Mitä on varautuminen?

Mihin sinä varaudut? Varaudutko tulipaloon palovaroittimin tai ehkä jopa häkävaroittimin? Entä varaudutko liikenneonnettomuuksiin heijastimin? Ja polkupyöräonnettomuuksiin pyöräilykypärää käyttämällä? Entä varaudutko poikkeustilanteisiin vakuutusten muodossa?

Entä minkä vuoksi varaudut? Varaudutko todennäköisyyslaskemien vuoksi? Vai varautumisen helppouden vuoksi? Eli varaudutko vain silloin kun se on edullista ja helppoa? Vain onko sinulla käytännön kokemusta, että varautuminen kannattaa? Vai oletko kenties sitä mieltä että "ei vara venettä kaada"? 

Kuten monet lukijat ovat varmaankin huomanneet, allekirjoittanut varautuu sähkökatkoksiin. Sen lisäksi emäntä varautuu poikkeustilanteisiin tien päällä ja toki talosta löytyy palo-ja häkävarottimet, heijastimet sekä pyöräilykypärä. 

Oman varautumiseni motivaationa ei ole suuret todennäköisyyslaskelmat, vaikka sähkökatkot ovatkin mielestäni yleistyneet. Hyötyä varautumisesta olen kokenut, mutta olisin toki selvinnyt kyseisistä tilanteista ilman varautumistakin (vaikkakin huonommin kuin varautuen).Varaudun ilmeisen hyödyn lisäksi siksi, että voisin jatkossa olla myös muille hyödyksi. Varautumiseni motivaatiota voisi siis kuvailla lentokoneen matkustamon happivajeena, jolloin aina ensin happinaamari laitetaan omille kasvoille ja sen jälkeen voidaan auttaa naamari lapsen kasvoille. Pyörtyneenä et ole avuksi kenellekään.


Emännän varautumisesta sähkökatkoksiin voit lukea täältä ja täältä.

Sähköstä riippumattomien "varajärjestelmien" lisäksi emännän keittiöstä löytyy pieni kotivara.


Kotivara

Kotivara koostuu vedestä, elintarvikkeista ja lääkkeistä sekä muista kodin välttämättömistä päivittäistarvikkeista, joilla selviydytään 1-2vkon ajan kotona silloin kuin normaalit elintarvikeketjut ovat poikki. Kotivaraa ei tulisi jättää sivuun vaan elintarvikkeiden vanhentumisesta kannattaa kirjoittaa lista ja sen mukaan kierrättää kotivaran tuotteit. 

Emännän kotivara näyttää tältä>

Lisää kotivarasta voit lukea esimerkiksi täältä.
Poikkeustilanne tien päällä

Emännän autokassista löytyy aina pientä purtavaa.. mikä voisi olla pahempi katastrofi kuin nälkäinen nainen autossa :P Lisäksi sieltä löytyy pienet yöpymistarvikkeet. Näin voi extempore jäädä yöksi vaikkapa mökille. Autosta löytyy myös ensiapulaukku, turvavyöleikkuri majakkavalolla, jauhesammutin, käynnistinkaapelit ja joustava vetoköysi. Tässä joku aika sitten lähdin kaupungin keskustan kautta kotiin kun huomasin liikennevaloissa, että kaikki autot kiersivät valoihin jääneen auton vasemman kaistan kautta. Pysähdyin auton eteen ja kävin kysymässä haluasivatko he, että hinaisin heidät läheiselle parkkipaikalle. Apu kelpasi, joten kävin hakemassa autosta hinausköyden. Ikävä kyllä he eivät tienneet autonsa vetopisteen kohtaa, joten ei auttanut muu kuin painua kotelomekossa kontilleen auton eteen ja opastaa autossa ollutta vaimoa etsimään auton peräkontista jengoilla olevaa "lenkkua" mikä kierrettäisiin vetopisteeseen. Pyllistelyjen jälkeen kiinnitin köyden autoon ja hinasin sen maasturillani läheiselle parkkipaikalle. Vaimo myönsi ajatelleensa nähdessään minun nousevan autosta että millähän todennäköisyydellä tolla on hinausköysi autossaan :D No en laske todennäköisyyksien päälle, vaan varusteet ovat autossani "varmuuden vuoksi" :)

Kommentit

 1. Pieni kotivara on meilläkin, mutta autossa on surkea. Taidan korjata tilanteen heti esimerkkisi myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mulla on tällainen magneetilla auton katolle kiinnitettävä valo/ ikkunavasara/turvavyöleikkuri. http://www.punaisenristinkauppa.fi/tuote/170512/Turvavasara

   Poista
 2. Hyvä teksti taasen.
  Meillä elettiin maalla likimain 10v vaan aurinkosähkön varassa, siinä sitä oppi elämään ilman verkkosähköä. Sun listaltas ei multa puutu ku pyykkipallo. Pesen käsin omat ryysyt kun maalla olen.

  Autossa tarttis kans olla ainaki kahet heijastinliivit, mulla neljät. Hyvin oot varustautunnu. Autossa samat suunnilleen kuin mulla ja vaan siks et jos joku sattuu tartteen apua.

  Ruokavaroja varalle säilytän yhessä kaapissa, mutta kolmeks viikoks. Pakkaset tyhjäämällä elää neljännen eli sen ekan viikon. Uusin tavara muitten taakke ja kerran viikossa täydennetään syödyt. Säilyketölkkien kylkeen isolla tussilla viimonen käyttöpäivä, niin ei tartte tihrustella.

  Muitakin vinkkejä ois, mutta en nyt viitti alkaa romaania kirjottaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei multa pyykkipalloa puutu ;) http://www.harmaatorppa.fi/2013/08/pesukone.html
   Ja autossa on kahdet heijastinliivit kun istumapaikkojakin on kaksi :)

   Poista
  2. Pyykkipallo on ainoo mikä multa puuttuu, sun listaltas. ;DDD

   Poista
 3. Hyvin oot varautunut! =)
  Meillä on lähinnä ruokaa ja kynttilöitä. Autossa on vähän huonompi varautuminen. Täytys kyllä olla parempi, kun täällä maalla asustelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa yritän itsekin parantaa varautumisastetta.. kunnon öljylyhdyt olisivat listalla seuraavaksi

   Poista
 4. Missä tuota turvavyöleikkuria säilytät, onko sillä paikka jossain käden ulottuvilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo turvavyöleikkuri/majakka/vasara on kuskin ovessa. Pelkkää leikkuriahan yleensä ihmiset säilyttävät aurinkolipan takana, mutta tuo on kokonsa takia oven lokerikossa.

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari