Käyttöajo- ja käyttöratsastuskilpailut 21.-22.8.2016

Päätin jo kesän alussa että menen seuraamaan käyttöajo- ja käyttöratsastuskilpailuja Yli-Tokon vuonohevostilalle, mutta hieman ennen kisoja tulikin ilmoitus, että tänä vuonna järjestetään myös talutusluokka. Luokassa ei jaeta palkintoja, vaan sen tarkoitus on olla nuorelle/kokemattomalle hevoselle uuden kokemisen tilaisuus. 

Näin ollen paria päivää ennen kisoja päätin ilmoittaa Wallun talutusluokkaan. Lahjattomat treenaa- sanontaa hoin itselleni, mutta lopulta väsäsin (kaatosasteessa) Wallulle pihana pienen radan. Puusilta oli wallun mielestä epäilyttävä, joten sen yli astuttiin taitaen ettei vaan kaviot osuneet siihen. Ja vesieste oli yhtä vastenmielinen kuin vesipesukin. Allekirjoittaneen hermot meinas mennä, mutta sitten kun iltakivennäiset ruvetiin jakamaan vesiesteellä niin sekä Elmerin että Wallun oli pakko kastella kavionsa. 

Talutusluokassa tehtiin soveltavasti käyttöajokilpailun tehtäviä, jotka ovat:

1.  alkutarkastaus/valjastus kärryn eteen
2.  linjasuora-ajo
3.  tottelevaisuus (jännittävien elementtien ympäröimänä esim.    
    possut ja lepattavat asiat)
4.  pyöreän laatan yli ajo yhdellä renkaalla
5.  lastauslaituri
6.  portit (eli pujottelurata)
7.  paikallaan seisominen (ylä- ja alamäessä 10-60sec)
8.  puusillan ylitys
9.  käännös ahtaassa tilassa
10. vesieste
11. kulmaperuutus
12. peruutus porttiin sisälle


Elmeri lähti mukaan reissuun, ettei sen tarvinnut odotella kotona (ja stressata yksinoloaan) Perillä meitä odotti jännät villasiat.. Wallun ja Elmerin mielestä ne eivät oleet läheskään niin suloisen näköisiä kuin omasta mielestäni, mutta nopeasti pojatkin tottuivat niihin. 

Wallun ensiesiintyminen meni mielestäni oikein hyvin. Aisoihin peruuttaminen ei onnistunut ja siinäkin syy oli omistajan liian suuret avut. Tämän harjoitteluun sain hyviä vinkkejä :)Puusillan ylitys meni oikein hyvin.

Samoin alamäki ja ylämäkipysähdykset sekä linjasuora ravi että pujottelut. Tottelevaisuuskin jännittävissä kohdissa meni ihan hyvin 

Kaiken kukkuraksi Wallu selvitti vesiesteen! Ikävä kyllä kuvamateriaalia siitä loikasta ei saatu mutta läpi mentiin, tyylistä viis :D

Maalissa :)

Jotain kuvasatoa kilpailuista:


Alkutarkastus

Ensikertalainen suoritui pujottelusta loistavasti


Lastaussillalla kuorman lastausta

Haastava peruutustehtävä

Käyttöratsastaja lastaussillalla

Käännös pienessä tilassa

Käyttöajon kilpailu suoritetaan tilalla olevalla kärryllä, mutta kuulemma tässä asiassa on ollut joustoa eli pienemmät osallistujat ovat osallistuneet omilla kärryillään.. 

"Huomaiskohan kukaan jos pari tommoista eksyis mun autoon :P "
Käyttöajokisan nuorin osallistuja odotti itseltään ilmeisesti enemmän, mutta itse ihastelin vaan (lähes tippa linssissä)
 parin suoriutumista, aivan upeeta!Elättelen toivoa, että ensi vuonna talutusluokkaan voisi osallistua joko taluttaen tai ohjasajaen :) 
Mutta ennen kaikkea voin lämpimästi suositella tätä kaikille ajosta ja ratsastuksesta kiinnostuneille :)

Kommentit

 1. Suippis hei, hienon näköistä menoa!

  VastaaPoista
 2. Nuorin kisaaja tyttäreni 6-vuotias Laila ei suinkaan odottanut itseltään enempää. Jännitys oli vaan nuorelle ratsastajalle kova. Jännitys laukesi kesken ratsastuksen, kun Moa-mamma olisi halunnut laumansa luokse ja Laila ei saanut heppaa käännettyä oikeaan suuntaa. Tyttö ratsasteli jännittyneenä radan loppuun ja itkusta ei meinannut radan jälkeen tulla loppua, kun jännitys laukesi totaalisesti. Laila on enemmin kuin tyytyväinen suoritukseensa, kun voitti äitinsä lähes sadalla virhepisteellä ;-) ja enemmin kuin tyytyväinen on tyttö siihen, että ylipäätään sai osallistua. Laila odotti kisaa niin kovasti lauantai-illasta saakka ja aamu oli pitkä omaa kisavuoroaan odotellessa, kamoja ja hevosta puunatessa. Äärimmäisen hyvää kokemusta nuorille hevosten käsittelystä, mutta omalla 8-vuotiaalla Vuonolla ei Laila olisi voinut ilman taluttajaa mennä. Ihanaa olikin, että saimme Yli-Tokolta ihanan rauhallisen hepan Lailalle lainaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, että Laila oli tyytyväinen suoritukseen sillä se oli upea!:)

   Poista
  2. Kiitos, Laila kiittää :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari