Se tilanne kun et ole saanut vuoteen parturiaikaa ja saat käsiisi tiimarin paperisakset..

Tiedätte varmaankin tuon tilanteen. Täällä kyseinen tilanne kulminoitui eilen.

Eli jo viime syksynä kyselin tytöilleni parturiaikaa, mutta kukaan tutuista partureistani ei ehtinyt paikalle, joten päätimme yrittää selvitä talvesta tukka tanassa. Eikä siinä mitään, talvisin ei täällä käy kovinkaan paljon vieraita, eikä tallissa ole peilejäkään. Mutta sitten tuli kevät ja lämmöt nousivat ja tukka vaan kasvoi. Lakulle sentään sain parturoinnin juuri ennen poikimista, mutta Minttulaku läähätti yhä pehkonsa alla. Tiedustelin taas partureita, mutta ymmärrettävästi kevät on kiireistä aikaa ja sitten kävi niin että eilen säälini kasvoi liian isoksi ja koska käsillä sattui olemaan vain vuosisatojen vanhat tylsät käsikeritsimet ja tiimarin mitkä lie askartelusakset, niin niillä sitten tuumasta toimeen.

Tässä vaiheessa joku jo varmaan miettii, että miksi minulla ei ole parturointikonetta tytöilleni. No raha ratkaisee tässäkin tapauksessa.. eli kahta lammasta varten en ole raaskinut ostaa keritsintä ( hinnat 265-449e )

Tähän väliin vielä kuva alkutilanteesta, jotta ymmärrätte säälini määrän:Ja sitten vielä kuva tiimarin askartelusaksista.


Olisi ehkä pitänyt ottaa kuva myös käsistäni operaation jälkeen.. mutta kerkesin kuurata lampaan peet jo kynsieni alta pois, eivätkä hiertymät näyttäneet nyt mitenkään erityisiltä, joten kuva jäi ottamatta. Mutta voin kertoa että oikeaa kättä kyllä särkee.. sen verran voimaa nuo sakset vaativat ja sen verran useasti sain irroittaa saksia villasta irti. 

Tanskalaisen maajussin mukaan lampaanvillan juuressa on sellainen ilmatasku, jonka kohdalta keritseminen sujuu ja voin kyllä allekirjoittaa tuon...tai ainakin sen että pinnasta sen leikkaaminen ei suju ja "taskun" kohdalta se sujuu vähän paremmin. 

Leikatessa yritin varoitella naapurikarsinan pikkupoikia, että nyt sitten ei kannattaisi naureskella Mintun uudelle tukalle tai muuten äiti ei jatkossakaan tilaa parturia paikalle ja te olette seuraavia uhreja, mutta silti Minttu tasaiseen parahteli, että hän haluaisi oikeaan parturiin.. no lopputuloshan on aika järkyttävän näköinen, mutta ihan selvästi reppanan olo helpottui kun sai lämpökerraston pois päältään.Olisi kyllä hyvä saada jostain opastusta käsikeritsimien terottamiseen ja käyttöön, mutta toivottavasti tällaista "hätätilannetta" ei käy usein :D

Kommentit

 1. Minusta Mintun kampaus on oikein tyylikäs. Varo vain, kohta voi olla asiakasjonoa oven takana kun uusi muoti alkaa levitä : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasithan, että Mintun "jälkeen kuvat" olivat tarkoituksella pienempiä kuin muut postauksen kuvista :P

   Poista
 2. Meillä on kalasakset tuota hommaa varten ja niillä homma sujuu suht. kivasti - kannattaa kokeilla! Meillä myös edessä sama työmaa kuuden bään kohdalla..puuh!

  VastaaPoista
 3. Mulla on fiskarsin perussakset käytössä. Meillä on myös vanhemmilta peritty sähkökone, mutta terät on nyt aivan liian tylsät, enkä löydä teroittajaa niille mistään. Saksilla homma hoituu jo varsin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sysmässä toimii teroituspalvelu. Ennen nimellä Hakkarainen, nyt uusi yrittäjä. Jos kiinnostaa, niin koetan etsiä tarkemmat tiedot.

   Poista
  2. Kiinnostaa. Sain yhden tyypin yhteystiedot, mutta en koskaan tavoittanut sitä ihmistä kuitenkaan. Postissahan nuo terät kulkisi kun vaan tietäis mihin laittaa :)

   Poista
  3. Nykyään teroituspalvelu Sihvo oy googlen kertomana löytyy osoite yms. Ei vielä omaa kokemusta palvelusta, mutta varmaan ensi syksynä pitää lähettää taas vino pino teriä.

   Poista
 4. Me keritsimme viime kesänä kuusi karitsaamme ja pari viimeistä alkoi onnistua. Mutta voi sentään, minkä näköisiä tuli neljästä ensimmäisestä, buaaah! Edelliskesänä leikattiin keritsemiseen tarkoitetuilla saksilla ja niilläkin tuli vähän takkuturkkien näköisiä, mutta lopputuloksenahan on ensi sijassa lampaan kevyempi turkki, ei ulkonäkö ;). Suosittelen kyllä keritsintä, jos raaskit hankkia, vaikka vähän se vaatii opettelua.

  VastaaPoista
 5. Mulla oli silloin 90-luvulla niitä lampaita (ostin pari ala-asteiässä kylän juopolta ja loput oli omien karitsoita) ja keritseminenki piti hoitaa itse, kerran itse olin hankkinutkin.. Fiskarsin saksilla hoitu mukavasti ja oman iän+ aikaisemman kokemuksen (=ei ollut) huomioiden tuli niillä ihan hyvää jälkeä, piti aina puolivälissä lammasta teroittaa sakset ihan semmosella saksenteroitusmokkulalla mitä Fiskars myy niin pysy homma kevyenä. Täytyy sanoa että lampaat oli kyl kylmähermoisia ku jakso niin nätisti siinä maata.. kerran leikkasin huolimattomuuksissani yhelle kylkeen pienen vekin ja siitä on vieläki vähän huono omatunto ku polo niin surkeasti määkäs mutta anto silti jatkaa vielä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari