Projekti - kehruu

Nykyään kun lampaiden villa on lampureille lähinnä ongelma ja villan saaminen näytti olevan kovin helppoa päätin opetella kehräämään ja hankkia oman rukin. Loimaalla sijaitseva loistava Sarka-museo järjesti korkeatasoisen kehruukurssin, jolle osallistuin kahteen kertaan.

Kehräämisen harjoittelu kannattaa aloittaa värttinällä. Sitten kun sormet ovat oppineet venyttämään pyörivästä villasta tasaisesti ohutta lankaa voi siirtyä testaamaan rukkia. Tähän väliin tärkeä huomio: rukeissa on eroa! Hyvä rukki on helppo polkea ja se kulkee tasaisesti haluttuun suuntaan. Hyvässä rukissa on myös kaikki osat tallella ;) Osat voi tarkistaa täältä. Huutokaupoissa rukin voi huutaa itselleen 25-50 eurolla.


Kehräystä ennen villa tulee karstata sopiviksi pötkylöiksi. Karstamyllyllä saa karstattua helposti suuria määriä, mutta mylly on melko tyyris hankinta. Myllyn vuokraaminen on toinen vaihtoehto ellei halua karstata käsin.

Kehräämisen jälkeen tulee opetella langan kertaaminen. Sitten jäljelle lankojen pesu ja käyttö :)

Kommentit

  1. Hienoa hienoa! Mulla on muuten itse asiassa kaksikin tuollaista samanlaista rukkia, ehtaa suomalaista puusepäntyötä ;)
    Ja mä muuten sitten investoin siihen karstamyllyyn, eli tänne voi tulla mylläämään jos haluat!

    VastaaPoista
  2. Emäntä oikein isolla E:llä! Kehräät ja kaikkea, vau.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari