Arkirutiinit


Välillä ihmiset ihmettelevät, miten ehdin hoitaa eläimet ja käydä töissä, mutta sopivan eläinmäärän ja arkirutiinien ansiosta työn ja eläinten yhteensovittaminen onnistuu. Aamusin tallilla aikaa menee noin 20 minuuttia ja iltaisin niin paljon kuin vain siihen haluan käyttää aikaa (mutta kuitenkin vähintään 30min). Rutiinien päälle tulee tietenkin esimerkiksi eläinten kanssa oleilua, ponien treenausta tai muuta tusausta :) Tällä hetkellä rutiinini ovat seuraavanlaiset:

Herää kellon soittoon tai kolmanteen torkutukseen, nouse, pese naama ja hampaat, piirrä harkinnan mukaan kulmakarvat, pukeudu, ruoki koira ja itsesi ja sitten aamutoimin jälkeen kipaise koiran kanssa pihan poikki tallille.

Kanna tarhaan vedet ja heiniä useampaan kasaan niin tarhan kuin laitumen puolelle sekä vuohien tarhaan. Vie ponit ulos. Kytke (vähän liikaa vuohia paimentava) koira kiinni. Kahmaise kuppiin kauraa ja leivän paloja, aseta kuppi pöydän kulmalle kuttulan ulko-oven eteen. Ota kuttulasta Hilma kiinni naruun ja avaa vuohien portti. Nappaa vauhdissa toisella kädellä kiinni kupista ja jatka juoksua kohti vuohitarhaa, älä katsele taakse vaan juokse ja toistele kutsuääntä. Hyvänä aamuna Irmeli seuraa, huonona se jää syömään pensasaitasitaimia. Sido tarhassa Hilma puuhun kiinni ja palaa kupin kanssa houkuttelemaan Irmeliä tarhaan. Kun molemmat ovat tarhassa ja syövät kuppia tyhjäksi, irroita Hilma ja syöksy sulkemaan tarhan ovi kiinni. Tvuo vielä esiämpäri tarhaan ja laita sähköpaimen päälle. Päästä koira irti, jotta haukkuminen lakkaa. Käy avaamassa kanojen kulkuluukku ulkotarhaan ja tarkista veden ja ruuan riittävyys. (Vessamatkalla maksa kanavero eli nypi ruohoa verkon takana kärkkyville kanoille). Vie kaneille pari porkkanaa, vedä niiden vessa (eli purua lisää laatikkoon) vaihda juomavesi ja lisää tarvittaessa ruokaa ja heinää. Sulje tallin ovi ja vie koira sisälle. Anna sille dentastick ja valehtele sanoen "Mä tuun ihan kohta takas".


Käy töissä, palaa töistä. Heitä poneille lisää heinää, tarkista vedet. Puuhastele jotain eli kanna puita, tiskaa, laita ruokaa, kuoki pihamaalla, suunnittele jotain rakennusprojektia, käy koiran kanssa postilaatikolla, lämmitä sauna, pese hiukset ja käy esimerkiksi naapurissa iltateellä:)Sitten siivoa ponien karsinat, vaihda vedet ja hae karsinoihin heinät ja mittaa kivennäiset ponien kuppeihin. Mene tarhaan sido toinen poni tolppaan kiinni, ja kuskaa toinen sisälle ja sitten hae toinen tai muuten väistelet portilla ponien potkushowta. Valmista vuohien iltapalat (kauraa, härkäpapua, porkkanaa, leipää ja kerran viikossa vitamiinit). Kaada Irmelin eväät kuttulassa lypsypöydän kuppiin ja ropsase lattialla olevaan vatiin pikkasen Hilman eväistä ja piilota loput ylähyllylle. Kytke koira kiinni. Avaa vuohitarhan portti ja juokse niin lujaa vuohien perässä, että ehdit about samaan aikaan talliin. Irmeli hyppää lypsypöydälle, kytke se heti kiinni tai muuten joudut neuvottelemaan asiasta. Jos Hilma menee oman kupin eteen, niin kytke se omaan naruunsa tai kisko sen pää pois Irmelin kiposta ja palauta se paikalleen. Taklaa Irmeli lypsypöydän takareunaan, poski kutun kylkeä vasten ja ala lypsämään. Paina yläkropalla vastaan kun Irmeli kyllästyy ja yrittää vasemmalta pois. Suojele käsin lypsykuppia kun sorkat alkaa viuhtomaan. Ääntele seuraavasti: " NYT EI LEIKITÄ, JOS NYT VAAN KESKITTYISIT SYÖMISEEN" ja sitten  luovuta kun olet saanut tilkan maitoa kuppiin tai vaatteillesi;) Vie ruuat Irmelin edestä ja kaada ne Hilmalle vatiin lattialle. Avaa Hilman riimunnanrun lukko samalla. Palaa Irmelin luo ja päästä se vapaaksi, jolloin Irmeli syöksyy lattialle ja ajaa Hilman pois vadiltaan. Samalla nappaa hyllyltä Hilman ruuat ja kaada ne lypsypöydän kuppiin ja kiinnitä Hilma lypsypöytään kiinni ja Irmeli vadin vieressä olevaan riimunnaruun. Ryhdy lypsämään rauhassa Hilmaa ja kuuntele eläinten tasaista rouskutusta. Jos lypsät liian rivakasti se voi nostaa jalkaansa hivenen ilmaan, mutta laskee sen kyllä useimmiten samaan kohtaan varovasti alas. Kun kaksi litran pönikkää on täynnä, voit viedä maidot tallin puolelle odottamaan jääkaappiin vientiä. Älä unohda antaa koiralle sen omaa tilkkaa..ja jos unohdat, niin koira kyllä muistaa. Vie vuohille heinät ja uudet vedet ja päästä vuohet irti, jolloin ne vaihtavat automaattisesti paikka sillä uskovat yhä lujasti, että ruokit toista paremmilla eväillä kuin toista. Ruoki vielä kanit ja kanat sekä kerää munat. Sulje kanalan luukku yöksi. Anna vielä poneille iltaporkkanat ja rapsuttelut ja kerää niiden kupit karsinoista pois.


Sammuta valot (ja sunnuntai-iltaisin myös radio) ja toivota kaikille hyvää yötä Jeesus myötä, huomenna kohti uusia seikkailuja <3Kommentit

 1. Tämä oli todella hauskasti ja realistisesti kirjoitettu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks siinä ei näy ilmeitä, esim sillä kohtaa kun maidot kaatuu päälle ;)

   Poista
 2. Ihana <3 Meillä taas rutiinit hakusessa kun tuli kilit ja lypsäminen. Plus että olen nyt lomalla, ei tarvitse niin katsoa kelloon.
  Mutta kyllä mä kanssa vähän mietin, että hulluko oon kun laitan kuttua lypsyyn ja itselleni työtä lisää kehittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toki hullua, mutta varsinkin Hilman lypsyhetki, on se myös terapeuttista ^_^ kuunnella rouskutusta ja nojailla vuoheen ja lypsää samalla maidon purkkeihin :)

   Poista
 3. Voi apua! :D Kyllä tuohon saa aikaa ja enegiaa kulumaan. Ei paljon tarvi miettiä muuta tekemistä ;) Miten ihmeessä selviät noin lyhyissä ajoissa kaikki perushommat??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä nää menee ihan kivasti :D ja kohta vielä lungimmin kun alkaa laidunkausi ja kanat pääsee vapaaks pihalle :)

   Poista
  2. siis hepoilla ja vuohilla laidunkausi ja kanoilla pihakausi :D ja toki kanitkin pääsee pihalle

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari