What!? Miten sä voit muka syödä oman possusi?!

Näihin kysymyksiin vastaan yleensä samalla äänensävyllä: Miten SÄ voit syödä tehotuotettuja possuja?!?! possuja jotka ei ole saaneet elää ulkona, possuja jotka eivät ole nähneet aurinkoa, possuja jotka eivät ole saaneet koskaan tonkia maata, possuja joiden elintila on usein mitätön, tai possuja jotka stressissä purevat toistensa häntiä?!?


www.luomujuuret.fi


Suomessa teurastetaan vuosittain n. 2,5 miljoonaa sikaa. Suomessa noudatetaan EU:n minimitilavaatimuksia eli 100kg lihasialle pitää olla vähintään 0,62m2 tilaa. Ruotsissa minimi on kolmanneksen suurempi ja(omilla possuillani tilaa on noin 50m2 per possu) Suomessa ei kaikilta sikoloilta vaadita kiinteää lattiaa, joka mahdollistaisi kuivikkeiden käytön ja sitä mukaan jonkinlaisen tonkimisen.

Pahinta mielestäni kuitenkin on emakoilla käytettävät kääntymistä ESTÄVÄT ahtaat porsitushäkit. Ruotsissa nämä on kiellettyjä ja Ruotsissa emakot saavat porsituskarinaan aina pesäntekotarpeita.

Britaniassa kuluttajia ei haitta "karjunmaku" lihassa, joten karjuja ei kastroida, mutta suomalaiset kuluttajat haluavat syödä vain leikkokarjuja, joten ne leikataan kaikki, mutta anestesiaa ei yleisesti käytetä. Norjassa ilman anestesiaa tehtävä kastrointi on sen sijaan kiellettyä. Suomessa porsaiden kipulääkitys on kielletty lainsäädännössä.

Kommentit

 1. Kuinkahan moni edes tietää miltä "karjunmakuinen" versus eunukkisika maistuu? Veikkaan, että tuo on vaan juttu joka on syötetty että näin täällä on pakko toimia.. että jos suojakaasupakkauksessa oliskin kunnon karjua, niin sitä syötäisiin yhtä lailla kuin nyt munatonta. Sinänsä kai nykyään ihmiset näkee niin vähän eläimiä, että "tutun" eläimen syöminen tuntuu vaikealta.. kaikki mitä voi taputtaa, on lemmikkejä. Itsehän olen lapsuudessani haalinut meille kotiin jos jonkinlaisia maatilan eläimiä ja ne kaikki on lopulta syöty, joten asia tuntuu kuta kuinkin luontevalta. Nuo eläinten julman tehokäsittelyn/kasvatuksen sallivat säännökset on kamalia, myös se, että kaikki lehmät eivät kesälläkään pääse ulos.. vaikka se taitaa olla nykyään toisin. Maatilayrittäjillä taitaa olla leipä niin tukiaisten varassa nykyään, ettei mitään investointieuroja ole jos itse tahtoisi kehittää parempaan päin? Ja oletettavasti mitään sellaista ei tueta, mikä menee yli lain minimivaatimusten.. eli justiin lain muuttuminen olis tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oispa hienoa jos joku tois markkinoille tuota karjusikaa ni vois tehdä makutestejä! Mun käsitys läheisestä maitotilasta on että hiehot pääsevät kesäksi ulos, mutta koska lehmä tuottaa parhaiten maitoa kun pääsee lypsylle 3 krt pvässä niin lypsävät eivät pääse ulos.

   Poista
 2. Minuakin on ihmetyttänyt se, että olen julmuri, jos syön hyvin kohdeltuja eläimiä, kun taas tehotuotetun lihan syöminen on normaalia. http://keskener.blogspot.fi/2013/03/elainten-syomisesta.html

  Sun possuilla onkin ruhtinaallisesti tilaa. Yleensä luomusädöksetkään eivät takaa erityisen hyvää elämää, esim. harva luomusika syntyy oman emon tekemässä pesässä. Luomukanojakin saa olla neliöllä kuusi; kyllä isoon halliin mahtuu luomukanaa kamala määrä. Mutta jos ei itse kasvata kaikkea ja haluaa kuitenkin syödä lihaa, luomumerkintä (tai tutuilta ostaminen) on ainoa tapa varmistua, että elukoita on kohdeltu kutakuinkin säällisesti.

  VastaaPoista
 3. Ihmiset vaan katsoo näitäkin asioita niin ihmislähtöisesti, jos noin voisi sanoa. Eli on ihmiselle mukavampaa syödä sitä lihaa, jonka saa ostaa kaupasta nätissä paketissa, paketissa joka ei muistuta ihmistä millään tavalla siitä että se kyseinen liha on otettu kuolleesta eläimestä. Eli se tietämättömyys on kovin turvallista eikä ihmisen tarvitse ajatella ruuan alkuperää. Ei tarvitse vaivata päätään toisen elollisen elämänlaadun tai kärsimysten miettimisellä. Se on sellaista valittua tietämättömyyttä, minusta.

  VastaaPoista
 4. Komppaan ylläolevia...Poissa silmistä - poissa mielestä. Hienoja asioita sulla täällä blogissasi. Tsemppiä, jatka samaan malliin! Uusi lukijasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Tervetuloa! Te lukijat ja kommentit on blogini suola! Enkä edes alkuun ajatellut että tätä kukaan jaksaisi kummemmin lukea.. ennemmin itselleni muistikirjaksi tätä ajattelin

   Poista
 5. Itse olen kasvissyöjä mutta siitä huolimatta täytyy todeta, että olen täysin samaa mieltä. Jos söisin lihaa niin se saisi kyllä olla jotain "kotonakasvatettua". Aika usein ihmiset myös olettaa, että kasvissyöjän mielestä esimerkiksi metsästys olisi jotenkin erityisen julmaa, vaikka mun mielestä on päinvastoin. Riistalihaa voisin kuvitella syöväni (jos nyt ylipäänsä kokisin jotain tarvetta lihan syöntiin, mitä en koe), mutta tehotuotettua lihaa en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta kasvissyönti on hienoa! Harmiksi itselläni on krooninen lihan- (ja salmiakin)himo.. Toivoisin, että jonain päivänä olisin viikonloppulihansyöjä ja lihani olisi lähilihaa (=omasta pihasta ;)

   Poista
 6. Kiitos kirjoituksesta! Välillä tuntuu, että suojakaasu suojaa enemmän meitä ihmisiä kuin sitä tarjouslihaa.

  Olen sitä mieltä, että kun eläimen kasvattaa itse alusta asti, hoitaa sitä ja vastaa sen stressittömästä lopusta, kasvaa lihan arvostus ja kunnioitus. Lautaselleen ei sen jälkeen voi ottaa mitä tahansa.

  Kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle!

  VastaaPoista
 7. Ihan mahtava blogi, elät unelmaani! ... ehkä jonain päivänä itsekin... (huokaus)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari