Kenkä- ja vaateostoksilla

Tutkijatohtori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta on sitä mieltä, että "vaatteet ovat liian halpoja."
http://yle.fi/uutiset/tutkija_halpavaateketjuista_laatu_ei_merkitse_mitaan_vaan_maara/7392931


Olen itse ihan samaa mieltä. Vaatteet ovat liian edullisia. Niitä ei korjauteta, eikä niiden laatukaan kestä sitä. Kunnollista laadukasta tuotetta arvostaa enemmän ja sitä on valmis korjauttamaan tai korjaamaan itse.


Välillä sitä täytyy ostaa uusia vaatteita ja kenkiä, ja ostaisihan sitä jos kivoja, käytännöllisiä, eettisiä ja laadukkaita tuotteita löytyisi läheltä :D vaan nyt niitä täytyy metsästää, enkä oikein ole vaatteiden metsästäjätyyppiä.

Mutta onneksi on netti. Googlailin ja löysin kivat farkut Yalosta :) Tällä kertaa en siis ostanutkaan farkkujani Vero modasta, vaan päätin satsata elämäni ensimmäisiin ekologisiin farkkuihin :) Valintani kohdistui K.O.I:n farkuihin. Farkkujen  tuotannon epäeettisyydestä on kirjoitettu tappajafarkut. Ikävä kyllä en ole ehtinyt sitä lukemaan. Kirjailijan haastattelu löytyy täältä.

Toinen ilahduttava asia on se, että Karmashop on avannut nettikauppansa ovet tauon jälkeen. Yalon lisäksi eettisesti tuotettuja löytyy siis myös Karman sivuilta.

Vielä mieleni tekisi reilun kaupan kenkiä. Ehkäpä Etiopialaisia ballerinoja Solerebels:iltä. Olisi nimittäin mukava tassutella käytettyjen auton renkaiden päällä ;) Eettisesti tuotettuja kenkiä löytyy myös Olibertéltä

Solerebelsin ballerinat


Kommentit

 1. Kun vitosen paidan ostat, se kestää maksimissaan viis pesua. Viidenkympin paita kestää käyttöä 10 vuotta. Sama kengissä. Mä ostan kalliita kenkiä. Ne tarttee viiä suutarille 7-8 vuoden välein. Siis aivan jokapäiväseen käyttöön.
  Mä en pidä vaateostoksilla käymisestä.

  VastaaPoista
 2. Itsekin yritän panostaa laatuun, silloin kun uutta ostan, eli nykyään todella harvoin. Harmi vaan että oikeasti laadukkaiden tuotteiden metsästys on tosi haastavaa, ja kun ei asu pääkaupunkiseudulla, joutuu metsästyksen tekemään netin kautta ja sitten tuotteiden laadun arviointi on vieläkin vaikeampaa. Onneksi käyttövaatteet on tähän mennessä löytynyt pääasiassa kirppikseltä, muuten ei paljon olisi varaa vaatteita pitääkään :) Mutta mistähän löytäisi eettisesti tuotettuja alusvaatteita?

  VastaaPoista
 3. CoLink myy ainakin sisäjalkineita, kuten mongolialaisia huovutettuja tossuja. Myymälä sijaitsee Tikkurilassa Kylväjän toimiston yhteydessä, ja nettikauppa toimii osoitteessa http://palamaailmalta.fi/

  VastaaPoista
 4. Asiaa. Miksi ostaa koko ajan uusia vaatteita sun muita kapineita, jos edellisetkin on vielä hyvät, tai korjattavissa? Minulla on yhdet hipulit (villasukat), joita olen itse parsinut jo vuosia. En raaski niistä luopua, kun ne ovat niin mukavat! Ja minulla taitaa olla niiden kanssa jokin jännä tunneyhteys. Siis villasukkien, joo... ;)

  Toinen "järkevä" (hmm?) ostos minulla oli se, kun ostin kerralla kymmenkunta ruotsin armeijan housua! Yhdet kestävät noin 3-5 vuotta, joten minulla on niitä melko pitkäksi ajaksi. Laadukkaita ovat. Ja tosi edullisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varustelekasta löytyy kivoja ja kestäviä vaatteita, mutta töihin vielä tarvii vähän jotain siistimpää ;)

   Poista
 5. Hinta ei kokemukseni mukaan kerro melkein mitään.. Tähän mennessä kaikki ostamani arvokkaammat vaatteet jotka ovat vaikuttaneet nimenomaan käyttöä kestämään tehdyiltä, (ja hyvät materiaalit pintapuolisesti ja lapun mukaan) ovat olleet surkeimpia, parin käyttökerran jälkeen silkkaa lumppua., Niitä "viiden euron" paitoja taas olen usein käyttänyt niin kauan kunnes olen niistä ulos lihonut.. eikä ole menneet melkein miksikään! Toki reilun kaupan kysymystä asiassa ei välttämättä ole huomioitu, mutta sapettaa ostaa kalliilla kymmenen vuoden paita joka osoittautuukin kertakäyttöiseksi. Hinta ei edes takaa millään tavalla tuottajaportaan leipää (paitsi ehkä jossain noissa pienissä erkoisliikkeissä?) vaan todennäköisesti on vain enemmän ilmaa hintalapussa. Pitkää käyttöähän estää mm muotiseikat (koulukiusatuksi joutuvat ne lapset joiden vaatteet kertoo so last season) ja turhaa ostelua lisää se, ettei osaa ostaa muutamia kivoja joista saisi hyviä kokonaisuuksia vaan kaapissa ei ole koskaan päällepantavaa kun ei ole silmää..se on vain täynnä vaatetta..ja kun ongelman yrittää ratkaista ostamalla vaatteita, se vain pahenee. Netistä en ole uskaltanu kenkiä tilata, kun niin harvat sopii jalan malliin. Hyvälaatuisten ja eettisten kenkien kivijalkaliike olisi tervetullut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Enää ei voi yksinkertaisesti luottaa siihen, että hinta korreloisi laatua..saati sitä että kallis hinta tarkoittaisi työläisille kunnon palkkaa..tosin tuskin halpakaan hinta sitä tarkoittaa. Laadukkaita vaatteita täytyy nykypäivänä metsästää..

   Poista
 6. Yalo olikin entuudestaan tuttu, Karmashopiin klikkaan heti itseni heti kun uskallan (en ennen seuraavaa palkkapäivää), kiitokset vinkeistä! Ostan tosi vähän vaatteita uutena, ja kirppareiltakin nykyään aika kriittisellä silmällä, eli ne trikoorievut jäävät ostamatta vaikka melkein ilmaiseksi saisi, kirppariostos kun ei itseisarvona nykyisellään enää riitä hiljentämään ekologista omaatuntoa. Liian usein ostetaan uutta sen nojalla, että "ainahan sen voi myydä kirpparilla eteenpäin..." ja jätetrikoovuori vaan kasvaa kasvamistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Jos ostaa kirpparilta todella tarpeeseen ja löytää laadukkaana sen mitä etsii, niin silloin se on hyvä asia, mutta vielä enemmän nauttisin jos saisin korjattua/ tuunattua nykyisistäni uusia tarpeita kohtaavia vaatteita..

   Poista
 7. Kiitos näistä vinkeistä! En ole pahimpia kauhujuttuja uskaltanut edes lukea, siitä huolimatta on tullut selväksi miten saastuttavaa vaateteollisuus pahimmillaan on, ja siihen kun vielä lisätään monesti epäinhimilliset työskentelyolot ja huono palkka, niin meinaa usein omatunto alkaa kolkuttaa... Että mistähän ne kaikki omat vaatteet ovat alunperin oikein lähtösin.

  VastaaPoista
 8. Bootfactory muuten mainostaa mittatilaustyönä tehtyjä kenkiä, jotka kestävät! http://bootfactory.fi/tilaustyönä-tehtävät-tuotteet-bootsit-kengät

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari