Tuotantokanikurssi

Kyllä vain, kanejakin voi kasvattaa tuotantoeläiminä.

Näkisin "kanit" kolmessa kategoriassa:

1.Lemmikkikanit (e. piskuiset hermeliinit)
2.Jänekset (kasvavat mettässä, syödään padassa)
3.Tuotantokanit
  a)villantuottajakanit (angoravillaa kun tulee vain 
    angorakaneista;)
  b)nahantuottajakanit (kyllä, kaninkarvahattu on lämmin!)
  c)lihakanit, joita kasvatetaan lihantuotantoon. Hyvästä
    lihakanin koivesta lihaa saa jopa 300g eli broilerinkoipi 
    kalpenee sen rinnalla heittämällä :)Lisäksi usein lihakani on
    usein lähilihaa ja sen kasvuolot ovat kotona monen verroin 
    paremmat kuin broilerin olot. Ekologista se on myös sillä 
    samalla ravintomäärällä millä nauta kasvattaa 500g lihaa,
    kani kasvattaa 3kg vaaleaa hyvää lihaa.


Kävin siis viikonloppuna loistavalla tuotantokanikurssilla jossa käsiteltiin kanien tuotantokäyttöä, niin villa-, turkis- kuin lihatuotantoa. Tuotantokanin kasvatusta ja lopetusta säätelevät lait löytyvät finlexistä. Yli kuuden tuotantokanin kasvattamisesta tulee käsittääkseni tehdä ilmoitus Aluehallintovirastoon AVI:in. Kasvattajan on myös hyvä tatuoida kasvattamansa kanit. Vasempaan korvaan tulee kolminumeroinen luku joista ensimmäinen viittaa kuluvaan vuoteen, toinen siihen kuinka mones poikue on menossa ja kolmas numero siihen kuinka mones poikueen kani on kyseessä. Tatuointipihdit maksavat n.60-100e ja sen lisäksi tulee ostaa värijauhetta. Osa kaneista ei edes reagoi pihtien napsautukseen korvanlehdessään. Osa toki osoittaa mieltään, mutta toimenpide on nopea.

Angorakaneja odottamassa
villan leikkausta
Villantuottajakanit: Angorakani, satiiniangorakani, jamora eli luonnonangora ja muut villakarvaiset rodut. Alle 3cm pituiset villat luokitellaan 3.luokan villaksi eli niitä käytetään mm. huovutukseen. 5-6cm villa on 2.luokan villaan ja sitä voidaan käyttää käsinkehräämiseen tai huovutukseen.Yli 6cm pituinen villa on 1.luokkaa ja sitä voidaan käyttää kone- tai käsinkehräämiseen. Leikkasimme kurssilla näiden kuvassa olevien kanien karvat talteen ja kyllä fiskarssin hyvät keittiösakset toimivat hyvin leikkuusaksina :) .Kanista harjataan ensiksi läpi ja sitten keskelle selkää tehdään jakaus ja leikatessa pidetään sakset selänsuuntaisesti. Erityisesti varotaan korvia ja häntää ;)


Nahantuottajakanit: Näitä ovat muun muassa rex, satiini ja pieni chinchilla -rodut. Paras nahka tulee n.8kk-1vuoden ikäiseltä kanilta. Kesällä kani vaihtaa karvansa, joten talvinahka on yleensä parempi kuin kesänahka. Nahan voi säilöä levittämällä sille merisuolaa tai sen voi pakastaa tai kuivata. Liian nopea kuivaus aiheuttaa nahkaan halkeilua ja liian hidas puolestaan mädäntymistä. Siksi kuivattaminen tulee tehdä sopivan nopeasti. (kokeilu tekee metsurin). Nahan voi kotimuokata tai sen voi lähettää Panfurille muokattavaksi (n 15e/kpl), mutta Panfur muokkaa nahat vasta kun muokattavia kanin nahkoja on koossa 100 kpl eli on syytä varautua odotteluun.


Lihakanit: Näitä ovat muun muassa seuraavat rodut: valkoinen maatiainen, wieniläinen, suurihopea, pienisakasanluppa, ranskanluppa, kalifornialainen yms. Eikä unohtaa pidä risteystyskaneja, jotka useasti kasvavat nopeammin haluttuun kokoon.

Oikeaoppinen lopetus ja lihankäsittely:
Wiener-lihakani
Teurastettavalle kanille ei tule antaa väkirehuja noin vuorokautta ennen teurastusta. Kanin tainnuttaminen voidaan tehdä joko tainnutusjousella tai murtamalla kanin niska puukapulalla. Kurssilla kävimme läpi vain tainnutusjousen käytön. Tainnutusjousen käytössä kanin pää asetetaan kovalle alustalle ja korvien ja silmien väliin hahmotetaan rasti jonka leikkauskohtaan tainnutusjousi asetetaan. (Kani voidaan siis asettaa polvi-istunnassa maassa olevan ihmisen jalkojen väliin ja kun vasemmalla kädellä pidetään korvista kiinni niin oikealla kädellä voidaan napista painaen vapauttaa tainnutusjousen sisällä oleva metallipiikki, joka syöksyy kanin aivoihin tehden siitä aivokuolleen. Tainnuttamisen jälkeen 60sec sisään tulee kanin kaulasuonet avata terävällä veitsellä ja näin veri saadaan laskettua ulos (sitä ei tule paljoakaan.) 

Tainnutusjousi ja lihakanin kallo.
Nylkeminen: kuollut kani ripustetaan takajaloista esimerkiksi ripustus"henkariin". Takajalkojen ympärille tehdään viilto niin että ns. housunpuntit irtoavat sukista. Puntteja vedetään hieman alaspäin niin että puntiin saadaan ujutettua sormet. Sitten lahjetta hieman levitetään niin että haarasauma saadaan siististi auki kanin etupuolelta. Etukäpälät leikataan esim. oksasaksilla poikki rannenivelen yläpuolelta. Seuraavaksi leikataan hännän etu ja takapuolelta ja irrotetaan häntä. Sitten voidaankin haalari vetää ylhäältä takajaloista alas asti niin 
että pää jää pussiin (jos nahka halutaan säästää niin leikataan pää irti ennen pussiin vetämistä). 

Suolistaminen: työnnetään sormet vatsanpeitteiden väliin ja leikataan ne auki hännästä rintakehään. Varotaan rikkomasta virtsarakkoa. Irrotetaan peräsuoli ja vedetään koko suolisto varovasti ulos. Sitten irrotetaan munuaiset, maksa, keuhkot ja sydän. (Jos maksa halutaan käyttää, niin sappirakko irrotetaan siitä varovasti. Lopuksi ruhon annetaan riippua ja jäähtyä ennen lihan käyttämistä. Kani voidaan valmistaa ruuaksi kokonaisena tai siitä voidaan esimerkiksi irrottaa etujalat lapoineen ja takajalat paisteineen. Selästä irrotetaan sisä- ja ulkofileet. 
p.s kaninliha on valkoista ja sen kolestroolipitoisuus on erittäin matala ja rasvaprosenttikin vain 4,5%















Kommentit

  1. Olipa mielenkiintoista! Millä suunnalla kurssi pidettiin?

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Ite en kyllä varmasti kykenis kania tappamaan taikka mitään sille kuolleelle tekemään, mutta siltikin kiinnostava aihe. Villapupuset vois olla enemmän mun juttu, mutta onneksi en osaa kehrätä, eikä ole kyllä tilaakaan pupujen majoittamiseen :D

    Ja sulle olis tämmönen:
    http://koirankuonoja.blogspot.fi/2013/09/liebster-blog.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kaunis blogi! Oispa omanikin visuaalisesti noin kaunis!!

      Poista
  3. Kiva, kun kävit kurssilla! Siinä olikin paljon asiaa saatu samaan läjään; joskus on pidetty villoista ja nahoista oma kurssi. Saisiko tässä yhteydessä mainostaa, että näitä järjestää Kaniininkasvattajat ry?

    Tuosta tatuoimisesta olen sen verran eri mieltä, että jos kotitarpeiksi kasvattaa, se on minusta turhaa eläinten kiusaamista. Lemmikkikanien tehtailijoille toki tärkeää, kun ilman ei pääse näyttelyyn. Jos jalostaa pitkäkestoisesti jotain rotua, jossa kaikki kanit ovat saman näköisiä, tarvitaan tietysti jotain tunnistetta, että erottaa jatkoon menevät yksilöt muista. Mutta paistipoikueilla siis mielestäni tarpeetonta.

    Kaninliha on hyvää, terveellistä, ekologista, parhaassa tapauksessa eettisesti tuotettua lähiruokaa. Kani ei möykkää eikä haise, sopii kasvatettavaksi kaupunkioloissakin, lisääntyy ja kasvaa erittäin tehokkaasti ja hyödyntää ravintoa, joka ei sovi ihmisen ruuaksi. Suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kaniininkasvattaja ry:n kurssi tuo oli. Ja samaa mieltä olen että jos kasvattaa poikueen kotitarpeiksi niin ei niitä tarvitse tatuoida, mutta jos on paljon kaneja niin nuo emot ja astutusurokset ois varmaan hyvä merkitä..ja tietenkin jos myy niitä eteenpäin.. eräs kani oli kuulemma pelastettu roskiksesta :o ja löysi takaisin kasvattajan luokse juuri korvatunnuksien perusteella.

      Poista
  4. Huomaan taas miettiväni lihakanien hankkimista...Tuollainen kurssi olisi kyllä hyvä päästä käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin mietin asiaa.. samalla kun tuli hommattua häkkikompleksikin..

      Poista
  5. Mistä sinä aina löydät näitä kursseja :) Minä koko ajan mietin lihakaneista kyllä vai ei? Pitäisi päästä maistamaan, tietäisi että tykkääkö, ja ennenkaikkea suostuuko muukin pesue sitä syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mä siis kuvittelen että kursseilla voi kouluttaa itsensä maalaiseksi jos ei ole entuudestaan sellainen :P joten siksi näillä kursseilla ravaan ;)

      Poista
  6. Ilmeisesti vaaleaa hyvää lihaa (ei riistan makuista) mutta juu ois kiva päästä maistamaan.. ja se rodun valintakin on niin vaikea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan on suht iso (3-5 kg) ja tanakanmallinen kani, ei sillä rodulla ole muuten niin väliä. Itse suosin risteytyksiä. Uudenseelanninpunaiseen olen ihan rakastunut. Mielellään saa joku osuus olla ranskanluppaakin, mutta muut ns. jättikanit ovat liian luisia. Ranskis taas läskistyy väkirehulla turhan helposti.

      Poista
  7. Hei, löysin blogiisi Keskeneräisen blogin kautta ja täältähän löytyi yhtä lailla paljon mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Meillä ei ole kaneja, mutta lampaita on nyt ensimmäisen kerran ja nyt teurastusaika käsillä. Oli kiva lukea tuo aiempi postauksesi possuista, sillä juuri nyt - näin ekalla kerralla - kamppailen tunteideni kanssa (oman eläimen tappaminen), mikä on ihan hölmöä, koska juuri tehotuotettu on julmaa! Laitan varmaankin päivityksen asiaan liittyen viikonloppuna. Jään seuraamaan blogiasi, mukavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tervetuloa :) Ymmärrän täysin kamppailusi tunteiden kanssa! Mutta kummasti tuo tunnekamppailu on mulla lisääntynyt myös kaupan lihahyllyllä.. onneksi on luomulihaa joka vähän helpottaa oloa :)

      Poista
  8. Näin juttusi seutukuntamme lehdessä. Taitais mennä meikämartalla pupu pöksyyn tällä sun tuotantokanikurssilla. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli onneksi mukana tukena muutama rohkea 17-vuotias. Muuten toki olisin ollut ihan kauhusta jäykkänä :D

      Poista
  9. Luin juttusi Kaniinipalstalla. Hyvää tekstiä! Saas nähdä, tuleeko kääpiölupankasvattajilta kauhistunutta palautetta, mutta luultavasti ei. Monet niistäkin syövät ylimääräiset kaninsa.

    VastaaPoista
  10. Oi mikä blogi!!! Olen itse eläinhulluista hulluin ja kuulin sinun blogistasi Harrilta.
    Haluaisin itse maatilan ja kouluttautua eläinten hoitajaksi maatila tasolla tai talli tasolla, haluaisin myös oppia uutta maatilasta (en teurastusta) sekosin kun kuulin maatilastasi. Sairaan hyvä blogi!! Haluaisin itse vuohia ja kanoja muttei ole tilaa ja varaa.. yksi koira meillä on joka ei kanoista oikeen varmaan tykkäisi.. mutta eka blogi jota jaksoin lukea!
    Kiitos!!

    VastaaPoista
  11. Milloin pidetään seuraava Tuotantokanikurssi, olisin kiinnostunut osallistumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.kaniininkasvattajat.fi/ täältä kannattaa tiedustella kursseista :) tai facebookista esim ryhmästä Tuotantokanijengi

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari