Sähköt on, vai sähkötön?

Torpassani on sähköt, mutta mitä jos ei olisikaan?


Sähköttömän top 10


 1. kaivo + käsipumppu
 2. pönttöuuni ja puuhella/tiski"kone" (+mutteripannu ;))
 3. kirves ja liiterillinen polttopuita
 4. sauna ja saunan pata peseytymistä varten
 5. veivattava pyykkipallo
 6. lyhdyt ja aurinkokennopihavalot
 7. patteriradio esim. hätätiedotteita varten
 8. veivattava kännykänlaturi
 9. vesikanisterit ja laskinämpäri
 10. varabensakanisteri/t (pieni tilatankkikin kelpaisi ;) )

Suunnitelmat ja haaveet:

 1. kellari on jo suunnitteilla. (Se vähentäisi pakastimen käyttötarvetta).
 2. aggregaatti auttaisi yhtäkkisissä sähkökatkoissa.(Haaveena on aggregaatti, josta riittäisi pakastimelle virtaa yhdellä tankilla yön ylitse)
 3. aurinkopaneelijärjestelmä onkin sitten kaukainen haave, mutta haave kumminkin.(Noin 3000eurolla saisi järjestelmän joka kattaisi valaistuksen, TV:n, vesipumppun ja jääkaapin, riippuen tietenkin sääolosuhteista).Kommentit

 1. Meiltä puuttuukin tuo veivattava kännykänlaturi! Pihavaloista viis veisaamme, mutta lyhtyjä ja kynttilöitä on ensi hätään, sekä tietysti lamppuöljyä. Kunnon pohjavesikaivo omassa pihassa pitäisi olla, nyt on vain pintavesikaivo, maalämpöpumpun kaivo ja käyttöoikeus naapuruston yhteiseen kaivoon... Niin, se maalämpöpumppukin lakkaa pyörimästä sähkökatkon tullen, riittävän kokoisesta tuuliruuvista vain haaveilemme. Huussi on hyvä, vaikka olisi sähkötkin. Ai tosiaan, pesupallokin puuttuu. Muuten pärjäillään. Puuhellalla on menty monta vuotta. Missähän niitä patteriradion pattereita taas olikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama juttu täällä pihavalojen suhteen :D ensimmäinen sähkömies väen vängällä jätti tuohon pihaan varaukset pihavalopylvästä varten, vaikka sanoin että mun pihaan sellaista käpyä ei tule! No kävin sitten kaupungin työmiehiltä pyytämään itselleni vanhan autojen lämmitystolpan ja asennutin sen siihen pihavalon tilalle. On mulla toki tallin ja talon seinässä liiketunnistin valot, mutta yllättävän hyvin sitä kulkee pimeässäkin otsalampun ja tuttujen paikkojen vuoksi :)

   Poista
 2. Meiltä puuttuu myös tuo veivattava kännylaturi. Myös veivattavaa radiota olen katsellut joskus, mutta en sitten kuitenkaan hommannut. Ollaan monesti isännän kanssa mietitty, miten pärjättäis ilman sähköä ja kyllä ihan tilapäisesti pärjättäisiin. Tosin kun on kuitenkin mukavuuden haluinen ja laiskakin niin lasten kanssa pääsee helpommalla kun on sähköä. Aurinkopaneeleista tai ainakin -keräimestä haaveilen. Meillä on muuten pihakaivossa samanlainen pumppu kuin sulla. Sininen Nira :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmuusvarasto myy noita loistavia veivattavia laturi/radio/lamppu yhdistelmiä :) Tosta käsipumpusta olen kyllä ollut monesti niin kiitollinen että! Ja ensimmäisen talvenhan elin sen varassa vallan. Nyt uppopumppu vie vettä saunalle. Pappani irroitti tuon käsipumpun isoisoäitini pihasta ennen puskutraktoreiden saapumista ja entisöi ja asensi sen mulle <3

   Poista
 3. Meillä oli 8 vuotta aurinkosähkö. Kyllähän sillä toimeen tulee, jos se on hiukkasen ylimitotettu. Meillä 2x suurempi kun tarve.
  Sähköliittymän hinta laski tuossa ajassa 78 000mk:sta 2100€:n. Kummasti se sähköliittymä helpottaa elämistä, mutta viellä on kaikki kaasulla toimivat vehkeet varalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillai se olisikin täydellistä että aurinkokeräimet olisivat sähköliittymän ohessa :)

   Poista
 4. Hyvä lista! Pyykkipallo ja veivattava kännykänlaturi puuttuu vielä itseltä, muut löytyy. Tosin pihakaivoon pitäs saada vähän varmatoimisempi käsipumppu- toi kun on vuodelta miekka ja kilpi... jos siihen sais jostain vaan sen tiivisteen mikä on siinä varren ja pumpun välissä, niin sit se ois taas ihan hyvä. Vaan eipä noihin taideta enään paljon varaosia valmistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättäviinkin vanhoihin asioihin (porin maijoihin ja myllyihin) saa vielä varaosia, eli suosittelen varmuudeksi varaosien googlausta... uudet käsipumput kun ovat välillä tuhottoman kalliita!

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari