Tuvallisen pieniä tuotoksia


Kuten olen kertonut haaveilen siitä, että tuotan osan siitä mitä kulutan. 

Kasvimaa on ollut aina heikko kohtani, ja niin se on yhäkin, mutta tänä kesänä tuotos on ollut parasta ikinä :D (mikä vielä ei ole paljoa) mutta suunta on oikea :) eli jonkin verran perunaa, lanttua, naurista, punajuurta, porkkanaa ja purjoa sieltä tuli varastoon. 
Mehiläisiltä ei tänä vuonna tullut hunajaan talteen kuin maistiaisiksi, mutta onneksi viime vuoden hunajaa on vielä vähän tallella. Toivon hartaasti, että pikkuiset pysyisivät hengissä talven yli!

Tänä vuonna syntyi poikkeuksellisesti tipuja joista kesän aikana kasvoi 9 isoa kukkoa. Olen tuskaillut tuon lopettamisen kanssa. Tahtoisin kyetä siihen, mutta tätä ennen en ole vielä pystynyt. Nyt sitten ystäväni avustuksella katkaisin kaksi kaulaa.. eihän se mennyt ihan opppikirjojen mukaan mutta kukot kuolivat ja sisukset ja höyhet saatiin irti. Vielä on siis opittavaa, mutta täytyy olla tyytyväinen tästäkin saavutuksesta. Teurastus toimitettiin näiden ohjeiden mukaan. Tarvikkeisiin lisäisin myös talouspaperirullan ja uteliaisuutta varten vaa'an. Itse en käyttänyt kalttauksessa isoa kattilaa, vaan päästin saunalta mahdollisimman kuumaa vettä isoon paljuun ja dippailin kukkoja 4 kertaa vedessä. Kaksi kertaa jaloista pitäen ja kaksi siivestä. Jossain ohjeessa neuvottiin pitämään räpistelevää kukkoa paperisäkissä heti pään katkaisun jälkeen, jotta verta ei lennä joka puolelle. En kyllä keksinyt mikä olisi tarpeaksi suurisuinen säkki, että räpiköivän kukon sinne olisi nopeasti sujauttanut joten lopputulema oli veriset housunpuntit.. Meinasin jopa lähteä kylille ku kerrankin olisin ollut katu-uskottava ;)
Paperisäkki oli kyllä kätevä höyhenille ja sisuskaluille.Keväällä Irmeli ja Hilma poikivat yhteensä neljä kiliä, kaksi kuttua ja kaksi pukkia. Kutuille löytyi oikein hyvä koti ja minä sain vaihdossa sianlihaa ja lopuilla rahoilla ostinkin itselleni nuo kesällä tuleet kaksi kania. Pukit kastroitiin jo hyvissä ajoin, jotta yhteiselo sai jatkua mahdollisimman pitkään, mutta lopulta syksyi koitti ja tilasin teurastajan pistämään rupukit "pataan". Jauhenlihat jauhoin, niin että siitä tuli possun-vuohen jauhenlihaa :D ja sehän maistui oikein hyvältä :) Nyt on pakastin tappiin asti täynnä possua, vuohta ja kukkoja. (Ja toinen pakastin täynnä marjoja) Marjametsään en yhäkään ehtinyt, mutta maksoin mieluusti eräälle opiskelijalle talven mustikoistani ^_^

Kuvasin itselleni muistiin tuon lahtivajan jauhenlihamyllyn purku/kokoamisohjeen :D saa nähdä onko kuvista jatkossa apua. Sen muistan että terän keskellä oleva tappi pitää laittaa konetta kohti niin että itse lävikön ja terän väliin ei jää liikaa tyhjää tilaa.

Omenapuita ostin tänä kesänä kaksi lisää. Vielä  ei tule omista puista kummempaa satoa, mutta sain ostaa ystävältäni läjäpäin herkullisia omenoita, joista tuli mehuasemalta 80 litraa mehua kellariin. Omista viinimarjoista tuli muutama pullo lisää. 


Mutta arvatkaas mitä, olen tehnyt jo "sotasuunnitelman" ensi kesälle :D eli yhäkin aion jatkaa taistelua kaalinkasvatuksen puolesta.
Havaintojeni perusteella esikasvatuksesta ei ole mitään iloa eli siemenet vaan suoraan maahan, mutta lannoituksesta sen sijaan on iloa eli kun taimen on sopivan kokoinen niin palanutta hevosenkakkakompostia kylkeen. Edellisistä yrityksistäni poiketen aion ensi vuonna istuttaa kaalit laatikoihin ja virittää sähköjohtojen putkista kaaren päälle ja niiden ympärille harsot. Eli mitkään epämääräiset viritelmät eivät auta kaalikoiden kanssa taistelussa. Mäntysuopaliuos sen sijaan auttoi kovastikin lantun ja nauriiden lehtiä syövien ötököiden torjunnassa.

Seuraavana kesänä aion olla myös ajoissa sipulien kanssa. Lisäksi testasin loppu syksystä ylikasvaneen valkosipulin kukasta muodostuneiden siementen istutusta lannan ja harson alle.

Purjon kasvatusta aion jatkaa. Sekin näyttää kaipaavan kunnolla lannoitettua maata. Basilikaa aion laittaa paljon. Sitä käytän yrteistä eniten. Ensi vuonna aion olla myös ajoissa avomaankurkkujen suhteen.. ei siis istutuksen vaan poimimisen ja säilömisen. Kesäkurpitsoja kasvatin tänä vuonna vanhoista olipaaleista tehdyn neliön keskellä ja se toimi erittäin hyvin. Sitä siis jatkossakin, samoin juureksia. 

Auringonkukan kanssa olen myöhästynyt kaksi kertaa.. voisinko olla vähän aikaisemmassa ensi vuonna!?

Tämän hetkinen tuottoni on siis: possua, vuohta, kukkoa, (hunajaa), kanamunia, vuohenmaitoa/juustoa, viinimarjoja, joitakin juureksia, yrttejä ja salaatteja ja sipulia. 

Töiden jälkeen näin hämärään aikaan olen kyllä kovin laiska laittamaan ruokaa, mutta viikonloppuisin ja valoisaan aikaan aktivoidun senkin suhteen :)


Kommentit

 1. Hienoa satoa sulla. Mä oon vaihtannu lannotuksen tuhkaan. Kastelen sitten kesän mittaan viikon tekeytyneellä paskavedellä ja sadot senkun kasvaa!!

  VastaaPoista
 2. Tämähän kuulostaa hienolta!

  Tarpeeksi iso paperisäkki olisi varmaan tuollainen Agrimarketin 40 kilon kaurasäkki. Meillä niitä tyhjenee talven mittaan, kun nuo linnut syövät niin perhanasti, ja omaa peltoa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sellainen mulla oli just varattuna vieressä mutta siivet ku huito sivuille niin ei onnistunut sulava dippaus pussiin.. ehkä joku korkea pahvilaatikko päälle kangas vois onnistua..

   Poista
 3. Hieno sato! Musta tuntuu, etten ole tänä vuonna saanut paljon mitään aikaa. Mutta vuodet on erilaisia :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari