Haketarhan toimivuus

Jotkut lukijat muistavat varmaan poneille tehdyn haketarhan, johon tykästyin kovin. Ponit eivät joutuneet seisomaan kurassa viime syksynä haketarhan ansiosta. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että ponit näyttävät tykkäävän haketarhasta vähän liikaakin. Niillähän on nyt reilu puoli ha laidun alaa ja näiden kahden vihreän alueen välissä on tuo haketarha ja kulku on vapaa kaikille kolmelle alueelle, mutta iltaralli näemmä keskittyy haketarhaan ja sehän näkyi.. suodatinkangas oli monelta kohtaa pinnassa ja rikki. Googlailin vähän suodatinkangasmateriaaleista juttuja ja selvisi että minun kankaani on ilmeisesti N1 luokkaa ja tienpohjiin laitetaan N4 kangasta. Mutta ennen kuin ehdin harkitsemaan kankaan vaihtoa, luin jostain toisesta blogista, ettei kankaan paksuuskaan estä sen ruttaantumista pintaan. Tästä siis päättelin, että kankaan vahvuutta tärkeämpi asia on hakkeen määrä. Päätelmää tukee myös se fakta, että enemmän kangasta oli näkyvissä siinä päädyssä missä haketta oli vähemmän.

Näin ollen päädyin lapioimaan repsottavan päädyn hakkeet uuden suodatinkankaan päälle tarhan ja laitumen välikäytävälle ja revin repsottavat kankaat pois ja vaihdoin noin tarhan päätyyn uuden kankaan. Tämän jälkeen vuokrahakkuri sai taas laulaa ja lopputulema oli n.20 cm haketta... ja ponien suuri riemu. Ensi töikseen uudelle hakkeelle piti päästä piehtaroimaan ja sitten otettiin vauhtia päädystä ja jarruteltiin uudelle hakealueelle.. eli varmaankin saan lisätä ensi syksynä lisää haketta, mutta kiva kun toisilla on kivaa ;)









p.s Olisikos lukijoilla jotain toiveaiheita, mistä haluaisitte lukea? Nyt on kaikki harmaan torpan projektit niin seis, etten meinaa keksiä mitään kirjoitettavaa.. mikä voisi ehkä muitakin kiinnostaa :D






Kommentit

 1. Heh!
  Näin sieluni silmin sarjakuvan, jossa ponit luistelevat hakkeella iloisesti naureskellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kuulen sielunikorvin miten niitä naurattaa vedellä rallia mun hienolla hakepatjalla ;)

   Poista
 2. No kerro se, minkä sanot että; älä kysy miksi.

  Että mikä teki noin ison elämänmuutoksen ja miten sen suoritit, työ, harrasteet, kaverit yms. :)

  VastaaPoista
 3. Muakin kiinnostais lukee miks halusit tehdä ison elämänmuutoksen ja joku vertailu ns." Uuden ja vanhan " - elämän välillä olis mielenkiintoinen. Tai miten pääsit alkuun sun projektissas yms? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ku vaikeita kyselette :D Tuntuu jotenkin niin vieraalta kun ihmiset puhuvat mun suuresta elämänmuutoksesta, ku ei tää niin suurelta tunnu. Tietysti elämä on erilaista kerrostalossa pääkaupunkiseudulla, mutta nykyinenkin elämä tuntuu kovin tavalliselta..mut täytyy miettiä jos siitä sais jonkun rivin raapustettua.

   Poista
 4. Kirjoita vaikka perinteisistä suomalaisista hevosvetoisista peltotyökaluista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulis aika lyhyt kertomus:D mulla yksi sellainen pihalla ja sekin vain koristeena..

   Poista
 5. Miksi sulla ylipäätänsä on hakkeen alla suodatinkangasta?

  Meillä lehmätarhassa hake on suoraan maata vasten ja sitä vain keväisin lisätään siihen pintaan. Noin kolmen-neljän vuoden välein kaavitaan kaikki puoliksi maatunut ja kakkainen hake pois. Ajetaan joko suoraan peltoon ennen kyntämistä tai kasataan vuodeksi tai kahdeksi muhimaan, josta sitten kärrätään kasvimaalle/kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkääni ei niin kiinnosta lapioida tarhaa tyhjäks neljän vuoden välein, joten vähennän saven ja hakkeen sekoittumista keskenään suodatinkankaalla. Teillä ilmeisesti on omasta takaa traktoreita yms :) Nyt kun haketta on enemmän kangas on pysynyt aloillaan :)

   Poista
 6. Kanaihmisenä kaikkia kanajuttuja on kiva lukea :)

  Kana-aitaus oli viime kesänä ihan yhtä liejua kun aina vaan satoi. Laitoin sinne haketta ja aattelin että se on ratkaisu. Muutamassa päivässä kanat oli potkinu kaiken hakkeen aitauksen toiselle seinustalle. Mä sitä levittelen aina uudestaan ja kanat taas kasaa sen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä tehokkaita maan kääntäjiä :D oon kovin tyytyväinen kun ne käyvät kääntämässä sikatarhan pohjaa :D Auttaiskohan kanatarhassa jos pohjalle laittais kans suodatinkankaan ja sen päälle hiekkaa ja sitt vasta haketta.. vesi ei ainakaan jäis lilluun. Mun kanat on pihalla jossain joten kurat ei oo tarhassa haitanneet :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari