Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 1

Uusi vuosi - uudet suunnitelmat <3 tai uusi vuosi ja samat unelmat.
Niin tai näin, niin nyt on aika valita tämän vuoden projektit mihin keskittyä:)

Nykytilanne

Tällä hetkellä olen omavarainen veden, polttopuiden ja joidenkin ruoka-aineiden osalta eli omasta takaa löytyy hirsitorppa, maakellari, ulkohuussi, kasvimaa, kasvihuone, kaivo(+käsipumppu), sauna, polttopuut(tähän mennessä), kaksi lypsykuttua, yksi mehiläispesä, muutama kana ja kukko sekä kaksi työrotuista ponia ja 1,5ha tontti.

Haavetilanne

 • parivaljakko & nelipyörätyövaunut,
 • oma pelto missä viljellä eläinten heinät,
 • aurinkopaneelit saunalle ja eteisen seinään (+akustot)
 • hieman lisää lämmintä tilaa ja heinälato sekä pihattotalli

Vuosi 2019 

Pihattotalliin ei vielä ole varoja, mutta ajattelin aloittaa pihattotarhan rakentamisesta eli ensimmäinen tämän vuoden projekti olisi vajaan puolen hehtaarin lautatarha poneille.


Kuvitelkaa kuvaan pihattotarha :)

Tähän voitte kuvitella portaat

Toinen projekti olisi kylmän yläkerran eristysremontin aloitus, mikä vaatii toiset portaat ja uuden oviaukon yläkertaan. Tavoite on siis uudet portaat ja ovi sekä suunnitelma tilan eristämisestä ja lämmitysratkaisusta.


Kolmas projekti olisi kasvimaan laajentaminen ja marjapensaiden siirto kasvimaan puolelle. Laajennustyö alkoikin jo vähän syksyllä kun kaivikone tasasi pahimmat kivet ja kannot pois. Vielä pitäisi kääntää uusi perunamaa -alue ja vuokrata kaivinkone uudestaan siirtämään osa pihan marjapensaista (kanojen ulottumattomiin) kasvimaan puolelle.Ja tähän kuvaan voitte kuvitella hienon Potager-kavimaan :D

Välttämättömäksi neljänneksi projektiksi tulee niittylaitumen tolppien vaihto :/ sillä vanhat heinäseipäät ovat käyttöikänsä päässä.

Viides projekti onkin sitten yllättäen viime vuoden projektien viimeistelyprojekti :D eli yhäkin kellarin verhoilu on kesken ja kasvihuoneesta puuttuu listoja, ränniä, ovia ja seinääkin pätkä.

Kurkkaapa myös muiden omavaraisbloggareiden suunnitelmat ja kuulumiset..jos vaan nää mun linkitykset toimii :D
 (Eikös meitä olekin upea joukko tänä vuonna :) )
 

Kommentit

 1. Ihania nuo piirrokset, kuvitelkaa tähän portaat. Mainiosti onnistui kuvitteleminen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois ehkä pitänyt kirjoittaa, että kuvitelkaa tähän suorat portaat :D ei tommosia kiepuroita mitä sohin näytölle

   Poista
 2. Meillä on ollut kauhea dilemma sovittaa portaat fiksusti yläkertaan kunhan saadaan siellä eristykset kuntoon, tästä iski heti inspis, että entä jos tekisi rappuset tuolla lailla ulos :D Yhtä sun toista samaa vaikuttaa meidän suunnitelmissa löytyvän, mielenkiinnolla odottelen, miten siellä sun torpalla marjapensaiden siirrot, kasvimaaprojektit sun muut sujuu! :)

  VastaaPoista
 3. Mä niin tykkään kun joku piirtää haaveensa valmiiksi, se jotenkin tekee niin enemmän todeksi koko jutun, kuin pelkkä teksti. Suunnitelmanne vaikuttavat realistisilta ja varmasti saatte paljon aikaiseksi kauden aikana. Omista suunnitelmista karsin tarkoituksella remontin pois, kohtahan sitä on kymmenen vuotta tehty, ehkä siihen pitäisi tosissaan panostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mua ei tarvitse teititellä :D tulee niin vanha olo (vaikka se voiskin pitää paikkaansa :D ) Tosin tarvii mun hommata työmiehiä tuohon yläkertaan jossain vaiheessa ja ne varmasti saa aikaan paljon :)

   Poista
 4. Pihaton unohdin omista suunnitelmistani... ja aitaukset :D

  VastaaPoista
 5. Hyvät ovat suunnitelmat ja aina tahtoo olla noita vanhojen juttujen viimeistelyjä. Muistan niin nuo vanhat heinäseipäät aitatoppina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noi heinäseivästolpat eivät kyllä kaukaa maassa kestä, ihmeen kauan ovat kestäneet.

   Poista
 6. Mahtava suunnitelma. Marjapuskien siirrossa kannattaa myös harkita puskien jakamista jos on suuriksi päässyt. Kokonaisina voi painaa aikas rajusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Noita muutamaa isompaa voisi kyllä jakaa. Se kaivuri oli kyllä 3,5t kaivuri, että kyllä sillä pitäis noi saada hyvin siirrettyä, mutta silti vois olla järkevää jakaa pari.

   Poista
 7. Parivaljakko olisi kyllä komea... Ei muuta kun siedättämään niitä samalla kaikenlaiseen liikenteeseen ja tienaamaan hiukan extraa hääkuljetuksena. Mie ainakin oisin halunnut semmoisen omiin häihini, mut valitettavastiu isäntä on autopöhkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Ukkoja siedätetään jatkuvasti kaikkeen poikkeukselliseen ja Edy onkin briteissä ajanut rekkojen ja muiden autojen keskellä eli liikenne ei ole kummallekaan tuottanut ongelmia, mutta ihmisten sijaan kuljetushaaveissa on heinää/olkea ja sitä itteään :D

   Poista
 8. Hieno suunnitelma ja niin oli viime vuonnakin. Ja olen edelleen vähän kade kasvihuoneesta ja kellarista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) yritän itsekin olla niistä kiitollinen. Pitkälle on päässyt vaikkakin hitaasti :)

   Poista
 9. Maakellari on nyt kyllä tosi monen listalla, mielenkiintoista katsoa syksyllä miten suunnitelmat on toteutuneet vai ollaanko kaikki edelleen ilman kunnon kellaria :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.harmaatorppa.fi/search/label/maakellari Mun maakellariprojekti on linkin kuvaamassa vaiheessa :) juuri viikonloppuna kävin kurkkaamassa sisään ja ilahduin ettei pakkanen ollut purrut mehupulloihin eikä juureksiin :)

   Poista
 10. Loistava idea tuo kuviin hahmottelu!! Ehdottomasti pitää kokeilla itsekin. Helpompi ehkä myydä ideat perheelle, kun voivat nähdä ehdotukset konkreettisesti.

  VastaaPoista
 11. Ihanat piirrokset! Ihana päästä seuraamaan suunnitelmiasi. Kaipuu kesään vain kasvaa tätä lukiessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Suunnitelmat aiheuttavat kutinaa käsissä :D Tule jo kevät ja kesä <3

   Poista
 12. No tuossa sitä riittää tekemistä! Äläkä sitten pety, jos ensi vuonna listaan siirtyy vuoden 2019 projektien viimeistely :). Minusta tuo jäänne viime vuodelta listassasi oli niin hauska ja niin todellinen tällaisissa kokonaisvaltaisissa projekteissa, että pisti hymyilyttämään ja hyvällä tavalla koin piston omassa sydämessä. Niinpä, taitaa itselläkin kausi käynnistyä edellisen kauden projektien viimeistelystä. Kivaa omavaraisuuskautta sinulle ja paljon puhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää, en pelkää pettymyksiä :) Ties vaikka saankin aikaseksi enemmän kuin listalla nyt on :D

   Poista
 13. Peukutan pihattoa! Niiiiiin paljon helpompi. Meillä ponit nyt ekaa talvea pihatossa ja ovat hyvin viihtyneet ja oma työmääräni keventynyt kummasti. ( etenkin kun pihaton tyhjennys onnistuu keväällä traktorilla ) ja tuo heinälato on meilläkin to do- listalla. Sun postaukset on kyllä aina yhtä kivasti kirjoitettu, täällä on kiva käydä lueskelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään kyllä kun ponit tulevat illalla sisälle talliin niin tulee oleiltua kaikkien eläinten kanssa siinä samalla ja traktoria kun ei ole niin ei lannanajokaan muutu. Mutta ponit varmasti tykkäävät kun pääsevät liikkumaan yölläkin vapaasti :) Toiveissa olisi siis yhdistelmärakennus lato/autokatos/pihattotalli/liiteri, mutta se projekti on piiiitkä :)

   Poista
 14. Voi mitkä ponit! Heti piti kurkata aiemmista teksteistä millaiset hörökorvat siellä nyt sitten asuukaan. Kyllä tuollaisilla karvaooppeleilla kelpaa ajella :)

  VastaaPoista
 15. Mitä mehiläisillesi kuuluu? Kivat suunnitelmat teilläkin tulevalle vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sen kun tietäis.. yks päivä hangella oli 9 kuollutta mehiläistä! Kiitos innolla odotan kevättä, jotta pääsen toteuttamaan suunnitelmiani. Nellille en ikävä kyllä voi delelogoida muuta kuin vahtimishommia, mutta on nekin tärkeitä :)

   Poista
 16. Tekemistä riittää vaikkakin paljon on jo takana. Omavaraisuus postauksia on niin kiva lukea ja haaveilla itse <3

  VastaaPoista
 17. Aurinkopaneelit on täälläkin suunnitelmalistalla, ovat olleet jo pari vuotta, mutta kun halutaan sellaiset ohuet, kattoon rullattavat paneelit, niiden hinnat ovat vielä Suomessa turhan korkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko näitä http://www.virtesolar.fi/ kattoja? Houkuttais kyllä :)

   Poista
 18. Monenlaisia suunnitelmia teillä onkin :) Mukava oli käydä ensi kertaa täällä tutustumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen hyvin suunnitelmarikas :D niistä ei ole koskaan pulaa. Niin ja mua saa sinutella :) täällä harmaassa torpassa elo on rennonletkeää.

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari