Mitä jos pitäisi elää kuukausi ilman sähköä kotonaan

Silloin tulisi pistää seuraavat kodinkoneet hyllylle:

 • Vesivaraaja tulisi laskea tyhjäksi
 • Telkkarit pois
 • Mikro pois
 • Hella pois
 • Imuri pois
 • Kahvinkeitin pois
 • Sauvasekotin pois
 • Valot pois
 • Sähköpatterit pois 
 • Sirkkeli pois
 • Hiomakone pois
 • Auton lämppäri pois
 • Sähköpaimenet pois
 • Pihavalot pois
 • Jääkaappi pois
 • Pakastin pois
 • Stereot pois
 • Tietokoneen laturi pois
 • Kännykän laturi pois
 • Kameran laturi pois
 • Porakoneen laturi pois
 • Sähkökäyttöinen hammasharja pois
 • Hiustenkuivaaja pois


Kuukausi ilman sähköä tarkoittaisi uuden öljylampun ostamista ja kynttilöiden polttamista. Kuukausi ilman sähköä tarkoittaisi, että käyttäisin kellariani jääkaappina (tai eteistä talvella) Maito ei ehkä säilyisi kuten ennen, mutta turkkilainen jogurtti varmaan säilysi kuten ennen. Puuhellani uuni ei oikein lämpiä, joten ruoka tulisi laittaa hellalla. Se ei toki olisi ongelma. Imuroidakaan ei tarvitsisi :D Mattomikolla tarvitsisi yrittää saada koirankarvat matolta kiinni.
Todistettavasti jotain makkaroita Mattomikolla saa aikaiseksi :D
Telkkaria ei voisi katsoa, mutta patteriradiota voisi kuunnella. Jazzradio soisi sunnuntai-iltaisin tuvassa. Pihavalojen tilalla olisi lyhtyjä. Eipä se haittaisi. Talliinkin olen jo ostanut muutaman kätevän lyhdyn pidikkeen, jotta eläimen hoidot toimisivat hyvin.
Veden kantaisin kaivolta saunan vesipunttuun, kuten ennen vesivetoja tein. Lämmin vesi lämpiäisi kiukaan 17 litraisessa padassa ja valo tulisi kiukaan luukusta ja ikkunasta. Sähköpaimen ei toimisi ilman sähköä.. vuohille ja lampaille se olisi ok, mutta Wallu varmaankin alkaisi nojailemaan aitoihin jossain välissä.. ja narskuttelisi puista pihatarhan aitaa :( Aurinkokennolla toimiva akkupaimen näyttäisi maksavan useamman sata euroa (esim 411e). 

Mikroa en kaipaisi, enkä kahvinkeitintä, koska en juo kahvia :D paitsi mutteripannulla keitän välillä espressoa. Sauvasekoittimen säilöillä teen omatekoisen peston soseeksi ja murskaan hauekipihvien ainekset. Sen voisi ehkä korvata puukkotyöskentelyllä ja käsikäyttöisellä raastimella. Sähköhammasharjaa en kaipaisi lainkaan, mutta pitkien hiusten kanssa hiustenkuivaajaa ikävöisin jonkin verran.

Jos sähkötön kuukausi olisi talvella, en voisi käyttää pattereita peruslämmön tuottamiseen. Silloin pitäisi lämmittää kettiönkin hellaa tasaisesti, eikä vain tuvan pönttöuunia. Hiomakonetta ei tulisi varmaan kovinkaan pahasti ikävä. Hiekkapaperi hioo, vaikkakin hitaammin. Kameran laturiakaan ei varmaan tulisi ikävä kun kännykällä saa jonkinlaisia kuvia. Kännykän saisi ladattua veivaamalla.. Millaisethan käsilihakset siitä syntyisivät :P 
Makitan kaappaa/sirkkeäliä tulisi kyllä vähän ikävä, mutta bahcon käsisaha ehkä riittäisi kuukauden hommiin.  Entäs Makitan akkuporakone.. ruuvit toki vääntyisivät ilman ruuviväännintä, mutta entä ne kaikki porattavat reiät, olisi ehkä hommattava oma vintiläOnneksi sentään moottorisaha ei ole sähkötyökalu :D Ilman auton lohko/sisälämppäriä toyota selviäisi ja ehkä minäkin. Autoon tarvitsisi talvella lampaan taljan  ;)
Mutta sitten niihin asioihin mitä ilman olisi todella vaikea olla!1. Pakastin.. auts! Kaikki ne lihat täytyisi varmaan iskeä suolaveteen kellariin ja aamupalamarjat keittää hilloiksi.. hei hei rakas pakastimeni :/

2. Kuukausi ilman läppärin latausjohtoa.. voisiko tämän mitenkään kiertää siten, että lataisi tietokoneen  täyteen virtaan aina töissä?.. vaikka enhän minä paljoakaan ehdi kotona koneella istua ja kännykällä saa ne tärkeimmätkin hoidettua..Tosin kännykän varmaan hetken veivailujen jälkeen lataisin autossa :D

3. Pidemmän päälle kaipaisisin varmasti myös uuniani.. sen voisi kyllä korvata kaasu-uunilla.

Lopputulema: elämä ilman pakastinta tekisi tiukkaa ja aurinkennolla toimiva sähköpaimen olisi melko kallis investointi. Kunnon myrskylyhtyihin ja vintilään voisi investoida. 


Kommentit

 1. Syys- ja kevätmyrskyjen aikaan sen sähköriippuvuuden huomaa, kun on pitkiäkin aikoja sähköt poikki. Meillä on ollut pisin aika 3 vuorokautta. Siinä ajassa pakastin ei vielä alkanut sulamaan, kunhan malttoi olla kantta availematta. Talo ja vesi lämpiää puilla ja ruuanlaittokin sujui hyvin. On hienoa huomata, että ilman sähköäkin pärjää. Mutta en haluaisi ilman sitä elää. Vaikka se pirun kallista onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. 3vrk on ollut muistaakseni pisin katkos ja täällä kylällä naapureista pidetään huolta niin että ensinnä kysytään kuinka monta pakastinta mulla on ja sitten tuodaan muutamaksi tunniksi aggregaatti lainaan ja taas pärjätään pitkälle :) En minäkään ilman sähköä haluaisi elää, mutta ilman sähkölaskua voisin elää ihan hyvin :D

   Poista
 2. Voisihan tuota joskus yrittää....jossakin muualla, kuin kotona. Koska juuri nuo pakestejutut arvelluttavat..:)
  Muistan kyllä lapsuudesta, kun mammalla ja papalla kesäisin oltiin haettiin maito aina kellarista...jääkaappia ei ollut. Olihan se kyllä sitten myöhemmin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan tuollainen testaus hienoa sähkölaskun kannalta, mutta ilman pakastimen sammuttamista :D ja lämminvesivaraajakin pitäisi saada tyhjennettyä, eikä se olisi mikään pikkuhomma. Mutta ehkä testauksen voisi tehdä toisin päin eli yksitellen esim ensinnä kuukausi ilman mikroa..

   Poista
 3. Meilläkin olisi pakastin se pahin ongelma. Ja tietysti tietokone olisi toinen. Onhan meidänkin tilallamme aikoinaan tultu toimeen ilman sähköä, joten pitäisi sen olla edelleenkin mahdollista. Paitsi se pakastin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa pihassa lihan savustusuuni niin lihan säilöntä helpottuisi

   Poista
 4. Vintilöitä löytää kierrätyksestä halvalla, kun vanhat ei enää niitä käytä eikä nuoret tiiä mikä se on... Mulla niitä on kaks, enempää ei tartte, kun ekalla poraa sen reijän ja tokalla kierittää ruuvin paikoillee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kyllä täytyy hommata vintilä tai kaksi.. yksi jumissa oleva tuli talon mukana.. sitäkin voisi ehkä vähän katsoa..

   Poista
 5. Tuohon haukipihvien massan tekoon... Meillä käytetään lihamyllyä, sellaista vanhanajan umpirautaista veivattavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Sellainen ehdottomasti hankitalistalle :)

   Poista
 6. Pulassa oltaisiin. Me jäisimme ilman lämmintä ruokaa. Tosin ulkona sitä voi tehdä vaikka nuotiolla, mutta pakkasella se ei oikein luonnistuisi. Pakastin on näin syksyllä täynnä mustikkaa ja muuta marjaa. Mehua siitä pitäisi nuotiolla keittää. Onneksi talon alla on pikkuinen kellarikuoppa, jossa suht viileässä voi ruokia säilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkö ei ole kotona trangiaa? :) sellainen tai kaasugrilli pelastaisivat pulasta

   Poista
 7. Hyvä postaus! Varmaan tuosta listasta minäkin nappaisin vaikeiksi paloiksi kutakuinkin samat jutut kuin sinä - poislukien uuni. Pakastimen menetys olisi samasta syystä aivan katastrofaalista (pitäisi toivoa, että ulkona tulisi äkkiä pakkaskelit :)). Mutta uunia meillä ei ole tälläkään hetkellä Idurissa ja yllättävästi sitä kyllä pystyy loihtimaan asioita myös ilman uunia. Ja uuninhan voi hankkia myös kaasuversiona… Koneen lataisin myös töissä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! kyllä ilman uunia varmaankin selviäisi... mutta leivinuunista tulee silti haaveiltua :D

   Poista
 8. agregaatilla saa pakastimen pysymään kylmänä sähkökatkon ajan -

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niillä pakastimet kylmänä pitää, mutta kunnon diesel-aggregaatit ovat vain niin tyyriitä ja kuukaudessa vois kyllästyä dieselin kaateluun ja siihen ihanaan luontoääneen mikä noista tulee :D

   Poista
 9. Kannattaisi varmaan hankkia akku sähköpaimenelle, jos ei ole bujetissa varaa aurinkokennolle. Pakastin on hankala juttu, marjasato menisi. Olen siirtynyt enemmän ja enemmän kuivaamiseen säilönnässä, mutta kaikkea ei voi eikä haluta kuivata. Puhelimen ja tabletin voi ladata auton akusta. Minulle hankalinta olisi se, että vesipumppu toimii sähköllä, ilman vettä olisi vaikeaa. Pihassa on kyllä rengaskaivokin, mutta koska sitä ei ole käytetty, ei vesi ole juomakelpoista, pitäisi tyhjentää ja puhdistaa se joskus. Kaasuhella on mainio, sen uuni toimii sähkökatkojenkin aikaan. Viiden päivän sähköttömyys on ollut täällä pisin aika, siitä selvisi hyvin. Kuukauden sähkökatko olisi katastrofi, sillä teen töitä kotona ja jos kone ei saa virtaa pitäisi olla sitä varten agregaatti jyskyttämässä seinän takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivon puhdistus ei muute maksa paljoa.. paikalle kurvaa setä joka tyhjentää kaivon ja puhdistaa sen.. muistaakseni 80e tjms.. mutta sitten se juomavesitutkimus se maksaa yli 200euroa

   Poista
 10. Minua huvittaa, kun omaan välillä sellaisen blondinaivot ettei todellistakaan
  - tämän huomaa nimenomaan sähkökatkon aikaan!

  Kävipäs kerran esimerkiksi näin: meiltä oli mennyt saman päivän aikana sähköt useaan kertaan. Kun ne sitten taas kerran tulivat takaisin, niin sain radion päälle ja pääsin kuuntelemaan musiikkia. Sitten tuumasin, että täytyypäs imuroida, ennen kuin taas menee sähköt. Siinä sitten kun imuri hurisi, niin tajusin imurin olevan niin suurella teholla, etten kuullut radiota ollenkaan. Niinpä fiksuna tyttönä tuumasin, että "laitanpas tätä imurin hurinaa pienemmälle, että kuulen sitten jos radio sammuu niin tiedän sen perusteella sitten sähköjen menneen.." :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari