Kutun kiima, tiineys ja poikiminen

Kiima: Mistä tietää että kutulla on kiima? Omat korvat meinaa haljeta metelistä ja sydän huolesta. Sen verran sydäntä riipaisevasti kuttu huutaa tauotta 2 vrk. Huudon voi suomentaa: kuolen! tahon miehen! Eikä siihen auta mikään. Ei auta selittely: "ei sinne metsiin huutelu auta, ei oo pukkeja lähimain." Ei lohdutus: "ei tuohon kuole, vaikka siltä varmaan tuntuisikin." Eikä helliminen herkuillakaan. Ostaessani Irmelin olin aika varma etten astuta sitä, mutta ensimmäisen kiiman jälkeen huomasin jo googlailevani lähellä asuvia sopivia poikakaveriyksilöitä. Sopivin astutus aika on ensimmäisen kiimapäivän jälkeen. Joten seuraavan kiiman toisena päivänä ajoin auton tallin viereen ja hain huutavan Irmelin autoon ja kas se hiljeni täysin. Siinä jo ehdin säikähtää, että mitäs jos sillä onkin valekiima ja minä olen jo treffitkin järjestänyt, mutta ilmeisesti Irmeli vain huokaisi helpotuksesta, että nyt se emäntä vihdoin tajusi, että niitä miehiä on lähdettävä etsimään, ei ne itsellään tänne metsään tule! Ja niin me sitten lähdettiin Irmelin kanssa Armasta katsomaan.

Astutus: Se onkin yhtä mäkätystä, hännän vispausta, pussailua ja ympyrän kiertämistä :D Kun ollaan kierroksella turvat vastakkain, nuoleskellaan toistensa suupieliä ja kun ollaan takapuolella, noustaan selkään hetkeksi ja taas pyöriminen jatkuu :) noin 45min jälkeen Irmeli kyllästyi hommaan ja oli valmis lähtemään kotiin ja kotona oltiin niin tyytyväistä vuohta että :D Kotona Olavi nuuski Imreliä ihmeissään että miksi sä tuoksut pukilta?!

Tiineys ja tunnutus: Vuohen kantoaika on noin 150 vrk. Kutun ultaräänitarkastus maksaa puolestaan noin 50euroa joten yleensä harrastelijat selvittävät itse onko kuttu tiine vai ei. Se selviää kiiman häviämisestä ja tietenkin mahan ja lopuksi myös tissien turpoamisesta. Irmelin tapauksessa veikkasin sen olevan tiine myös naisellisista mielialavaihteluista ja siitä että se kuukauden jälkeen astutuksesta kieltäytyi täysin lypsystä. Normaalisti kuttu tulisi laittaa umpeen noin kuukautta ennen poikimista, mutta välttyäkseni joka päiväiseltä tappelulta, päästin Irmelin pahasta jo 4kk ennen :)

50vkr ikäisenä kilin sikiön pää ja raajat ovat tunnistettavaissa. 80 vkr ikäisenä karvoja kasvaa kilin kasvoissa ja 100 vrk:n ikäisenä sikiö on kehittynyt ja lopun ajan se vain kasvaa kokoa.


Tunnutusruokavaliosta ei löydy yhtä ainoaa oikeaa ohjetta vaan vastauksia on yhtä monta kuin kysyjääkin. Itse lähdin liikkeelle tällaisella seoksella: leikettä, rypsiä, primo II, ADEsan xylitol vitamiinia ja kauraa. Sekä normaali porkkana-annos ja kerpu/havuherkut. Tunnutusruokavalio aloitetaan 3-4vkoa ennen poikimista.

Poikiminen: Sitä ehdinkin sitten jo jännittää etukäteen, mutta turhaan. Itkuhälyttimenkin lainasin turhaan sillä Irmeli päätti poikia 11 pvä etuajassa kesken työpäiväni, joten en ehtinyt edes viedä Olavia omaan karsinaan vaan siellä ne olivat hoitaneet poikimisen keskenään ja työpäivän jälkeen tallista löytyi tällainen pikkukili:
Oskari Ylimattila
 
 Ensimmäistä kertaa ulkona

Kommentit

 1. Voi kuinka ihana! Onnea Irmelille ja kilille!

  Tämä on kauhean opettavainen blogi; tunnutus oli mulle uusi sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Irmeli ja minä olemme tyytyväisiä että minä selvisin pyörtymättä töissä kun Irmeli teki synnytyshommat :P
   Tämä blogi on tällainen kaupunkilaisen opettelu maalle blogi :) eli vielä on matkaa paljon

   Poista
 2. Tyttäreni vinkistä löysin blogiisi! Samoja näyttää meillä olevan mielenkiinnon kohteet. Muutamaksi illaksi nyt luettavaa, kun tutustun elämääsi.
  Lämpöisiä päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Sirkku :) kiva kuulla että tänne eksyy ihmisiä lukeamaan näitä mun maalaisopetteluja :)

   Poista
 3. Hyvä Irmeli! Aivan ylisöpö piskukili..

  VastaaPoista
 4. moi irmeli
  minulla on koulujuttuja ja pitäisi tietää montako poikasta vuohi saa voisistko vastata

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari