Öljyn vaihto


Toyota sai uudet öljyt :)
Aiempi autoni oli matala henkilöauto, eikä siihen voinut itse vaihtaa öljyjä, ellei sitä ajanut jonnekin nostettavaksi ylös, mutta Toyotan allehan mahtuu, joten ystäväni avustuksella Toyota sai uudet öljyt. Alla löytyy siis ohjeet öljyn vaihtoon à la blondi.. (normaalit lukijat siis voivat ohittaa tämän, tai katsella ohjeita vain huvittuneesti :D)Ensinnä täytyy käydä shoppailemassa oikeanlaista öljyä (oikea määrä) ja öljynsuodatin sekä pohjapropun tiiviste.  Toyota tarvitsee 5W-40 tyyppistä öljyä 9,3litraa. Muut tarvittavat tarvikkeet ovat: jäteöljyastia, pohjapropun kokoinen lenkkiavain ja mahdollisesti myös öljynsuodattimen avaamiseent tarkoitetun avaimen.

Sitten ajetaan auto haluttuun paikkaan viilenemään. Kuuma öljy kun ei tee hyvää hipiälle ;) Sitten kun moottori on viilentynyt, avataan moottorin päällä oleva öljyn täyttökorkki, jotta se saa ilmaa ja öljy valuu mukavasti alhaalta ulos.

Sitten siirrytäänkin sinne alas. Eli ryömitään auton alle ja etuakselin takapuolelta etsitään pohjaproppu, joka Toyotan tapauksessa vaati 14mm hylsyavaimen. Alle sitten laitetaan tarpeaksi iso jäteöljyastia.

Kannattaa muuten varmistaa, että jäteöljyastia ei vuoda tai muuten pääsee kuivittamaan lattiaa sahanpuruilla ;)Moottorin kyljestä löytyy musta (mahdollisesti kiiltävä) mötkikkä, joka on öljynsuodatin.


Jos se ei irto käsivoimin kiertämällä, niin sitten avuksi otetaan tällainen suodattimen irroitukseen tarkoitettu avain.


Sitten trasselilla tai rätillä puhdistetaan reunat vanhoista öljyistä


ja käännetään uusi suodatin paikoilleen.
Sitten kun kaikki öljyt ovat valuneet ulos niin pohjaproppu uuden tiivisteen kera kierretään takaisin paikoilleen ja uudet öljyt kaadetaan moottorin päällä olevasta aukosta sisään.
Uusi öljyhän on hunajaisen väristaä kaunista litkua kun taas vanha öljy on mustaa litkua tai tahnaa eli siihen on tarttunut vaikka mitä epäpuhtauksia. Moottori kestää vaikka kuinka kunhan sen voitelusta pidetään huoli, eli öljyjen vaihto on ihan must hoitotoimenpiden autolle. Toyotan tapauksessa öljyä lisättiin ensinnä 9 litraa ja sitten tarkistettiin mittatikulla (kuvassa keltanen kahva), että öljyä on tarpeeksi ja seuraavana päivänä lisättiin loput. Öljyn määrä laskee hieman kun autolla lähdetään ajamaan, sillä osa öljystä jää suodattimeen.Kommentit

 1. Nostaisin hattua jos sellainen päässäni olisi....olet sinä osaava nainen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D ei tarvitse nostaa! Mulla oli osaava opettaja. Eikä se onneksi pahemmin pyörän öljyjenvaihdosta eroa :)

   Poista
 2. Ärsyttää olla ihan kädetön mitä autoihin tulee, hyvä jos osaan just ja just tankata :D Tai ehkä se kädettömyys on vaan pään sisällä, kun on nuoresta asti uskotellut itselleen, ettei tajua autoista mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllähän nuo autojutut kuulostaa ihan rakettitieteeltä, varsinkin jos kuuntelee miesten puheita aiheesta :D mutta onneksi aiheesta löytyy ymmärrettävääkin puhetta :) esim. http://harmaatorppa.blogspot.fi/2013/08/projekti-naisten-autonhuollonkurssi.html

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari