Puunsorvauksen perusteita


Minulla ei ollut ennestään mitään kokemusta sorvauksesta, joten päätin osallistua viikonlopun mittaiseen puun sorvauksen peruskurssille. Lyhyessä ajassa, päähän syötettiin paljon uutta tietoa ja osa siitä valui varmasti heti ulos, mutta joitain lausahduksia ja termejä jäi mieleen.

Yllätyksekseni hyvä sorvi ei maksakaan paria tonnia enempää. Olin kuvitellut niiden maksavan reilusti enemmän. Toki harrastelun aluun pääsee halvemmallakin sorvilla. Sorvissa ei ole kovinkaan paljon irtonaisia osia; siirtopylkkä, talttatuki ja istukka. Sorveissa on erilaisia nopeuden säätimiä, mutta n.1000-1500 kierrosta minuutissa on hyvä lähtönopeus aloittelijalle.

Aloittelija pärjää hyvin neljänlaisella taltalla: viistotaltalla (jolla tehdään v-leikkausta pitkäpää edellä ja kuperaa muotoa lyhyt pää edellä), rouhintataltalla, kouru- ja kulhotaltalla. Kourutaltta muistuttaa profiililtaan pyöristettyä v-kirjainta. Rouhintataltalla kappaleen alkupyöristys onnistuu helposti. Rouhintataltalla työstäessä on tärkeä muistaa pitää taltan kahva alhaalla. Kuperaa muotoa työtetään ylhäältä alas, niin että vain terän kärjen alapuoli osuu puuhun. Koveran muodon alku onkin haastava. Kouru pidetään pystyssä, kahva alhaalla ja työstetään keskilinja yläpuolella.

Sorvaus jaetaan kolmeen eri työstötapaan: lierio-, taso- ja ontelosorvaukseen. Tekniikoita puolestaa on leikkaava, kaapiva ja viiltävä tekniikka. Lieriösorvauksessa puukappale kiinnitetään sorviin molemmista päistä ja sorvaus tapahtuu puun syyn mukaan. Tasosorvauksessa sorvataa puun syyn poikki. Tasosorvaus sopii esimerkiksi kulhojen ja lautasten sorvaukseen. Ontelosorvaus eli päätypuusorvaus soveltuu esim pikareiden ja munakuppien sorvaukseen.




Vaikka sorvaus ei ollut aivan yksinkertaista näin ensikertaiselle, niin sain opettajan avustuksella valmiiksi kaksi omenaa ja päärynän :D

Kotona maalasin hedelmät ja tarkoitus on vielä lisätä puolikkaisiin tarrapinnat, jotta niitä voi leikkiveitsellä halkaista.


Kommentit

  1. Hieno homma, taas uusi taito hallussa! Tuommosella asenteellahan pärjää missä vaan, kyllä ihmisen on hyvä oppia aina uutta. En tiedä missä kävit tuon kurssin, mutta erilaiset kansalaisopistot ja muut vastaavat tarjoaa vuosittain käsittämättömän määrän tietoja ja taitoja. Pitäis kyllä hyödyntää niitä paljon enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida olla ihan vielä hallussa, mutta jotain käsitystä aiheesta sain :) Ja juuri nuo viikonloppukurssit sopivat parhaiten välillä hektiseenkin työelämään :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :) onhan ne hienoja kun ei vertaile muiden töihin :D

      Poista
  3. Upeita! Terveisin Tari, yksi lukijasi:D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari