Naisten maastokurssi

27.-28.4 Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK järjesti naisten maastokurssin Lahden Hennalan varuskunta alueella, jonne ystäväni kanssa lähdimme viettämään kevätlomaa :D


Varusteet: Ilmoittautumisen jälkeen saimme varustevarastolta armeijan ihanat varusteet. Yllätyin positiivisesti niiden laadusta ja käytettävyydestä. Ohjeissa meitä pyydettiin ottamaan mukaan oma vesipullo, saappaat, taskulamppu, lämmin aluskerrasto ja puukko.

(Kuittasin seuraavat varusteet: toppatakki, kenttätakki, housut, vyö, saapassukat, hanskat, lippalakki, pipo, poolo, villapaita, hihamerkki, sadetakki, talvimakuupussi, alusta, reppu, siviilikassi, lusikka-haarukka, trangia ja kompassi)

Leiripaikan valinta ja puolijoukkueteltan pystytys:Meillä onnekkailla oli siis näkkärit käytössä että ihan maata vasten ei tarvinnut nukkua. Ekaksi levitettiin pohjan näkkärit, kulkuaukkoa lukuunottamatta ja sitten vedettiin teltta hupusta pois. Yksi piti kiinni hupusta ja muut vetivät kukin omaan kulmaan kulmista riippuvat köydet. Noin metrin etäisyydelle maahan hakattiin tuet ja narut sidottiin siihen vetosolmulla. sitten pystytettiin kulmatolpat ja lopulta nostettiin mastopystyyn ja koottiin kamina paikalleen. Helppoa, kunhan naiset sen osaa ;)

Polttopuiden pilkkominen: Kuivaa polttopuuta ei tuppaa luonnosta valmiina löytämään, ellei lasketa pystyyn kuivuneita puita yms. joten etsimme maastosta sellaista. Tarkoitus oli tehdä myös oma kaarisaha mukana olleesta sahanterästä, mutta siihen ei riittänyt aikaa. Kaadoimme siis metsästä pari kuivunutta puuta ja loput puut pilkoimme kirveellä valmiista polttopuusta. Opettelimme myös halkaisemaan kuusen puukolla. Se toimii, kunhan aloittaa halkaisemisen latvasta. Näreen halkaisulla saa aikaiseksi sidontaan sopivaa materiaalia. Samalla saimme kuulla myös kakkaojasta ja muista tarpeellisista asioista.
  
Taistelumuonan valmistus: Alkuoletusta vastoin, sehän oli hyvää ja sitä oli tarpeeksi :) Trangiaan vaan hyvä tulta ja ruoka porisemaan. Vettä kannattaa keittää toisessa astiassa ja ruoka valmistaa toisessa.
EA-koulutus: Kävimme läpi erilaisia ensiaputaitoja ja harjoittelimme ihmisen kuljettamista viltillä sekä painesiteiden tekoa, mm. jalkaan ja jopa kaulaankin (tällöin mukaan sidotaan toinen käsi kainalon alta) Parista takista saa aisojen avulla hyvät paarit kunhan vetoketjut sulkee ja hihat pujottaa takin sisälle aisojen kulkuväyläksi.
Petun kerääminen ja mahlan valutus: Metsästä etsimme myös metsänhoidollisesti kaadettavaksi sopivan vähän viottuneen männyn, jonka kaadoimme ja veimme leiriin aamupuuron tekoa varten. Mahlaa varten katkaistiin koivusta oksa johon kiinnitettiin puhdas pullo.
Suunnistus: Harjoittelimme suunnan ottamista ja kartanlukua maastossa. Aika ei valitettavasti antanut periksi muille suunnan ottamistavoille.
Laserammunta: Laseraseilla ampuminen on ekologista ja varmasti myös halvempaa, joten ampumakisamme järjestettiin sisätiloissa illalla Speden pelien tyyliin laaseraseilla. Oma osumistarkkuuteni oli samaa tasoa kuin ennenkin eli tuurilla mentiin ;)
Makkaranpaisto: Viikonlopun aikana kyseisella varuskunta-alueella järjestettiin 4 muuta leiriä, joten makkaraa paistettiin n. 60 miehen kanssa.
Luonnonmuona -luento: Tämä oli mielestäni leirin yksi kohokohdista. Kouluttajamme oli täysin alan ammattilainen ja pystyi opettamaan meille vaikka ja mitä!

Opimme muun muassa:
 • Miten muurahaisen munista saa kuivattua ruokaa (maistuivat riisimuroilta.
 • Miten kyykäärmeen saa valmistettua hätätilassa ruuaksi
 • Mistä saa luonnon omaa sokeria (kallioimarre)
 • Miten suodattaa juomavettä luonnon tarvikkeilla
 • Miten tuli sytytetään taulakäävällä
 • Miten ruokaa säilötään kenttäoloissa (esim.leskenlehden tuhkauksesta saadaan suolaa tai pietaryrttiä lihan ympärille)
 • Miten houkutella madot maan pintaan ja valmistaa niistä makkaraa
 • että hirven aivoista saadaan nahkan parkitsemisainetta ja että ankeriaan veri voi aiheuttaa hyljesormia

Kipinävuorot: Jaoimme yön tunnin kipinämikkovuoroiksi. Tuli pääsi sammumaan kamiinasta vasta aamulla, joten yö meni sen suhteen hyvin. Eikä ketään yöllä yksin tarpeillaan käynyttä kaapattu, vaikka miesten tiedustelujoukot uhkasivat harjoitella lamaannuttamista ja kaappaamista jollain naisella ;)

Yöpyminen: Yöllä lämpötila laski muutamaan pakkasasteeseen ja välillä nenä tuppasi palelemaan, mutta muutoin armeijan makuupussit olivat ihanan lämpimät :)
Pettupuuro: Männystä kuorittiin ensin kuori pois vihreää osaa myöten ja sitten viillettiin puukolla sopivan kokoisen (A5) alueen reunat parin mm syvyydestä. Tämän jälkeen pettuliina on valmis varovasti irroitettavaksi puuta myöden irti. Pettu tulee keittää heti irroittamisen jälkeen (eli etukäteinen kuoriminen pilaa petun). Keväinen pettu värjää ollessaan valmis keitinveden ruskeaksi, mutta muutoin värjääntyy itse pettuliinan palasetkin. Ennen keittämistä pettuliina tulee pilkkoa hyvin pieniksi paloiksi sillä purtaessa se on sitkeää. Pettu sopii 30% ihmisen päivittäistä proteiinin tarpeeksi. Suurempi määrä aiheuttaa ummetusta. Lisäsimme petun puuroon jatkeeksi ja siinä ainakin se oli hyvän makuista :)

Ensisammutuskoulutus: Harjoittelimme rasvakattilan sammuttamista ja pienen palon sammuttamista vaahtosammuttimella. Tärkein oppi oli että toimitaan, muttei hosuta :)
Sotilaspoliisikoulutuksen seuraaminen: Saman aikaisesti varuskunta-alueella oli käynnissä muitakin kursseja joista yhden harjoituksia kävimme katselemassa. Ja kyllä äänen käytöllä on vaikutusta voimakeinojen käytössä ;)

Palkintojen jako yms: Lopuksi saimme kurssitodistukset ja sodanaikaiset tunnistelaatat kaulaan. Myös ampumakisan voittaja palkittiin ja minäkin sain palkinnon ahkeruudestani nyppiä roskia luonnosta taskuihini :D

-loistava loma, sanon minä-

Kommentit

 1. Kuulostaa hyvältä kurssilta. Mielestäni meillä ei edes armeijassa kerrottu noin paljon oleellista tietoa maastossa selviytymisestä. Oli kouluttajille tärkeämpää oppia hyppimään pusikkoon kun joku huutaa "viheltää" :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös armeija olekin vähän "tottelevaisuuskoulu" ;) Tämä kurssi oli kyllä suosittelemisen arvoinen ja näemmä siihen järjestetään myös jatkokursseja :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari