
![]() |
mittailua, mittailua ja mittailua |
Päädyin sitten ostamaan tolpille sinkityt jalat. Ajattelin, että näin pylväät kestävät vähän kauemmin. No voihan se olla niin, mutta aika heiluvaiset nuo jalat ovat. Eli jos haluaa tolpan joka ei liiku mihinkään, kannattaa valaa tolpat maahan. Tässä tapauksessa halusin kuitenkin mahdollisuuden siirtää tai avata tarhan laitoja, joten näin tolpat ovat helposti siirrettävissä ja laudatkin ovat samasta syystä kiinnitetty ruuveilla.
Talousarvio

tolpanjalat ja tolpanhatut 3,90*21 + 6*1,8 = 92e (puuilo)
kulmatolpat = lahjoituksena 0e
lautaa = omista nurkista noin puolet ja 40e :lla muualta
maalia = n. 100e
sähköaitatarvikkeet= n.50e
ruuvit = n.10e
Lopputulos n. 300e


Tarhassa on kaksi porttia. Toinen on tallin päädyssä oleva ns. normaali kulkuväylä ja toinen on leveämpi portti, josta saa sen kulkuväylän laitumelle. Portit eivät ole kummoisempia kuin sivulle vedettäviä irtolautoja.
Sähkölankoja on kaksi kierrosta, molempien lautakierrosten yläpuolella, niin ettei kenellekään tule vahingossa mieleen ruveta pureskelemaan vaivalla maalaamiani lautoja ;)
![]() |
Näkymä torpalta |
Noi sinkityt tolpat saa pysyyn lujasti paikoillaa jo pelkästää sillä, että kaataa jokasen tolpanreijjän täyteen oikeen löysää savea tai mutaa. Kokemusta kummastakin on, eikä kovinkaa suurta eroa, savi nyt pitää tiukemmin.
VastaaPoistaKerrankin kaipaan tontillani savea 😃
PoistaIttekin joskus jotain aitaa tehneenä voin ihan suoraan sanoa, että aitauksesi, eli tarhasi, näyttää hienolta ja viimeistellyltä!
VastaaPoistaVoi kiitos ^_^
PoistaOnko tää tarha vaan kasvatettua nurmea :o? Unelma kesäponista mummolaan on elänyt vuodesta 2000 ja jotain ja nyt alkaisi olla mahdollisuuksia tuohon unelmaan.
VastaaPoistaJuu nykyään tämä tarha on hakeella, mutta toi niittylaidun vieressä mihin poneilla on vapaa kulku on ihan luonnonnurmea.. On niillä yksi oikein perustettu laidun, mutta muuten vanhoja pellonpohjia :)
Poista