Ensilumi ja varautumisharjoitus

Ensilumi tuli sutjakkaasti harmaalle torpalle eli lunta tuli noin 20 cm reilussa vuorokaudessa. Sepä olisi ollut ihanaa, jollei mittari olisi näyttänyt plus-astetta.Piha näytti ensilumen jälkeen tältä :)
Ongelma lumessa oli siinä, etteivät puut kestäneet tuon märän lumen painoa. Eli lauantain saldo oli 4 puuta nurin aitauksien päälle ja yksi osa vaahterasta saunan päälle ja toinen vaahtera haljenneena viidestä kohtaa niin että vaahtera uhaksi kaatua talon päälle.

Niin ja sähköt lähtivät perjantai-iltana. Pakastimet olivat ilman sähköä 2,5 vrk, mutta onneksi tämän vuoden possu pääsi paloittelusta toisaalle pakastimeen turvaan. Maanantaina sain myös apua vaahteran suhteen eli se vedettiin traktorilla tukkivinssin avulla kaatumaan oikeaan suuntaan :)


Vaikka emäntä kantoi vettä ja puita ja raivasi myrskytuhoja yli voimiensa, oli tuo 3 vrk:n mittainen sähkökatkos hyvä varautumisharjoitus. Lämpöä ja vettä riitti hyvin ja vesi lämpeni saunan pikkupadassa sekä hellalla. Eihän siitä ole montakaan vuotta kun vesi ei tullut saunalle ja kannoin vedet päivittäin kaivolta ja lämmitin ne hellalla. Mutta sen huomasi selvästi, että rutiinit olivat ruostuneet. Sauna olisi pitänyt pistää illalla viimeiseksi lämpiämään, että aamunkin vedet olisivat olleet kätevästi valmiina. Nyt sitä huitoi joka suuntaan ilman rutiinia. Toinen asia minkä huomasin oli se, että tietyt kynttilät palavat nopeammin kuin toiset ja että tuikkukynttilät eivät kyllä valaise tallissa mitään. Näin ollen tein investoinnin ja ostin kaksi laadukasta saksalaista tinattua myrskylyhtyä ja valo tuli tallin :D Lisäksi tilasin itselleni yhden usb-adapterin, jotta jatkossa saan kännykkäni ladattua veivattavalla radiollani.. oikea johto on joko paikassa hukka tai hyvässä tallesse sillä sitä löytynyt mistään. Vielä mietin, että ostaisinko invertterin, jolla saisin autosta pakastimeen virtaa, sillä aggregaatti tuntuu yhä liian kalliilta hankinnalta..


kuvissa valoa, kahvia, puurovesi ja tiskivesi

Kommentit

 1. mä täällä tunnetun kylän eteläpuolella ajattelin usein katkoksen aikana sua - meillä pärjättiin hyvin - 3 aggregaattia pöhisi pihalla ja johdot risteilivät pakastimiin, pannuhuoneeseen ja muutamaan lamppuunkin - su iltana katselin jopa Siltaa telkkarista... luksusta (?) - useita kymmeniä kuusenlatvoja putosi maahan ja isoja koivunoksia myös - löysin joulukuusen latvojen joukosta, ja kranssimateriaalia tuli ihan kivasti - kaasukeittimellä tehtiin ruoka, ulkohuussi ja kantovesi ihan ok - invertterin mies tilasi heti kun pääsi taas nettiin... sehän meiltä enää puuttuikin ;))

  hannah

  VastaaPoista
 2. Kolme vuorokautta on pitkä aika ilman sähköjä. Hyvin pärjäsit :) Tuohon invertteriin täytyy tutustua, toimiikohan myös taraktorista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sain sellaisen käsityksen että traktorin akku ei välttämättä riittäisi. Diesel auton akut kai kestäis parhaiten, mutta oikeesti en tiedä niistä mitään :D eli olisi hyvä itsekin tutustua tarkemmin

   Poista
  2. No niin nyt sain lisätietoa :) "Autoksi käy diesel josta voi antaa starttiapua toiselle autolle, kaikista uusista ei saa antaa. Invertteri kannattaa kytkeä käynnissä olevaan autoon jolloin sen laturi lataa kokoajan, virta ei lopu. Invertterin tehon ei tarvitse olla iso jos virtaa annetaan pakastimelle, niiden tehot on yleensä 100 - 250w, eli 500w invertteri riittää. Eikä tarvita siniaaltosähköä vaan reguloimaton käy. Ostaessa oltava tarkka että invertterissä on mukana hauenleuat tai vastaavat joilla se kytketään akun napoihin niin ettei auton akkukenkiä tarvitse irroittaa.
   Monissa vanhoissa traktoreissa latausteho on vain 20A (=240w), se virta ei riitä vaikka traktori olisi käynnissä. Dieselautoissa on yleensä lataustehoa n. 100A (=1200w) ja enemmänkin. Se toimii oikein loistavasti vaikka invertteri veisi hetken aikaa 1500w (akku antaa siinä kohdin lisätehon). Ja invertterin käytön jälkeen ei autoa kannata heti sammuttaa vaan ajaa jokin pieni lenkki jotta akussa on varmasti virtaa seuraavalle startille."

   Poista
 3. Invertteri tyhjentää akun aika haipakkaa, jos sen perään pakastimen tai muun paljon virtaa vievän laitteen laittaa. Kannattaa kattella niitten laitteitten jotka haluaa pitää aina sähköt, arvokilvistä kuinka monta Wattia vehje vie ja sen perusteella hankkia aggrekaatti. Mulla on sellanen josta saa ulos noin 2000W ja se on aina piisannu. Jos ihan varman päälle haluaa pelata, niin hankkii sitten dieselillä toimivan. Se toimii vaikka vanhalla munkkien tai ranskalaisten valmistamiseen käytetyllä öljyllä ja rypsi ja oliiviöljyllä, valopetrolilla tai millä vaan notkeella öljyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö ei kai auton akku tyhjene jos autoa käyttää sen ajan :D jayhäkin aggregaatti on mulle liian kallis

   Poista
  2. Ei se sillon tyhjene jos autoa käyttää.
   Meillä naapuri pärjää ihan sellassella aggrekaatilla, mitä saa honkkarista alle kahella sataa, oisko se ollu tarjouksessa 125€.
   Käyn kattoos täällä kierrätyksessä josko siellä ois viellä yks neljäl kympil. Oisin ostannu sen ittelle, muttakun on jo...

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari