Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 7: jotain satoa


Helmikuussa päätin osallistua omavaraisbloggareiden  yhteiskirjoitussarjaan otsakkeella miten aion lisätä omavaraisuuttani tänä vuonna. Yksi tavoitteistani oli kasvimaan hoitaminen. No tuota olenhan mä sitä vähän kastellut.. kai se lasketaan hoitamiseksi :D Niin ja äiti kävi taasen hoitamassa epämiellyttävän harvennustehtävän <3






 
Yrttejä en ihan kauheasti kasvattanut, mutta satoa tuottivat basilika, meirami, tinjami ja persilja. Chilejäkin tulee muutamia :)


Torilta ostin kaksi fenkolin taimea ja ne kasvoivat hyvän kokoisiksi. Äitini toi jostain poistomyynnistä muutaman kaalintaimen eurolla ja yllätys yllätys! kaali näyttää kaalilta! Eli mitä tästä opimme? Ongelmani ovat ensisijaisesti esikasvatuksessa. 


Uskollinen kesäkurpitsa tuottaa satoa härmästäkin huolimatta. Samoin lantut ovat voineet hyvin :)


 
Jatkoon menee aivan varmasti lehtikaali. Melko helppo ja ihana paistinpannulla. Varhaisperunasato sen sijaan jäi varmaankin kuivuuden vuoksi vaatimattomaksi, mutta talviperunalajike kukki vasta juuri ja sen satoa en ole vielä selvittänyt.

 
 Uusi tuttavuus, ryvässipuli näyttää.. sipulilta :D maassani ei ole koskaan kasvanut mitään jumbosipuleita joten ihan hyvältä sadolta tuo vaikuttaa.. kanat vaan pääsivät varkain vähän kuopsuttamaan sipuleitani joten osa koki hieman aikaisen ylösnoston. Nauriit sen sijaan eivät kasvaneet vaan jäivät tuollaisiksi pieniksi pötkylöiksi.

 Juuresmaassani kasvoi muutama palsternakka ja loput keskittyivät siementen kasvatukseen joten ensi vuonna niitä on taas varmaankin joka puolella :) Jätin myös muutaman ylivuotisen porkkanan siemeniä kasvattamaan, mutta en osaa oikein sanoa niistä että koska siemen on valmis että saisin kerättyä niitä talteen. Palsernakan pullea siemen on helpompi. En ole liiemmin punajuuren ystävä, mutta jostain syystä laitan niitäkin aina keväisin jonkin verran ja kyllähän ne satoakin tuottavat. Porkkanat lähtivät kasvuun myöhässä mutta näyttävät kirivän muita kiinni.


 

Hyvä, että tämän postauksen takia tuli pengottua kasvimaata, en muistanutkaan kasvattaneeni myös retiisiä :D


 Omista ihka ensimmäisistä tomaateista olen kyllä niin onnellinen.. ehkä jonain päivänä saan jokusen tomaattibasilikapurkin kellariinkin (haaveita pitää olla!)

Lisäksi olisi ihana saada kellariin muutama etikkakurkkupurkki.. muutama pieni kurkku sieltä näyttäisi tulevan..


Uskollinen pinaatti tuotti hyvin satoa, mutta en vieläkään osannut porrastaa pinaatin kylvöä, jotta satokausi olisi pidempi. Ihastuin helppoon pinaattiuunimunakkaaseen ja siihen olisi saanut olla raaka-aineita vielä pidempään. Pakastamaankaan en pinaattia tänä vuonna ehtinyt. Toinen mitä jäin kaipaamaan oli raparperi. Sain alkukesästä ihanan (ja superhelpon) raparperimehun ohjeen, jolla ensi kerralla sain raparpereja kunnolla kulumaan.

Purjojen suhteen alkukesä näytti hyvältä mutta lopulta satoa harmillisen vähän. Mansikoita on sen verta vähän että niitä syön vain suoraan kasvimaalta. Räkättien nokkimat mansikat annoin koiralle. Ilmeisesti Nelli piti niistä kun alkoi iltasella hakeutumaan mansikkamaan viereen toiverikkaana ;) 
Omenoitakaan ei tule paljoa, mutta eipä mulla olekaan tällä hetkellä kuin vain yksi vanha omenapuu, joka tuottaa satoa.

Satoa ei yhäkään tule niin paljoa, että voisin mitenkään sanoa olevani omavarainen enkä edes omavaraisempi, mutta siihen olen tyytyväinen että pientä edistystä on havaittavissa :)


Ehkä jonain päivänä kellarissa on etikkakurkkupurkkeja, tomaattisosepurkkeja, perunaa, lanttua, palsternakkaa, porkkanaa, kaaleja ja purjoja <3


Oheisista linkeistä pääset lukemaan mitä muiden omavaraisuuspyrkimyksille kuuluu.

https://mrssinn.blogspot.com/2018/08/sadon-korjuun-suunnittelua-villasukat.html
https://olipakerranarki.blogspot.com/2018/08/omavaraistelua-kesan-saavutukset.html
http://www.korkeala.fi/omavaraistelua-2018-osa-7-tilanneraportti/
https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/08/omavaraisuuden-eteneminen-elokuu.html
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/08/askeleemme-omavaraistelussa-82018.html
https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/08/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html
https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/08/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html







Kommentit

  1. Hyvältä tuo kuulostaa. Ei meilläkään hurjaa satoa ole, mutta emme me ole tarpeeksi hoitaneet kasvimaatakaan. Mutta joka vuosi hommat etenevät, joskus vähän ja joskus ne taas harppaavat vauhdilla eteenpäin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olisin ollut ihan kotona hoitamassa kasvimaata, mutta kun en hoitanut :D Oli kuuma ja kaikkee..

      Poista
  2. Hyvännäköinen sato! Juuri eilen isännän kanssa pohdittiin, mitenköhän fenkolin kasvatus onnistuu ihan näin kotioloissa. Näköjään hyvin, täytyykin muistaa laittaa sitä ensi vuonna... Fenkolista tuli mieleen, että on ihan pakko vinkata sulle taivaallisen hyvä tomaattikeiton ohje, johon saa uppoamaan niin fenkolin kuin yrttejäkin: http://www.asikaine.fi/naapurin-muijan-tomaattikeitto/ Tein tuota eilen ja kattilallinen meni niin, että heilahti! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ohjeesta! Mä niin tykkään fenkolista ja tomaateista ja yrteistä että karsee nälkä iski heti päälle :D Mä oon kerran koittanut kasvattaa fenkolia siemenestä, mutta se ei tuottanut tuota mukulaa lainkaan. Sitten luin jostain, että fenkoli ei usein ehdi tuottaa mukulaa sillä se ei pidä niin pitkistä valoisista jaksoista kuin suomalaiset kesäyöt tuppaavat tarjoamaan. En tiedä vaikuttiko nyt se, että käytin valmista taimea vai että fenkoli sai olla rauhassa harson alla (mököttämässä).

      Poista
    2. Keittoa nautittu <3 ens kerralla taidan viä tuunata sitä fetajuustolla päälle ^_^

      Poista
  3. Minä kanssa kehun fenkoliasi! Itse olen kaksi kertaa kasvattanut fenkolia. Ensimmäisellä kerralla onnistuin ihan hyvin aloittelijan tuurilla. Toisella kertaa ei tehnyt mukulaa, vaikka oli ostotaimet. Luulen, että onnistuminen vaatii tuota peittämistä. Minä en ole peitellyt, mutta muistelisin onnistumiskesänä olleen aikas pilvistä.

    Ja tuota kaalia unohtamatta. Mahtava! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun te ymmärrätte miten suuri saavutus on saada joku kasvis näyttämään siltä miltä sen pitäisi :D kaali näyttää kaalilta ja fenkoli fenkolilta (ja jopa maistui fenkolilta!)

      Poista
  4. Vautsi, upealta näyttää <3 Ihanan paljon kaikkea herkullista <3

    VastaaPoista
  5. Kaali kopsahti tämänkin tyypin nilkkaan. On hienon näköinen en tosin tiedä kuinka ne saa lähtemään tuon näköisiksi (siis kaalin näköisiksi). Mahtavan upea sato. Hienoa!

    VastaaPoista
  6. Taika on varmaankin hyvä esikasvatus ja kottikärryllinen hevosenpeetä :D

    VastaaPoista
  7. Voisitko jakaa tuon raparperimehun ohjeen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki :) https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000612205.html (koukkuujäämisvaroituksella :D )

      Poista
  8. Huikeaa, miten paljon olet kasvattanut kasviksia! Reseptejä täälläkin toivotaan, sillä pinaattiuunimunakas kuulostaa herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.meillakotona.fi/reseptit/pinaatti-uunimunakas-ja-talven-fetasalaatti :)

      Poista
  9. Hienot satonäkymät, noilla potkii jo pitkälle. Pinaatin kasvukausi oli tänä vuonna tosi lyhyt, onneksi kylvin myös hidaskasvuista uudenseelanninpinaattia, se valmistui paljon myöhemmin. Minusta on hienoa jos kesänkin voi olla omavarainen, kaikki varastoon kertyvä on plussaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh! ensi vuonna mäkin kylvän uudenseelanninpinaattia! Kiitos vinkistä :)
      Juu ekaksi lisätää omia ruokia kesän ajalle ja sitten ehkä jonain päivänä säilötään jotain syksyllekin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari