Mehiläiskesä 2015

Olipa sitten märkä kesä ja satoennusteet näyttivät joka puolella huonolta. Annoin kuitenkin mehiläisilleni tasaisesti uusia laatikkoja ja kaikki näytti hyvältä. Mehiläiset eivät tuskastuneet kesään, eivätkä yrittäneetkään muuttaa muualle, mutta sitten tuli syksy ja allekirjoittaneen tarkoitus oli vaihtaa emo uuteen. Lähdin tutkimaan pesää, mutta emoa ei näkynyt missään! Porukkaakin näytti olevan vähemmän, eikä sikiöintiäkään näkynyt. 

(Tässä vaiheessa kyseinen emäntä panikoi ja soimasi itseään huonoksi hoitajaksi ja lähes pillitti emonsa perään) 


Paniikin lomassa laitoin sulkuristikon toisen ja kolmannen laatikon väliin toivoen, että emo olisi kuitenkin pesän pohjalla. Kahdessa ylimmässä laatikossa näytti olevan reippaasti hunajaa (ja kolmas oli lähes tyhjä). 

Viikon päästä sain kokeneemman tarhurin mukaan pesälleni ja helpoitus oli valtava, kun pesästä löytyi kolme päivää vanhaa sikiöintiä. Sikiöinti löytyikin yllätykseksi noista kahdesta hunajalaatikosta, eikä alakerrasta. Näin ollen en päässyt linkoamaan noita sikiö/hunajakakkuja, vaan ne piti jättää mehiläisille talveksi. Eli hunaja olisi pitänyt kerätä pesästä tuolloin kun panikoin hukkunutta emoa. 

Keräsin ne hunajakehät pois, missä ei ollut sikiöintiä ja aloitin talviruokinnan. Hunajasatoa tuli tänä vuonna puolet vähemmän kuin viime vuonna eli  12kg hunajaa, mutta enköhän minä sillä talven yli pärjää :)ja kaikista tärkeintä on tietenkin se, että vanha rouva asuu yhä pesässään ja munii. Ensi keväänä sitten pitäisi kuitenkin löytää se ja vaihtaa uuteen. Emoni on siis pian kaksivuotias ja koska se on syntynyt 2014 vuonna, niin sen peräpäässä on vihreä merkkausjälki.

Talvehditutan pesäni kahdella farrar-laatikolla ja talviruokana tarjoilen itse sekoittamaani sokerilientä (7pussia sokeria ja 3,5l lähes kiehuvaa vettä). Ruoka ei kyllä näytä kovinkaan paljon kiinnostavan, mutta toivon sen johtuvan pesän hunajavarannoista. Viikko ruokinnan jälkeen aloitin "elokuun" myrkytyksen, eli tässä tapauksessa syyskuun puolella tuikkasin pesään tymolityynyn ja pari tikkua ruokintalaatikon ja ylimmän väliin, että ilma varmasti kiertää pesässä.

Ensi keväästä lähtien aion olla parempi hoitaja ja laittaa sulkuristikon heti ensimmäisen laatikon lisäyksen yhteydessä pesään. Kuhnureille tosin pitää kehittää tuolloin oma lentoaukko..


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari