Hunajan keräys


Hunaja kerätään heinäkuun lopussa, elokuun alussa. Itselläni homma jäi kirjan mukaan viimeiselle mahdolliselle viikolle eli elokuun toiselle viikolle. Hunaja pitää poistaa viimeistään silloin, että syysruokinta saadaan alkuun. Jos kuningatar on sitä mieltä, että ruokaa on liian vähän se voi lopettaa munimisen ja silloin ei enää synny tarvittavia talvimehiläisiä.

Hunajan keräämiseen tulisi valmistautua 24 vrk ennen sulkuristikolla (joka pitää emon munimassa kahdessa alimmaisessa laatikossa) sekä 1 vrk ennen mehiläispaolla (jolla saa tyhjennettyä hunajalaatikot täysin mehiläisistä). No minähän en valmistautunut mitenkään, myöhässä kun olin, joten hunaja ryöstettiin harjan ja savun avulla.

Olin kämminyt loppukesällä mehiläisteni kanssa myös siten, että olin antanut heille yhden laatikon liikaa tilaa.. Eli yksi laatikko oli täysin valmista lähes kokonaan peitettyä hunajaa, mutta toinen laatikko oli vain osittain peitetty. Tämä saattoi johtua siitä että rassukat olivat uurastaneet kolmannen laatikon sisustuksen kimpussa, jonka sitten poistin turhana ja tyhjänä pois pesästä.


Hunajan keräämisen jälkeen alkaa syysruokinta. Mehiläisille tarjotaan n. 64% sokerivesiliuosta. Sokeria menee kaksiosastoiseen farrar pesään n. 22-24kg. Itse tarjoilin juoksevaksi sulatettua sokeria vedessä alkuun 6kg/4l ja sitten siirryin linkousoperaatioon.Linkous alkaa puolestaan kehien kuorimisiella. Esimerkiksi kuorintahaarukalla kuoritaan hunajan päälle rakennettu vahakansipois ja sitten kehät asetellaan linkoon.
Kuorimiseen voi käyttää erilaisia telineitä apuna. Vaihtoehtoja ovat:

1) rosterialtaat (kalliit)
2) edullinen pöytäversio esim
3) halpismalli a la harmaa torppa :P


Tee se itse - kuorintapöytä
Tarvikkeet: vati, marjan puhdistuslävikkö, valokuvatuki tai kirjatuki (esim.)(kana ei ole välttämätön tarvike)
 


Vielä en osaa sanoa kuinka kauan käsilingolla olisi kehiä hyvä pyörittää.. eli menty on mututuntumalla, mutta ainakin kehät tulee kääntää välillä toisin päin.


Hunaja juoksutetaan lingosta siivilän läpi astiaan jossa se saa kiteytyä muutaman päivän.


Seuraavaksi ohjelmassa onkin ankaraa maistelua ja toivottavasti myös purkitusta ;)

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Tuhannen utelias kana.. vessassakaan yksityisyys ei ole taattu..

   Poista
  2. pitäis ottaa joskus kuva kun yks lymyää siinä kulman takana mut tasaseen pää käy kurkkaamassa oven reunasta että "Mitä sä teet?!" (Se on noiden kanojen vakiokysymys..päätä keikutellaan ja kysellään mitä mitä me tehdään? ) ;)

   Poista
 2. Hunajan keräys= Mielenkiintoista! Kana = :D Sitä vain olen ihmetellyt, että miten ihmeessä yksi nuori nainen osaakin aivan kaikkea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehei, osaamiseni on vielä kovin vajavaista! Mutta onneksi on kaiken maailman kursseja :D ja hyviä naapureita joilta kysyä vaikka mitä :)

   Poista
 3. Voi kana! :D Tuttu tunne tuo, aina kun jotain alkaa puuhaamaan niin vähintään yksi pää putkahtaa jostain nurkan takaa viereen "mitäsäteet" -päänkeikutuksineen. Samaa myös ihmettelen kuin Tari, mahdottoman kätevä emäntä olet kyllä! Tätä sinun blogia lueskellessa meinaa oppia välillä jotain itsekin, kiitos että jaat juttujasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku asiaan vihkiytymätön vois kuvitella kanoja tylsiks seuralaisiks, mutta sitä ne ei ainakaan ole :D Kiitos teille! kun jaksatte lukea tätä mun "oppimispäiväkirjaa" Opin itse parhaiten kun kirjoitan muistiinpanoja ylös :)

   Poista
 4. Voi lapsuus ja hunajanlinkous. Siinä sai aina rakot sormiin, kun linkosi. Sitten kun oli tarpeeksi iso, niin sai myös osallistua kennojen kuorimiseen, joka oli helpompaa mutta enemmän tarkkuutta vaativaa. Meillä isä aina sekoitti hunajaa isolla puulastalla, kun se oli saaveissa, ettei niin kiteytyisi, mutta ehkä niin ei enää neuvota tekemään.
  Kana on extrasöpö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toi on ainakin niin juoksevaa etten halua sekottaa sitä yhtään enempää :) vaikka mulla kyllä on siihen tarkoitukseen sellainen iso sekotin joka tulee kiinni porakoneeseen. Noi hunajat irtos kyllä tosi helpolla..ei tarvinnut kauaa lingota. Selvisin töihinkin.. ja huomasin matkalla että kas mulla on farkuissa takareidessä hunajaa.. tahmatassu liikenteessä

   Poista
 5. Pakko tunnustaa että olen hieman myöhässä, hunajat on vielä pesissä. Toki sieltä on pitkin heinä ja elokuuta kerätty kehiä pois, kun ei mitään pilvenpiirtäjiä olla haluttu peistä tehdä, mutta tänään pitäisi sitten jaksaa vääntäytyä loputkin poistamaan ja ruokintaa aloittamaan. siinä onkin taas sopivaa perjantai-illan puuhaa. Jokos olet punninnut koko sadon paljonko tuli?

  VastaaPoista
 6. Helpottavaa kuulla, että jotkut muutkin on myöhässä! Myöhäisyyden lisäksi mä oon taas kämminyt.. huomasin illalla että niiden sokeriliuos on loppu, no mä sitt pimeessä kompuroin pesälle kaataan sitä lisää ja siinä valossa näytti ihan kuin olisin hukuttanut ne ruokakaukaloon tulleet mehiläiset! Miten mä pystyisin oleen tappamatta mun pikkuisia!? Kuulemma jos talviruokinta katkeaa emo voi lopettaa munintansa ja silloin ei synny tarvittavia talvimehiläisiä ja kas pesän talvehtiminen on vaakalaudalla.. En ole vielä punninnut, mutta ei sitä paljon tullut..

  VastaaPoista
 7. Oih! Me missattiin nyt tää vuosi, mut ehkä ens vuonna mukaan touhuun. Toivottavasti kaverit piti nenästä kiinni ja selvis sokeroinnistaan ;D Ja kiitos iiiiiihanasta lahjasta! En huomannu sitä vasta kun kotona ja en meinannu ihastukseltani saada mitään sanottua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No virallisesti ette toivoneet tuota lahjaa, mutta päätettiin olla rohkeita ja tuoda se silti :D Jos toi hunajahomma olis ens kesänä vähän enemmän hanskassa ni pääsisitte mukaan oikeeseen touhuun eikä tällaiseen huitomiseen ja panikoimiseen :P

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari