Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 4: lavakauluspuutarhan uusimista

Perinteinen 'kakkalomani' alku oli sateinen ja viileä, mutta loppu helli lämmöllänsä, jopa niin, että allekirjoittaneen sekä molempien ponien turvat saivat vähän liikaa aurinkoa :/

'Kakkalomani' tavoitteet pysyivät samana eli kasvimaan valmisteluna kesää varten ja lanna-ajona pellolle ja puutarhaan. Aikaisempien keväiden kitkemisurakat ja viime vuoden olkikate vähensivät tämän kevään avomaan kitkemis- ja kääntämistarvetta rutkasti. Sen sijaan lavakaulusosio oli tullut tiensä päähän. Lapio meni lavalautojen läpi useammsta kohtaan. Käytetyt lavakaulukset kestivät ilman suojaamista noin kuusi vuotta puutarhakäytössäni eli ihan hyvin. 

Ihan alussahan käytäväni olivat suodatinkankaan ja soran peittämät, mutta rikkaruohot vain nauroivat ja puskivat läpi. Seuraavaksi koitin suodatinkangasta ja laatoitusta, mutta senkin läpi rikkaruohot tunkivat parissa kesässä. Nyt otin järeämmät aseet käyttöön eli suodatinkanas on nyt tienpohjakangasta ja sen päälle tuli soraa ja sitten laatat päälle.

Edit: 11.5 Lavakaulukset löytyivät tori.fi:stä 5€ kappale, joten lavakaulusuudistus tuli maksamaan about 100e. Sain siis hiekkakuorman lahjaksi :) Samoin kuten nuo vanhat kaupan lattialaatat, jotka ovat palvelleet hyvin käytävinä jo muutaman vuoden. Sain vielä vinkin että lavakauluksia ei kannata käsitellä sisältä maaleilla tai tervalla vaan pellavaöljyllä. Tarkoitus olisi siis testata lisääkö se lavakaulusten käyttöikää istustuslaatikkoina. 

 

 Lainasin kaverini autoa ja pyysin sitä tyhjentämään lavan jos vaikka ostan matkaltani jotain isompaa.. Meinasi, että kyllä sinne nyt pari tyhjää pyttyä voi jättää, mutta onneks tyhjensi ihan tyjäksi.. sentistä varmaan oli kiinni, että takaluukku mahtui kiinni :DLantala tyhjeni ihanasti vuokrakone- ja apuvoimin, mutta tallista puuttuu vielä kuttulan, pupun talvihäkin ja Edyn karsinan tyhennys. Hilman mahdollisen poikimisen takia jätin vielä kuttulan pehkun tyhjentämättä. Kanat sen sijaan joutuivat kokoaikaisesti pihatarhaan talvikanalan tyhjennyksen tieltä.


 Omavaraisteluni on minulle joidenkin tuotteiden tuottamista mitä itse kulutan. Näin keväisin se on siis kasvimaan tuotteiden tuottamisen valmistelua:) On se myös kuluttamista. Löysin nimittäin kasvimaalta melko isoja talvehtineita palsternakkoja, joista tein porkkanoiden kanssa kasvissosekeittoa. Kellarista löytyi sen oheen vielä itse tehtyä mehua ja pakastimesta marjoja rahkaan. Ystävältä sain tuossa muutama päivä sitten kauriinpaistin ja sen paistoin uunissa osan viimekesän juuressadon keran. Juuresten päälle en ikävä kyllä saanut omaa hunajaa, mutta toivottavasti ensi vuonna tilanne on toisin :)

Seuraava omavaraisuuden lisäämistavoitteeni on jonkinlainen kasvihuone tomaattia ja basilikaa varten <3 ja sen jälkeen tarkoitus olisi viimeistellä kellaria. Työponien koulutus on tällä hetkellä tauolla, sillä ponien keskeinen kisailu on vaikuttanut ainakin Wallun turvallisuuden tunteeseen ja se reagoi säikkymällä tavallista enemmän. Perustreeniä on tarkoitus kyllä tehdä, mutta mitään suuria uusia haasteita ei nyt oteta.


Kurkkaapa myös muita blogikirjoituksia omavaraisuusaskelista:

http://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus-vuonna-2018-osa-4.html

https://olipakerranarki.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuuden-kehittaminen.html

https://www.korkeala.fi/omavaraistelua-2018-osa-4-tilanneraportti/

https://kiireetonelama.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus.html

https://maa-tuskat.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuussuunnitelmat-2018-muutokset.html

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2018/05/askeleemme-omavaraistelussa-52018-mita.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.fi/2018/05/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

http://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus-vuonna-2018-osa-4.html
Kommentit

 1. Oletpa ahkeroinut! Meillä myös viikonloppuna valmisteltiin istutuslaatikoita kasvatuskuntoon ja kiva saada taas tänä vuonna yksi iso parimetrinen uusi istutuslaatikko käyttöön. Olenkin miettinyt, että kuinka kauan ne mahtavat kestää... Teemme niitä purkulaudoista. Vanhin on meillä nyt viisi vuotta vanha ja hyvin on vielä voimissaan. Olipa varmaan kiva ylläri saada viime vuoden satoa juuri nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan, että purkulaudasta tehty istutuslaatikko kestää pidempää kuin lavakaulus.. ainakin jos on tavallisen paksua lautaa :)

   Poista
 2. Kun olisikin omasta takaa lantaa, mitä kärrätä kasvimaalle. Näin ne haaveet ajan myötä muuttuvat, nuorena haaveilin jostain ihan muusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu lantaa ei osannut nuorempana oikein pitää haaveiden arvoisena asiana :D Nyt tota haavetuotetta olis kyllä lahjoitettavaksi asti, että tänne vaan peräkärryin ja säkein :D

   Poista
 3. On kyllä kumma miten ne rikkaruohot kasvavatkin niin voimakkaasti! Meillä on tällä hetkellä vain navetan seinustalla pari pitkää kohopenkkiä. Jos keksisin miten rikkaruohojen kanssa pääsisi vähemmällä, niin saattaisin innostua enemmänkin viljelemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden kokeiluni eli olikate oli kyllä hämmentävän tehokas isku rikkaruohoja vastaan.. kohotarhan käytäville en kuitenkaan halua olkea, joten kokeillaan riittääkö kangas+sora+laatat :D Mä oon kauheen laiska kitkeen ja hoitaan muutenkin kasvimaata..joten keväällä rikkaruohon juuret pois, siemenet ja oljet maahan ja sadettimen asettelu.. sitt sadettelen aina tarpeen mukaan ja syksyllä meen kattoon onko tullut satoa :D

   Poista
 4. Mä niin tykkään tästä kakkaloma termistä. Ihan huippu!!! Se saa sen paskan homman kuulostamaan jopa mukavalta.

  VastaaPoista
 5. No ei ole ehtinyt sulla mennä kakkaloma hukkaan, kauheasti olet saanut hommia aikaiseksi! Phuuh, myös meillä lampolan pehku odottaa vielä tyhjennystään. Toisaalta hyppysiä jo kutkuttelee päästä siihen käsiksi, kun mietin, kuinka ihanaa lannoitetta siitä saa. Ja toisaalta taas hirvittää jo etukäteen se lapioinnin ja talikoinnin määrä :D

  Ihanaa kevättä sinne teille! Tuo sun lavakauluspuutarhasi on kyllä soma <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin vähän kauhistuttaa tuo kuttulan pehkun tyhjennys (selän vuoksi) mutta saa vielä odottaa kun siellä on nyt 2pvän ikäinen Arvi-kilipukki joka ei ihan vielä pääse ympärivuorokautisesti ulos :)

   Poista
 6. Moi! Laitoin sinulle sähköpostia, oletkohan huomannut? :)

  VastaaPoista
 7. Paljon olet saanut aikaiseksi <3 Ihanaa, kun ollut lämmintä, niin on ollut kiva puuhailla ulkona! Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 8. Koittakaahan ne polttopuutkin johonkin väliin mahduttaa :) Nyt on niin kamalasti työtä ja jos nyt ei tee niin ei tarvitse syksylläkään tehdä, kun ei satoa voi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat voimat ei yksin riitä polttopuihin joten odotan että saisin vuokralle traktoria(+klapikonetta) tai sitt talkooapua jos tuota traktoria ei saa...

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari