Projekti - huussi

Tilanne: Kodissani on huussi eli ulkovessa. Rakensin siihen yksinertaisen kompostoivan rakenteen itse. Monet kyselevät, että eikö ulkovessan kanssa elämä ole kamalaa, ei suinkaan :D Lähinnä huussinkäyttö on kesäisin sosiaalista, sillä vuoheni näkevät laitumelta vessaan ja mäkättävät juttujaan minulle istuessani vessassa ja samoin vessan takana tarhassa olevat possut haluavat osallistua keskusteluun ;) Maisemat huussistani ovat ihanat ja rengas on aina lämmin eli styrkoksinen. Toki minulla voisi olla myös sisäkuivakäymälä, jos olisi ylimääräistä tilaa sisällä, mutta vesivessaa tontilleni ei tule. En oikein pidä siitä, että juomavedellä kuljetetaan ulosteita useita kymmeniäkin kilometrejä lähimpään puhdistamoon. Keksin juomavedelle parempaakin käyttöä ;) En myöskään pidä ulosteita ongelmajätteinä, vaan arvokkaana maaperän lannoitteena, joten kuivakäymälä sopii minulle paremmin kuin hyvin.  

Rakenne: Mielestäni helpoin itse rakennettava huussi on kompostoiva käymälä eli sellainen jossa virtsa kulkee kiinteän jätöksen läpi ja pistää samalla kompostointiprosessin käyntiin. Oman käymäläni rakenne on siis hyvin yksinkertainen. Alempana sijaitsee iso allas mihin nestemäinen uloste valuu ylemmän astian läpi. Ylempi astia on betoniämpäri jonka pohjaan on porattu reikiä nesteiden valumista varten. Ylempi astia sijaitsee alemman altaan sisässä  niin että se on nostettu kahden altaassa lappeellaan olevan tiilen päälle.



Taustalla possuja ;)
Jätteen käsittely:
Suotojäte on sitä nestettä (virtsaa) joka valuu ulosteämpärin läpi haihdutusaltaaseen. Suotonesteen tulee antaa olla rauhassa käytön jälkeen 12kk kunnes sitä voi  käyttää esimerkiksi lehtikompostorin kostukkeena.

Kiinteän jätteen tulee antaa kompostoitua astiassaan yli vuoden.

Erottelevissa käymälöissä tilanne on eri sillä eroteltu virtsahan on steriiliä ja sitä voi käyttää sinällään lannoitteena esimerkiksi 1/3 laimennussuhteella veden kanssa vain kuukauden varastoinnin jälkeen.

Eipä tuon erottelevan käymälänkään rakentaminen vaikeaa ole esimerkiksi tämänlaisen Separettin asennuspaketin kanssa. (Hinta Netraudasta 64,90 kesäkuussa 2014)


Terminologiaa:
erotteleva kuivakäymälä  = erottelee jätökset heti eri säiliöihin
kompostoiva kuivakäymälä = erottelee jätökset lopulta eri 
                           säiliöihin, mutta sitä ennen ne                                  kulkevat saman astian läpi
                           
kemiallinen kuivakäymälä = hajottaa jätökset kemiallisten
                           aineiden avulla
polttamalla jätteet hävittävä kuivakäymälä = polttaa jätökset

posliini                 = juomavettä hukkaan heittävä vesivessa
sadevesivessa            = järkevä posliini



Tee se itse huussi: http://www.huussi.net/tietoa/pikkuhuussi.html
Käymäläjätteen kompostointi: http://www.biohalo.net/137



Huussi ry ja sen toiminta:

Käymäläseura Huussi on suomalainen kansalaisjärjestö, jossa on tällä hetkellä n.400 jäsentä. Se perustettiin vuonna 2002 ja sen toimitilat sijaitsevat Tampereella.


Käymäläseura Huussi ry:n visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä. Tavoitteena on edistää kuivakäymälöiden käyttöä tiedottamalla, tutkimalla, selvittämällä, antamalla lausuntoja ja pitämälllä esitelmiä. (Lähde. http://www.huussi.net/yhdistys/)

Kuivakäymälät maailmanlaajuisesti:

Maailmassa on eri arvioiden mukaan noin 2,6-3 miljardia ihmistä ilman asianmukaista sanitaatiota ja joka päivä kuolee noin 6 000 
lasta ripulitauteihin.
(Lähde:http://www.huussi.net/wp-content/uploads/2013/06/sanitaatio-opas.pdf)



Kehitysmaissa vesivessat eivät ole monellekaan mahdollisuus, eikä ylipäätään vessat ja näin ollen kun jätökset tehdään minne tahansa, pääsevät mm. ripulitaudit jylläämään. Lisäksi tytöt eivät voi käydä missä tahansa tarpeillaan turvallisuussyistä eli vessan puute voi evätä myös koulunkäyntimahdollisuuden. Myös kaupallisten lannotteiden hinta on karannut niin korkealle, ettei monellakaan ole niihin varaa.

Kuivakäymälät lisäävät kehitysmaissa siis hygieniaa, mahdollistavat viljelyksien lannoittamista ja jopa lisäävät koulunkäyntimahdollisuuksia. Pieneltä tuntuvan asian vaikutukset voivat olla kauas kantoisia :)

Suomi on poikkeuksellinen maa, sillä Suomessa on mm. kesämökkien takia useita satoja tuhansia kuivakäymälöitä. Tämä antaa suomalaisille aivan erityisen painoarvon suositellessamme kuivakäymälöitä muun muassa kehitysmaiden tarpeisiin.

Suosittelen: lähde mukaan huussi ry:n tukijaksi!

Kommentit

  1. Hyvä ja tärkeä aihe, olin itsekin ajatellut postata tästä. Sinä kuitenkin sanoit jo kaiken hienosti ja kattavasti, joten palaan ehkä aiheeseen vasta keväällä tai joskus. Onhan syytä muistutella ihmisiä asiasta silloin tällöin :)

    VastaaPoista
  2. Mikäli huussin rakentamiselta kerkeät, blogissani olisi haaste sinulle :) Kiitos muutenkin mielenkiintoisista postauksista, ihanaa maalaiselämää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Mun eka haaste :) Yritän keretä vastaamaan siihen

      Poista
  3. Meillä on sisätiloissa sellainen erotteleva kuivakäymälä. Edellisen asukkaan tee-se-itseversio. Se toimii hyvin ja on hajuton. Monilla tutuilla on kyllä ennakkoluuloja vessaamme kohtaan ja he tuntuvat välttelevän meillä vessassa käyntiä :D siis aikuiset. Lapsethan rumppaavat vessassa tiuhaan, koska se on jotenkin jännittävä :D Ja meidän omat lapset aina kylässä ihan innoissaan vetävät vessan monta kertaa, kun niitä on tosi jännää kun vessanpöntössä on vettä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Onko sulla blogissasi kuvia siitä? :)

      Poista
    2. http://sininentupa.blogspot.fi/2011/11/kuivakaymala.html

      Ihan lyhykäinen postaus minulla on aiheesta. Tuon sinisen puisen kotelon sisällä on pönttö, joka täytyy tyhjentää noin parin viikon välein lämpökompostoriin. Virtsa menee putkea pitkin ulos säiliöön. Säiliö tyhjennetään syksyllä ja keväällä. Valitettavasti sen hakee sama loka-auto, joka tyhjentää harmaat vedet. Pellollehan tuo kuuluisi levittää, mutta kun isännät ei sitä mielellään hae, eikä se ole laillistakaan. Kai. Pienissä määrin käytämme kesällä lannoitteena ja komposti herätteenä.

      Poista
  4. Miten olet toteuttanut altaan. Eli mitä materiaalia ja kuinka korkea?

    VastaaPoista
  5. Miten olet toteuttanut altaan. Eli mitä materiaalia ja kuinka korkea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allas on sellainen suorakaiteen mallinen rakennuspalju.. eli mustaa vahvaa muovia. Löytyy tarjoustaloista yms. Oiskohan korkeus 40cm ja pituus reilu metri..

      Poista
  6. Samaista Huussi ry:tä ole seuraillut ja samalla tekniikalla olen myös rakentanut huussissa tuotosten keruun. Ei tarvi maksaa maltaita, jotta hommat hoituu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari