Tee-se-itse ponitarha

Muistatte varmaankin, että sain lahjoituksena vanhan hevoskentän tolppia jo jonkin aikaa ennen kuin ajattelinkaan omaa kavioeläintä.Nyt sitten keväällä ajatus Wallun tarhasta alkoi pyörimään päässä. Tuosta kun kaataisi tuon puun ja tuosta raivaisi nuo pensaat, niin sittenhän saisin lähes keskelle pihaani pienen tarhan Wallulle. Tarhasta saisi myös kulun laitumelle, jossa talvella rakennettu ponikatos sijaitsee. 
mittailua, mittailua ja mittailua

Laitumen ja tarhan väliin tehtiin keväällä kaivinkoneella kulkuväylä autolle. Tästä ratkaisusta olen ollut jo monasti kiitollinen! Sillä nyt sain kätevästi peräkärryllä ajettua lantaa tallista "lantalaani". Ennen tuota väliä pystyi ajamaan vain kottikärryillä.

Päädyin sitten ostamaan tolpille sinkityt jalat. Ajattelin, että näin pylväät kestävät vähän kauemmin. No voihan se olla niin, mutta aika heiluvaiset nuo jalat ovat. Eli jos haluaa tolpan joka ei liiku mihinkään, kannattaa valaa tolpat maahan. Tässä tapauksessa halusin kuitenkin mahdollisuuden siirtää tai avata tarhan laitoja, joten näin tolpat ovat helposti siirrettävissä ja laudatkin ovat samasta syystä kiinnitetty ruuveilla.


Talousarvio

21 tolppaa ja 6 tolpanjalkaa = lahjoituksena 0e
tolpanjalat ja tolpanhatut 3,90*21 + 6*1,8 = 92e (puuilo)
kulmatolpat = lahjoituksena 0e
lautaa = omista nurkista noin puolet ja 40e :lla muualta
maalia = n. 100e
sähköaitatarvikkeet= n.50e
ruuvit = n.10e

Lopputulos n. 300e

Raakalauta imaisee itseensä runsaasti maalia ja tuolla hintaa aitaukseni on maalattu vain yhteen kertaan. Eli jos jättäisi laudat harmaantumaan sään mukana, niin säästäisi aikalailla, mutta maali toki suojaa lautaa, joten ehkäpä ne kestävät kuitenkin vähän pidempään.

Wallu kävi kotona pesulla ja testasi samalla tammakaverinsa kanssa tekeillä olevan tarhan. Wallu tuumas, että ahaa: uusi tarha, eiku syömään, mutta seuralainen oli hyvin huolissaan viereisellä laitumella olevista epämääräisistä määkijöistä eli vuohista :D


Tarhassa on kaksi porttia. Toinen on tallin päädyssä oleva ns. normaali kulkuväylä ja toinen on leveämpi portti, josta saa sen kulkuväylän laitumelle. Portit eivät ole kummoisempia kuin sivulle vedettäviä irtolautoja.

Sähkölankoja on kaksi kierrosta, molempien lautakierrosten yläpuolella, niin ettei kenellekään tule vahingossa mieleen ruveta pureskelemaan vaivalla maalaamiani lautoja ;)


Näkymä torpalta

Kommentit

 1. Noi sinkityt tolpat saa pysyyn lujasti paikoillaa jo pelkästää sillä, että kaataa jokasen tolpanreijjän täyteen oikeen löysää savea tai mutaa. Kokemusta kummastakin on, eikä kovinkaa suurta eroa, savi nyt pitää tiukemmin.

  VastaaPoista
 2. Ittekin joskus jotain aitaa tehneenä voin ihan suoraan sanoa, että aitauksesi, eli tarhasi, näyttää hienolta ja viimeistellyltä!

  VastaaPoista
 3. Onko tää tarha vaan kasvatettua nurmea :o? Unelma kesäponista mummolaan on elänyt vuodesta 2000 ja jotain ja nyt alkaisi olla mahdollisuuksia tuohon unelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nykyään tämä tarha on hakeella, mutta toi niittylaidun vieressä mihin poneilla on vapaa kulku on ihan luonnonnurmea.. On niillä yksi oikein perustettu laidun, mutta muuten vanhoja pellonpohjia :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari