Kyntö-, kylvö- ja kakkaloma

Nyt tuntuu ihan maalaiselta kun pidin talviloman sijaan kylvöloman :D 

Lomani sisälsi äestystä, ohjasajoa, haravointia, polttopuusavottaa, kasvimaan kääntöä, kylvöjä, pehkun tyhjennystä, äitin vierailun, mansikkamaan siirron, heppojen kavioiden vuolua ja hevostoukotyökurssin. Lisäksi traileri valmistui, kaivinkone vieraili tontillani ja pieni perheenlisäys ja yksi äksidenttikin ajoittui lomaviikolleni niin ja säät, ne olivat upeat :)

Ihan alkuun sain lainaan tällaisen hienon Valmetin. Pellolla sillä viä huristelin ihan kivasti, mutta kun käskettiin ajamaan se kylän läpi toisaalle niin sehän oli ihan toinen juttu. Muistin vaan ajo-opetuksesta, että traktorilla pitää ajaa reunassa ja peileistä pitää katsoa missä takarengas menee, ettei aja eturenkaiden mukaan ja tiputa takarengasta ojaan.. no tässä ei sitten ollut juuri tuota tarvittavaa peiliä, joten meikä ajeli kusi sukassa lähes keskellä tietä.. Onnittelut niille, jotka onnistuivat jotenkin mut ohittamaan (esim kaks paloautoa).. Pitkät valotkin oli näemmä päällä ja perillä huomasin kuinka vilkkukin oli hakannut puoli matkaa, mutta perille pääsin.. hengissä :DOsa laitumestani on kärsinyt sananjalkojen valtauksesta ja nyt sitten taistelu jatkui mekaanisella häirinnällä eli alueen äestyksellä.


Samainen ihana lainatraktori oli mukana pehkun tyhjennyksessä. Tosin tarvitsin siihenkin talkooapuja kun menin pyöräyttämään taktisesti nilkkani ympäri juuri edeltävänä päivänä. Viime vuoden pehkun tyhjennystä edeltävänä päivänä jäin lampaan yliajamaksi, jonka seurauksena kylkiluu murtui.. mitähän sitä keksis ensi keväälle..
(Viereisessä kuvassa kanat tekevät laatutarkastusta tuomalle heinäkuormalleni)


 Tältä näytti mun aitan takunen eilen päivällä, mutta sitten tuli kaivuri ja teki siihen kasvihuoneelle pohjatyöt ^_^ Oi onnea ja samalla pyysin kasvimaanlaajennustyölle vähän helpotusta eli ett jos tosta ja tosta vähän kuopaset :D Tuohon kasvimaalle sitt kärräsin kottikärryillä ihanaa palanutta eläinteni tuotosta sellaset seitsemän kuormallista. Kyllä kakassa pitäis kasvaa hienoja kasviksia :D (ellei emäntä sitt kuivata niitä tai muut tuholaiset pääse niihin käsiksi)

 Lopulta kun kaivinkone oli rullaillut äestetyn laidunpläntin yli takaisin lavetille niin äestys toistettiin ja meikä pääsi kylvämään. Naapuri lainas mulle ihan tollasen pro:n kylvökoneen ;) niin mä pääsin veivaamaan siementä peltoon :D Yllättävän paljon tuli kylvettyä kengän sisäänkin.


Loman alussa mun hoitopässit lähtivät maisemointihommiin toisaalle, joten pääluku väheni kahdeksalla ja vesien kantomäärä kahdella ämpärillä :D mutta eipä se pääluku pysynytkään kovin montaa päivää tuossa kun Lempin ensimmäinen haudonta onnistui yli odotusten eli keskiviikkona kanalassa piipitti neljä mustaa pientä tipua. Hyviä kuvia niistä ei ikävä kyllä saa, sillä Lempi on melko (yli)suojelevainen äiti. Nokasta tulee jos liian lähelle menee ;) 

Ruohonleikkurini lähti kaasutinhuoltoon, joten olen käyttänyt pihassa kuusiteräistä vuohileikkuria. Ihan kivasti se toimii sähköverkon sisällä. Välillä toki pitävät luovia taukoja..


Kommentit

 1. Ihana loma sulla! Meillekin kelpais tommonen (laina)traktori vähän helpottamaan töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meinas kyllä tuo nilkkaepisodi ja säryt harmittaa, mutta loppuviimein tuli oikein hyvä loma ja just noita asioita mitä toivoinkin sain hoidettua. Haaveilen että joskus saisin ponivoimin hoidettua noi lainatraktorintyöt.. välillä uskoen välillä vahvasti epäillen..

   Poista
 2. Oot sä ollu ahkera!!
  Mukavaa seurailla sun touhujas.

  VastaaPoista
 3. Kyllä sitä ahkera saa paljon aikaan! Ihan hiki tuli kun luin, ja mulla on vielä se lampaiden karsinan tyhjennys kokonaan edessäpäin.

  VastaaPoista
 4. Lomasi on ollut melkoinen aktiiviloma. Meillä on vielä navettasiivous edessä. Ponilla olisi varmaan kiva tehdä peltotyöt, jos vaan ponin saa siihen innostettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä se poni tarvitsee koulutuksen ja omankokoiset vehkeet, eikä niinkään ylimääräistä intoa :D

   Poista
 5. Vau mikä idylli! Kyllä kakka on ihana asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onpa ihanaa kun löytyy muitakin ihmisiä jotka pitävät kakkaa ihanana asiana :D Olin ihan tohkeissani kun kippailin kasvimaahani kottikärryllisiä pari vuotta palanutta eläinteni kakkaa <3

   Poista
  2. Mulle muuten tulee sähköpostiin aina hylkyilmoitus, kun olen laittanut tänne kommentin. Tällainen:

   Delivery to the following recipient failed permanently:

   harmaantorpanemanta@luukku.com

   Technical details of permanent failure:
   Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain luukku.com by mx1.luukku.com. [178.217.130.74].

   The error that the other server returned was:
   550 5.1.1 : Recipient address rejected: User unknown in local recipient table

   Poista
 6. Ihanan näköisiä sun kanat! Minkä rotusia ne on? Itsellänikin on kanoja, joten toistenkin kanat kiinnostavat kovasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kanat ovat rodultaan Hämeen mustia maatiaiskanoja :) Kaikki paitsi yksi ruskeista Eveliina... hän viettää luonani eläkepäiviä. Muut kanat ja kukko ovat tulleet rodun säilyttäjiltä. Hauskasti nyt toisella säilyttäjällä on yksi ihan valkoinen Hämeen musta :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari