta sahaa ja yksi on sellainen pieni ja olenkin sitä vähän katsellut "sillä silmällä". Mutta, kun on niin paljon muutakin hommaa, ettei kerkee opiskeleen sitä käyttöö. Juuri nytkin ulkona saha laulaa. Täytyy varmaan mennä kattoon, mitä tällä kertaa on kaadettu!
    Miehellä on myös sellainen teroituskone. Viilalla viimeistelee sitten teroituksen!

    VastaaPoista
  3. Hianoo, sustahan tulee kohta ihan oikee hevosmetsuri! :D

    Itte en käytä koskaan mitään teroituskonetta, terveiset vaan Timolle...! Oon huomannu, että kun teroittaa tosiaan joka tankillisen välissä pyyhkäisyn tai kaks, niin terä on aina vireessä. Mutta toimivia ovat koneetkin, en sitä sano ja kulmat tulee silloin viimestä päälle.

    Yks huomio puun pystykarsinnasta ennen sen kaatoa: oikeasti sahaa ei saa milloinkaan nostaa hartialinjaa ylemmäs, sillä silloin se ei ole kontrolloitavissa ja takapotkun vaara on suuri. Samoin puuta pystykarsiessa ennen kaatoa tulee saha pitää aina toisella puolella runkoa, kuin itse on. Ja sahata oksat aina ylhäältä alaspäin. Näin siis teoriassa ja oppien mukaan tehtynä... Käytäntö on sitten aina jotain muuta! :D

    Terveisin: "Kantapäänkautta itseoppinut metsuri"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäki ennen viilasin terät ja vielläki varmaan viilaisin, muttakun ei työkalut pysy käsissä. Eno mulle suositteli konetta, kun oli itte hankkinnu. Tai tartteehan ne korkeustapit käsiviilalla vetästä. Laipan mä käännän joka tankillisen jälkee ja sillontällöin viilaan senki.

      Mutta toi on tärkeetä muistaa että sahaa ei saa nostaa sydäntä korkeemmalle. Mä sain sahausoppini suomen armeijjassa...

      Poista
  4. Morjes, hyvä että saat opastusta ja että turvavälineet on kun tuo moottorisaha on yksi vaarallisimmista työvälineistä, sanoivat ainakin kun itse kävin sahakurssit Hyvinkäällä maatalousoppilaitoksessa. Toi hevoskurssi on kiinnostava. Minusta nämä sinun jutut on pitkälti äijätouhuja mutta kirjoituksiasi on joka tapauksessa nautinto lukea vielä kun tietää kuka niiden takana on. :-) Miten sun mehiläiset on talvehtineet? Minulla kuudesta pesästä neljä selvisi kevääseen, puhdistuslento oli 9.3. ja nyt jännittää pysyvätkö hengissä vielä toukokuulle. t. Mustialan kurssikaveri jolla se sini-valko-maasturi

    VastaaPoista
  5. Mä vetelen kirveellä tai vesurilla alimmat oksat eka..jos niitä sitt on..
    Oppini oon saanut poikani tarkassa valvonnassa!

    VastaaPoista
  6. Blogissani olisi sulle haaste...

    VastaaPoista
  7. Katevää. Itse opettelin kantapään kautta, mutta onneksi säästyin haavereilta. Olin kyllä salaa katsellut mallia paremmilta sahureilta. Isoja puita en enää uskalla kaataa, mutta taas löytyy karsittavaa ja pätkittävää myrskyn jäljiltä. Meillä on onneksi moottorisahahuolto lähellä, käyn siellä teroituttamassa ketjut silloin tällöin niin, että aina on pari terävää kotona.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari