Tutustumista työhevosiin metsätöissä

Tänä lauantaina en jäänytkään kotiin hommiin, vaan suuntasin kohti Pinsiötä, jossa Scuderia Järvinen -talli järjesti työhevosten metsätöihin tutustumispäivän. Tallin emäntä ja isäntä olivat tilanneet Åfeltin työhevostilalta kaksi hevosta ajamaan metsään kaadetut puut pinoon.

 
Miika Åfelt saapui paikalle kahden Ardennen hevosen kanssa. Yllä kuvassa 8-vuotias Tarmo, joka nimestään huolimatta oli hyvin rento tyyppi, aamusta jopa hieman uninen ;)
 

 
Ensinnä tutustuimme Åfeltin ammattikäyttöön valmistamiin metsäkärryihin. Kärryjen erikoisuutena oli pieni polttomoottori, joka antoi pahoissa paikoissa noin kahden miehen lisätyöntövoiman sekä käyttövoiman hydraulimoottoreille joilla siis toimi nosturit ja muut. Veto toimi ilman kyntintä ja kärryissä oli seisonta jarru ja etuakselin sai lukittua kuormauksen ajaksi jottei kärryn kaatumisvaaraa ollut. Kärryt tekivät kyllä vaikutuksen.



 
 
 
Seuraavaksi kävimme läpi valjastusta ja varusteita. Miikalla oli mukanaan ruotsalaiset nahkaiset Därnsjön valjaat, joiden puiset länget olivat melko suoralinjaiset. Ne ovat kuulemma hyvät valjaat, mutta amerikkalaisten amishien valmistamat "jenkkivaljaat" ja erityisesti yllä kuvassa olevat nahkaiset länget ovat erittäin istuvat ja hyvät työvaljaat. Hetkeen työskentelemätön hevonenkaan ei saa itseään kipeäksi näissä valjaissa, kuten herkästi muilla valjailla käy. Ja eihän kukaan tykkää tehdä töitä hartiat kipeenä. ;)



 Yksi tärkeimpiä työhevosen koulutusvaiheita on esikoulutus eli esikoulu. Se kestää keskimäärin noin 100 työtuntia. Silloin hevonen tutustutetaan varusteisiin, ketjujen kilinään ja kolinaan ja erityisesti siihen että aisat ja puut koskevat sen jalkoihin. Åfeltin mukaan kaikki tuntuu hevosesta karhuilta ja susilta, ennen kuin toisin todistetaan. Peruskoulutus kestää keskimäärin noin 300 työtuntia. Peruskoulutuksessa aloitetaan työnteko. Aluksi tehdään kevyitä töitä pihapiirissä, kunnes vähitellen totutellaan vieraampiin paikkoihin ja uusiin töihin. Noin tuhannen työtunnin jälkeen työhevosesta saadaan luotettava ja hyvä. Åfeltin työhevoset kykenevät tuolloin häiriintymättä vetämään vankkureita suurien festivaalien melskeessä. Hyvä työhevonen voi työskennellä 30 000 työtuntia. Työhevonen ei kulu käytössä, vaan päin vastoin se kuluu jos se ei pääse töihin.


 
Kuten kaikki koneetkin niin myös työhevoset ajetaan aina ensin lämpimiksi aloittamalla päivä ja savotta ensin pienemmällä tutustumiskuormalla. Samalla sen tarkoituksena on näyttää työkaverille, ettei tämä ole niin raskas mesta, kyllä tästäkin selvitään. Ei saa siis heti näännyttää ekalla yrittämällä. ;)
 
 
Limpun ja Tarmon työskentelyä oli mahtava seurata! Välillä meinasin unohtaa hengittää kun jännitin niiden etenemistä maastossa, mutta turhaan jännitin! Parhaimmillaan työhevoset laskeutuvat tai nousevat jopa 45 asteen mäkiä. Kyseisen päivän viimeinen kuorma painoi arviolta noin 5 tonnia ja siihen päälle 1,5 tonnin kärryn paino. Pyörä pystyy välittämään maahan noin 50% siihen tulevasta voimasta, telalla vastaava luku on noin 70%, mutta hevonen on ylivoimainen sillä se pystyy välittämään maahan yli 90 % voimasta. Lisäksi kaikkiin ihmisen rakentamiin koneisiin verrattuna hevosen teho-painosuhden ylivoimainen.

 
Vasemmalla kuvassa 6-vuotias Limppu, jolla voimaa piisasi, niin että Tarmo pääsi välillä vähän lintsaamaankin :)

Loppuun pieni videonpätkä poikien työskentelystä: Työhevoset metsätöissä

Kommentit

  1. Aivan mahtavia hevosia, ja ihan älyttömän hieno tuo kärry! Saattais mieskin innostua hevosista jos näyttäisi tuota kärryä sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärry teki vaikutuksen jopa minuun, puhumattakaan paikalla olleista miehistä :D

      Poista
  2. Tätä haluaisin kyllä joskus päästä livenä kattomaan! Upean näköistä! Meidän Tuisku vois sopiakkin tuohon hommaan, varusteet vaan puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vink, vink Åfeltilta saa valjaspakettejakin ostettua sekä rekiä. Kerrothan jos lähdet Ikaalisiin Tuiskun kanssa noille kursseille, niin yritän tunkea mukaan samaan :D ois niin ihana nähdä Tuisku livenä, ja tietty sut kanssa!

      Poista
  3. Mielenkiintoinen juttu! Jos vielä oliskin hevoset metsätöissä, niin ei koneet tuhois metsiä...mutta kovaa hommaahan se on ollut miehille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli muuten yllättävän edullista tuo hevosella korjuu. Omistajat kertoivat että olisi tullut yhtä kalliiksi tilata metsätraktori keräämään puut.
      Toi kärry varmasti helpottaa miesten työtä nykyään.

      Poista
  4. Sessen kommenttia jatkan, että kovaa oli hevosillekin...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan sen on olla kovaa hommaa hevosillekin, mutta jännää kuinka noista näki että ne tykkäs vetää kunnon kuormia. Tosin niitä pidettiin tosi hyvin ja tauot pidettiin hevosillekin.

      Poista
  5. Tää oli kiva postaus :) ihanat pollet! :) -minna

    VastaaPoista
  6. No voi, tässähän olisi ollut meidän naapurissa tuo näytös, onneksi laitoit kuvia:) Pinsiössä käymme kesäisin ihailemassa kun Koffin isot hepat laiduntavat siellä:)

    VastaaPoista
  7. Työhevosissa on jotain, mikä vie aina minun sydämen. Kävin itse viime talvena suomenhevosharrastajien järjestämällä metsätyökurssilla. Päivä oli huippu. Haaveilin oman hevosen valjastamisesta tukkireen eteen, mutta taitaa olla luonteeltaa hiukan liian hätäinen ja säpsy, että koskaan toteutuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi limppukin on ollut pelokas ja energinen, mutta Miika painottikin että esikoulutus on kaikkein tärkeintä tai muuten ei hevosesta saa kunnon työhevosta. Sun tarttee lähettää hevoses esikouluun :D

      Poista
  8. Nyt mä oon kade, tollaiselle päivälle mäkin haluaisin mukaan :)

    Mä kävin jokunen vuosi sitten työvaljastuskurssilla, mielenkiintoinen sekin oli. Jos mulla olis mahdollisuus panostaa tähän puoleen, niin teettäisin ponille länget ja ostaisin valjaat ja opettaisin sen vetään pikkuisia puukuormia. Eihän yksi islanninhevonen ihan samaan pysty kuin pari isoa työhevosta, mutta voisi sillä semmoisia pienempiä kuormia tuoda metsästä, mitä nyt vedetään moottorikelkalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! Jos vaan ois mahdollisuus niin pien poni (vaik mielummin Irish cob) sais tulla mun pieneen rankamettään mukaan <3 Olisi niin hienoa, mutta käytännössä mahdotonta

      Poista
  9. Kiitos! Oli mielenkiintoista katsella ja lukea! :-)

    VastaaPoista
  10. sulle olisi haaste täällä:

    http://www.farmthreeponies.blogspot.fi/2014/03/otetaanpas-haaste-vastaan.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari