Muovi ei maadu!

Yhteishyvä julkaisi uusimmassa asiakaslehdessään (marraskuu 2013) mielenkiintoisen artikkelin nimeltä "Mieti, ennen kuin roskaat" 
Itse otsikoisin artikkelin nimellä "Mieti ennen kuin ostat"

Katkelmia Yhteishyvän artikkelista (s.66-67)

"Muoviroska ei maadu, mutta auringonvalo haurastuttaa sitä. Haurastunut muovi pilkkoutuu satojen vuosien kuluessa pieniksi siruiksi ja muuttuu tunnistamattomaksi...
Vaikka roskat lopulta hajoaisivat luonnossa, niiden sisältämät alkuaineet eivät häviä minnekään."

Esimerkkejä hajoamisajoista:

Muovipussi: 20-100 vuotta (Kuinka monta muovipussia minäkin olen laiskuuttani ottanut vastaan?! vaikka tavoitteeni on aina kieltäytyä tavaroiden pakkaamisesta)

Muovipullo 500-1000 vuotta (Kiitos sille joka keksi muovipullojen kierrätyksen!)

Pahvilaatikko 10-50vuotta (Huh, onneksi on uuni)

Puuvillainen t-paita 10-100 vuotta (Kuinka paljon sitä ostaakaan vain muutamia vuosia kestäviä vaatteita!)

Purukumi 20-25 vuotta (Kallis lasku hampaiden reikiintymistä vastaan käydystä taistelusta...hammasharja ei onneksi ole kertakäyttötuote)

Muovilelu 500 - 1000 vuotta!! 

Tähän asiaan olen kummitätinä kiinnittänyt huomiota toisesta näkökulmasta..eli siitä että muovileluja ei voi korjata. Mitä jos yhden lapsen äiti tekisi syntymäpäivä- ja joululahjoille yhden ainoan toiveen, sellaisen että mahdollinen aineellinen lahja ei olisi muovia? Kuinka monta tuhatta maatumisvuotta sillä säästäisi... Näin ulkopuolisena olen katsellut lelujen määrää ja niitä on pienen ihmisen elämässä paljon! Jos siis suuri osa näistä leluista olisikin puisia, metallisia, neulottuja, ommeltuja tai yhdessä askarteltuja niin a) ne olisivat kenties pitkäikäsiempiä korjausmahdollisuuksien takia, sekä b) hajotessaan lopullisesti ne voitaisiin polttaa tai kierrättää.  (c) Lisäksi täytyy ottaa huomioon itse tehdyn lelun tunnearvon suuruus verrattuna "helppoon" kaupan leluun.


Eikä puisien lelujen tarvitse olla tylsiä :) kts. esimerkki Hattentatin leluista:


Kuten olen aiemmin kirjoittanut, en omista piharoskalaatikkoa. Se auttaa minua miettimään jo kaupassa, että jos ostan tämän tuhanteen muoviin käärityn tuotteen, niin minne nuo muovit lopulta hävitän. Toki minulla on oikeus maksamaani jätemaksua vastaan viedä jätteeni kaatopaikalle, mutta sinne asti ei tule aina lähdettyä, joten sekin auttaa välttämään edes hiukan tuota niin helppoa muovin kotiin kantamista.

Saanko ehdottaa teille haastetta? Ehdottaisin tänä jouluna muovisten lahjojen vähentämistä:)

Kommentit

 1. Ja hei, xylitol-pastilli on loistava purkan korvike. Sopii jopa paremmin esimerkiksi ihmisille, joiden leuat ei kestä purkan jauhamista. :) Ja niitä saattaa jopa saada ostettua pahvirasioissa.

  VastaaPoista
 2. Mä luin myös tuon jutun ja samassa lehdessä oli miusta ihan hyvä juttu ruokahävikistä myös. Kolmen lapsen äitinä tunnen tunnontuskia ajoittain kovasti noista muovileluista. Esim. legoina meillä on valtava määrä muovia. Mutta toisaalta niillä leikitään joka ikinen päivä ja ne antaa rajattomasti mahdollisuuksia. Mutta kuitenkin... kun esikoinen oli vauva, ajattelin ettei sille osteta muovia, eikä ainakaan patterilla toimiviajuttuja. No, kuinka kävi. En pysty olemaan fundamentalisti tässä asiassa. Patterittomia pystyimme kyllä välttämään, mutta sitten tuli toinen lapsi ja joku asti niitä sävelmää pimputtavia vauvaleluja... huoh... No me sentään ostetaan myös kirppiksiltä ja kierrätetään leluja, mutta silti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Legot kyllä kestää varmaankin pienen ikuisuuden, joten niissä ei ole samaa hajoamisvaaraa.. ja kai suurin ongelma on nuo sukulaisten lahjat yms :)

   Poista
 3. Tuo on helppo haaste meille tylsimyksille, jotka annamme aina vain kirjoja! :D

  VastaaPoista
 4. Muoviin sanoisin toisen näkökulman. On totta, että se ei maadu, mutta energiajätteeksi lajiteltava muovi ei ole pahasta vaan parempi kuin moni muu suht hitaasti maatuva jäte. Tärkeintä on siis huolehtia kierrätyksestä. Ainakin meidän kotikonnuilla kannustetaan energiajätteen keruuseen ja se on tehty helpoksi: sen jätemaksu on pienempi kuin sekajätteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä se ei ole mahdollista. Ja noin muuten puun
   polttaminen tuntuu terveellisemmältä kuin muovin, mutta toki noissa voimaloissa on korkeat lämpötilat ja suodattimet

   Poista
  2. Sitä vielä mietin, että kun tuo öljy on niin hupeneva luonnonvara, että sitä ehkä vielä tarvitaan ns. tärkeämpiin kuin kertakäyttöpakkauksiin ja leluihin..

   Poista
 5. Sekin tuli kyllä tässä mieleen, että ihan pienetkin lapset saa tosi paljon jouluna lahjoja. Ei ne tarvis niin montaa, varsinkaan jotain leluhökötyksiä. Ihmisillä tuppaa kai nykyään olemaan nurkat täynnä kaikkia leluja, ja ku niitä on ihan hirveesti, nii sitte niistä lopulta mitkään ei kiinnosta.

  Voisin itse liittyä niihin tylsimyksiin, jotka antaa aina vaan kirjoja. ;) Tai jotain itse käsin tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on vielä aikaa suunnitella joululahjoja.. ja jos haluaa olla tosi "tylsimys" niin voisi vaikka tuunata jonkun vanhan kuvakirjan uusiokäyttöön :)

   Poista
 6. Olen aina varoivaisesti yrittänyt pyytää lapsille lahjaksi jotain muuta kuin leluja, mutta jospa pyytäisinkin nyt ei muovia, voisi tulla aika kivoja lahjoja :) ainakin itse keksisin paljon ihania ostettavia. Brion lelut on ihania, mutta niissäkin on harmillisesti alkanut olla tosi paljon muovia, erityisesti noissa junarata seteisssä. Synttärit ja joulut on ihania, mutta nuo lahjat on kauhean stressaavia, kun kovin harva meidän lähipiirissä ajattelee samoin kuluttamisen ja ympäristön suhteen.

  Meillä lajitellaan muovit erikseen, mikä pienentää todella paljon sekajäteen määrää (sitä ei siis juuri tule), toki muovia pitäisi välttää, mutta on hyvä että sitä kierrätetään edes energiaksi. Tosin vielä järkevämpää olisi että muovilaatuja olisi vähemmän, silloin niitä olisi helpompi kierrättää uusiomuoviksi. Nythän lähinnä muovia kerätään uusiokäyttöön tuotantolaitoksilta ja isolta yksiköiltä joissa samaa laatua tulee paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Nannukka! Niinpä, olisi hienoa jos muovilaatuja olisi vähemmän ja ne olisi merkitty selkeästi.

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari