Omavaraisuutta vuonna 2020 osa 7 - museovierailukohde

Tänä kesänä ei ole tullut vierailtua pahemmin missään, mutta yhdessä kohteessa sentään kävin, nimittäin Espoon kaupungin talomuseossa Glimsissä. Olin seurannut jo pitkään Glimsin sivuja ja nyt kun tuli muutakin asiaa Espooseen, niin päätin samalla käydä kiertämässä Glimsin. Glims on vanha maatila, joka on ollut toimiva maatila ainakin 1500-luvulta 1900-luvun alkuun asti. Glims muutettiin museoksi vuonna 1958 ja se koostuu 11 rakennuksesta.

Alueena Glims ei ole kovin suuri ja koska se on lähellä Jorvin sairaalan rakennuksia ja muita asuinrakennuksia niin ympäristö ei ole omaan silmääni kovin maalaismainen. Lisäksi tällä kertaa yksi rakennuksista oli remontina alla, joten jokapuolella näkyi rakennustyövälineitä ja rakennustyömaa-aitoja. Muutamassa aitassa oli myös puhdistustyöt kesken, joten autenttisen talonpoikaistunnelman vähän pilasi nykyaikaiset imurit.

Mutta muutoin Glims oli kaunis kohde. Varsinkin tilan päärankennuksen tuvan tunnelma oli viehättävä ja hyvin autenttinen. Tallin ylisillä esiteltiin kuitujen matkaa kankaaksi ja maitohuoneessa maidon viilentämistä ja käsittelyä. Riihessä näkyi suuri viljankuivatus uuni ja ylisillä roikkui kuivattavia kerpuja. 




Glimsistä löytyi myös kaunis kahvila ihanine piirakkoineen ja Alhon kannan kanoja sekä 4H-yhdistyksen hoitamia lampaita ja vuohia karitsoineen ja kileineen. Väkeä Glimsissä oli keskiviikon ilmaispäivänä yllättävän vähän. Vain yhteen näyttelytilaan piti jonottaa muutama minuuttia.



 

 

 


 Jos olisin saanut jotain Glimisistä itselleni, olisin valinnut ehdottomasti Glimsin kiviaidan :D tai toisena vaihtoehtona kahvilarakennuksen päätyovikatoksen:) Yksi hauska yksityiskohta Glimsissä oli alla kuvassa näkyvä omenapuun runkotuki. 


 
Suosittelen siis Glimsiä, jos satutte menemään Espooseen, mutta vielä enemmän pidän enemmän Loimaan Sarkamuseosta ja varsinkin ennen koneita -pysyväisnäyttelystä. Lisäksi pidän Turun Kuralan kylämäestä ja luostarinmäestä. Näistä museoista saa hyviä vinkkejä siihen, mitä omavarainen elämä Suomessa on ollut.

Kurkkaahan seuraavien linkkien takaa, mitä muille omavaraisblogisteille kuuluu :)

VYÖHYKE 1

VYÖHYKE 2


VYÖHYKE 3

VYÖHYKE 4


Kommentit

  1. Glims onkin kiva paikka vierailla! Ei ole vuosiin tullut käytyä, mutta aikoinaan olin siinä Jorvissa töissäkin, joten silloin tuli käytyä pihamaalla haahuilemassa monta kertaa. Ei se Turun Luostarinmäelle vertoja vedä, mutta silti ihanaa, että näitä paikkoja ylläpidetään ja mahdollistetaan aiempien sukupolvien elämään tutustuminen. Nyt en muista millä suunnilla tarkemmin siellä kasvuvyöhyke kakkosella asustelet, mutta jos joskus matka käy tänne Varsinais-Suomeen saaristoreitin tuntumaan, niin piipahda Louhisaaren linnassa, jos ei ole jo tuttu paikka. Siellä voi tutustua herraskaiseen menneiden sukupolvien elämään ja mielenkiintoiseen Kalmilaiseen hyötypuutarhaan 1700-luvulla siellä silloin viljeltyine hyötykasveineen. Kiva paikka kerrassaan!

    VastaaPoista
  2. Mä olen käynyt Glimssissä joskus vuosia vuosia sitten, mutta voisi olla kyllä mukava pistäytyä uudestaan kun ei oikeastaan asuta edes niin kaukana siitä. Monesti lähiseutu vähän niin kuin meinaa unohtua kun miettii vierailukohteita, vaikka ei sitä aina kannattaisi lähteä merta edemmäs kalaan.

    VastaaPoista
  3. Hyvin vähän tulee enää lasten myötä käytyä paikoissa, joissa ei ole lapsille nopea rytmistä toimintaa jatkuvalla syötöllä. Itsekseen kyllä kävisin, mutta tämä ADHD-elämäntyyli tuntuu tunkevan nyt niin arkeen kuin juhlaan joka hetkeen.Kärsin vielä muutaman vuoden Tykkimäki- ja Hop Lop-elämää kunnes joskus pääsen rauhallisempaan vaiheeseen.

    Voin nimittäin kauhulla kuvitella millainen olisi retki museoon meidän katraalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari