Risusavottaa ja pikkukilejä

Aurinko on paistanut ihanasti ja olen käyttänyt lähes kaiken ylimääräisen ajan risuja kuskatessa. Eräs naapuri lupasi hakea metsäkärryllä risuni omaan risukasaansa ja kun kerran noin hyvän tarjouksen saa, niin täytyyhän niitä risuja sitten kasata oikein urakalla. Kasoissa on viime talven vaahteran oksat, kasvimaalta kaadettujen koivujen ja kuusen oksat, pihan syreeniaidan kaikki ylikasvaneet varret ja ainakin 5 (yököttävää) tuomea palasissa sekä talven myrskytuhoja eli lähinnä lepän latvoja. 

Kauniista kukinnasta huolimatta olen aina inhonnut tuomea. Olen ajatellut, että joka kerta kun saan yhdenkin tuomen pois tontiltani, maailmasta tulee parempi paikka ;) Tuomi haisee mielestäni kamalalta, se käy silmille kun sen oksia yrittää raahata ja se valtaa alaa, niin että. Mutta tänä keväänä kuulin ensimmäisen hyvän asian tuomesta. Nimittäin myyrätkin kuulemma inhoavat tuomen hajua. Tänä vuonna aion siis tapittaa perunamaani reunat tuomen oksilla. Toivottavasti väite pitää paikkaansa.





Lampaistahan luovuin vuoden vaihteessa, mutta jotenkin kummasti niitä taas täällä on. Tällä kertaa kylläkin vain väliaikaishoidossa. Mutta taas on siis tuttua määkinää tälläkin tontilla ;)


Kilit puolestaan kasvavat hurjaa vauhtia. Pientä harmia on aiheuttanut Irmelin vähentynyt maidontuotanto. Eli Irmelin kileille on täytynyt tarjota tuttipullosta korviketta. Ei kukaan tosin ole ollut maha lommolla tai huutanut nälkäänsä, mutta Irmelin kilit yrittävät tasaiseen päästä Hilman tisseille ja sitähän Hilma ei hyväksy. Näin ollen Elsalta ja Armakselta on ilmeisesti tällaisen kurituksen myötä nyppästy selästä tukku karvaa pois. Pikku-Alma on niin ovela, että se pyrkii Hilman tissille silloin kun Hilma keskittyy aamu- tai iltaruokaansa ja näin se saa välillä Hilman maitoa, vaikka saakin jälkikäteen rökityksen. Toivottavasti keväämmällä vihreä laidun lisää Irmelin maidontuotantoa. Vauhtia näiltä ei kuitenkaan puutu. Yritä siinä rauhassa tuttipullottaa yhtä kun toinen hyppää vauhdista olkapäille, yksi aukaisee kengännauhat ja kolmas varastaa vartiomatta jääneen hanskan ;) Kaikille neljälle on kasvamssa sarvet ja Esko-Eemeli ikävä kyllä on oppinut jo käyttämään sarviaan. Niillä saa kivasti nypättyä emännältä pipon pois kun se on kyykyssä..









Kommentit

 1. Hehheh, kohta käy niin että kun oot pyllistäneenä siellä niin joku puskee persauksiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi se kerran puskea.. Ensimmäisen ja viimeisen kerran 😉

   Poista
  2. Viellä viimekkesänä naapurista kajahti välillä huuto; pässi on irti! Oli niin pahapäinen kun olla voi. Mä oisin sen lahdannu mut ei ne halunnu, ottivat mieluummin puskuja vastaan, hölmöt.

   Poista
 2. Juuri mietin, mistä saisin risuja omaan lämpö/kohopenkkiin. Teikäläisellähän niitä riittäis :D Ajattelin esikasvattaa 5 vesimelonin taimea, mutta malttamattomana laitoin siemenet uudestaan, kun tuntui etteivät idä.. Nyt on tulossa 15 taimea, eikä varmasti ole noin monelle tarpeeksi lämmintä paikkaa tontilla (Lapin lääni).. Hups :)

  ~Simply Tiny Living - blogi~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai risuja.. mä laitoin vain vanhoja olkipaaleja :) Mä ajattelin esikasvattaa kesäkurpitsoja.. mutta myyrä kaivoi siemenet purkeistaan eteisessä yön aikana.. ja tuhosi suurimman osan tomaatintaimistani

   Poista
  2. Tyhjästä on paha nyhjästä. Lähin olkipaali on varmaan 100 km päässä. Täällä lapissa on melko pitkät välimatkat. Näin, että joku on kätevästi piilottanut risut alle, lehdet keskelle ja kasa multaa päälle. Pääsin sentään haravoimaan pihaa ehkä 7 neliön verran, loput on vielä lumen alla. :) Esikasvatuksessa mulla on melkein kaikki mitä kuvitella saattaa. Kasvukausi on niin lyhyt. Jopa muutaman sokeriherneen olen pistänyt tulemaan, että saisi satoa mahdollisimman aikaisin.

   Poista
  3. Voi kurjuus, täällä olisi ylimääräisiä paalejakin! Muistan kyllä nuo välimatkat ja ihanat maisemat ^_^ Kasvihuoneesta minäkin haaveilen kasvukauden pidentämiseksi tai parantamiseksi

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari