Biohiili ei ole mikä tahansa hiili

Mitä sanoitsit jos kuulisit, että risuja polttamalla voisit saada korvattua päästöjäsi, parannettua kasvimaatasi, nopeutettua kompostisisi ja huussijätteesi kompostoitumista ja kaiken takana olisi yksinkertainen kartiohiiletin?

Kartiohiilettimen nimi on englanniksi flame curtain kiln tai flame top kiln.
Kartiohiiletin on nimensä mukaisesti kartion mallinen ja sen pohjalla ei ole ilmareikiä eli se saa korvausilmansa vain yläkautta jolloin liekki kuluttaa hapen. Näin ollen kartion pohjalle muodostuva hiillos ei saa tarpeeksi happea täydelliseen palamiseen eli tuhkaksi asti palamiseen. Koska kartiohiilettimessä ei ole voimakasta ilman läpivirtausta jäähdyttämässä, niin lämpö nousee poltossa korkeaksi. Näin ollen kaikki biomassan aineet kaasuuntuvat ja palavat. Tästä syystä biohiili ei ole sama kuin grillihiili.

Biohiilen historia on pitkä, vaikka sen salaisuus on avautunut tutkijoille vasta 2000-luvulla.


Biohiilen kennomainen rakenne varastoi vettä ja ravinteita, joten se parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan. Kennomainen rakenne on niin hieno, ettei edes sade huuhdo ravinteita siitä mukanaan pois. Biohiili vetää myös puoleensa epäpuhtauksia maasta/ vedestä/ ilmasta, joten se sitoo esimerkiksi hiiltä ilmakehästä vuosisadoiksi, ehkä jopa vuosituhansiksi. Lisäksi se tarjoaa mikrobeille hyvän "kodin", mutta se ei maadu, koska mikrobit eivät pysty käyttämään sitä hyväkseen ruokana. Näin ollen se edistää kasvuston ja pieneliöstön muodostumista maahan. Biohiili vähentää maan lannoituksen tarvetta.


Kartiohiiletin on siis oiva keino muuttaa pihan ylimääräinen biomassa eli esim risut ja heinät biohiileksi.

Kartiohiiletintä on kehittänyt ja tutkinut Ithaka-instituutti Sveitsissä. Instituutti tarjoaa ilmaiseksi mittoja ja tietoja kartiohiilettimestä. Suomi on 66 maa, jossa valmistetaan kartiohiilettimiä. Suomessa niitä saa tilauksesta Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy:stä.Biohiilettimellä voi myös hiilettää talon ulkoverhouslautoja, jolloin UV-valo ei pääse pintaan käsiksi ja ulkopinta ei tarvitse uusintakäsittelyjä kuten maalatuissa kohteissa. Japanilaiset ovat käyttäneet tätä tekniikkaa pitkään (googlaa esim. shou sugi ban housing)
Lähteet: http://www.innovaatiopalvelu.fi/biohiili/
         Jalostuksen biohiilityöpaja 13.10.2018 Pekka Koivukunnas

Kommentit

 1. Tämä biohiili on viimeisen vuoden aika tullut useassakin mediassa vastaan, mutten ole vielä perehtynyt asiaan sen tarkemmin. Särähti kuitenkin korvaan tuo, että polttoprosessissa pyritään epätäydelliseen palamiseen. Eikös puulämmitystä käytettäessä pyritä mahdollisimman tehokkaaseen palamisreaktioon juuri sen takia, että epätäydellisessä palamisessa vapautuu huomattavan paljon haitallisia ainesosia ilmakehään? Syntyykö näitä myös yllämainitulla tavalla biohiiltä poltettaessa vai kompensoituuko niiden määrä jotenkin biohiiltä maanparannuksessa käytettäessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kannattaa kysyä viisaammilta:) Oma vajaa käsitykseni epätäydellisestä palamisesta on se, että syttymisvaiheen jälkeen palaminen ei tapahdu tarpeeksi kovassa lämmössä. Biohiiletin taasen pitää lämpötilan erittäin kovana koko palamisprosessin aja, mutta tosiaan niin ettei hiili pala tuhkaksi vaan jää hiileksi. En siis itse usko että biohiilettimellä polttaminen aiheuttaa haitallisia ainesosia ilmakehään, mutta tosiaan suosittelen kysymään aiheesta esimerkiksi joltain tutkijalta. Suomessa ainakin Helsingin yliopistolla on biohiileen erikoistunut tutkimusryhmä ja näemmä tutkimusta löytyy Oulun yliopistosta ja HAMK:stakin
   http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201811143037.pdf
   https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2018/08/Tietokortit_biohiili_final.pdf
   https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/projects/biocarbon--biohiili(71a71715-01be-47e6-9523-6acada480ff6).html

   Poista
 2. Kun ihmiset alkaisivat jo pitää tuhkaa ja hiiltä parhaana aineena kasveille, eikä ongelmajätteenä. Kun tuhkaa, tai kalkkia, ripottelee ½-1m leveän rannun talon ympärille, ei sinne tule mitään haittaeläimiä, mulla on siitä nyt 19v kokemus. Samoin kotilot tai muut nilviäiset eivät tule kasvimaalle, kun niille on viskonut tuhkaa tai hiiliä, ei sitä kovin paljoa tarvitse. Itse käytän keväisin kaiken talvella kertyneen tuhkan lannoitteena ja hyvin kasvaa ilman mitään tuhoja. :)

  Ulkovuorauksen voi myös käsitellä joko toholla tai sitten rautavihtrillä, olen käyttänyt kumpaakin ja hyväksi todennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuhka sopii kyllä esim kalkin korvaajaksi, mutta emäksisyytensä vuoksi ei käy kovin emäksiseen maahan eikä kompostiin varsinkaan. Biohiili on omaa luokkaansa :) vähän pysyvämpi lannoitusratkaisu

   Poista
 3. Joo, tuhkaa ja seassa olevaa hiiltä olen viskonut lannoitteena puutarhaan kaikki nämä vuodet kun meillä puulämmitteisiä tulisijoja on ollut. Ja monet sukupolvet minua ennen.

  Tästä biohiilihommasta en ole aiemmin kuullut, mielenkiintoinen aihe ja ehdottomasti meinaan lisätietoa hommata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kiinnostuin tästä tuon yhden työpajan perusteella :) Ystäväni osti itselleen tuon biohiilettimen ja odottelen, että pääsen sitä myös lainaamaan. Postailen sitten kokemuksista. Hänen on tarkoitus hiilettää talonsa vuorilaudat ja mun on tarkoitus testata maanparannusta. Tietenkin niin että toisalle laitan ja toisaalle en. Ainakin kertovat tutkimuksissa moninkertaisista sadoista köyhillä maaperillä.

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen juttu! Voisipa vuokrata tuollaisen hiilettimen jostain, voisi testata. 👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Keravan Jalotus vuokraa biohiiletintä :)http://jalotus.fi/yhteystiedot/

   Poista
 5. kerran ruotsalaisessa Trädgårdstider-ohjelmassa John Taylor kokeili biohiilen "valmistusta" peltipurkeissa - saattaisi löytyä arkistoista (svt.se) -

  hannah

  VastaaPoista
 6. Vau minkä uuden tiedon ääreen veit! Täällä tulee valtavasti biomassaa, kasvu on rajua, tuonne, tänne ja tuonne sitä kipataan. Komposti on täällä aivan tuntematon. Tekisi mieli talvituristina usein kiljua, ei näin!

  VastaaPoista
 7. Mahtava juttu, kiitos! Näytänpä tämän isännälle, joka on metalliartesaani. Tuollainen diy-versiona pitää saada tänne ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kon-tiki biochar haulla löytyy netistä lisää malle ja mittoja :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari