Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 3

Kuun ensimmäinen maanantai on käsillä, joten tässä hieman kuvausta torpan projektien etenemisestä:

Polttopuut


Tähän mennessä olen saanut polttopuuni omalta tontilta ja vielä noita kaadettavia puita riittää joiksikin tuleviksi vuosiksi.
Tällä kertaa kaatolistalla on talon päädyssä kasvava iso koivu ja toinen kukkamaan ja ponitarhan kupeessa kasvava. Kumpikin on vähän huonosti kaadettava, joten tilasin paikalle ammattimiehet.

Poneja puun kaato kiinnosti kovasti. Tuon lähemmäs en kuitenkaan niitä päästänyt avustamaan työmiehiä  ;)
Iloinen uutinen

Luin tässä yksi päivä mehiläishoitajien ryhmästä kuinka joku harmitteli, että oli käynyt pesillä vasta nyt antamassa lisäruokaa, sillä yksi pesä oli jo ehtinyt kuolla nälkään. No minähän siitä paniikissa suoraa päätä pesällä lisäruuan kanssa ja voi miten ilahduin löytäessäni pesältä mehiläiset ELOSSA! ja näyttipä ylälaatikossa olevan vielä evästäkin :) eli toivoa on, että pesäni selviää tästä talvesta.Työponihaave


Työponihaavekin on edennyt hiukan. Sain taas ihanaa apua MW hevospalveluilta ja ohjasajoin ponejani ensi kertaa elämässä parissa. Nuo muutamat kierrokset menivät melko hyvin, mitä nyt itse en muistanut hengittää :D Toinen edistysakel on oma työvaunu poniparille. Tätä olen metsästänyt jo kauan ja nyt yhtäkkiä löytyikin pari metallimiestä, jotka suit sait rakensivat pyytämäni vaunut. Parin viikon päästä tilauksesta vaunut jo seisoivatkin pihassa. Allekirjoittanut oli ja on yhä onnesta soikeana :D 

Vaunujen lisäksi tilasin Ruotsista ketjut millä paripuomi kiinnitetään ponien länkiin. Tilasin ne samasta liikkeestä, mistä ostin aiemmin Wallulle köysiaisat ja vetokartun ja tälläkin kertaa liikkeen asiakaspalvelu toi hymyn huulille:)

Käytännönhaasteita on edessä vielä paljon, esimerkiksi Edyn ihmiseen luottamisen kanssa sekä ponien suiden että askelten synkronoinnissa, mutta iloitsen tästä kohdasta ja kuljen pienin askelin eteenpäin kohti haavettani :)
Mehiläistarvikkeiden säilytys

Tuota lämmintä (&hiiretöntä) sisätilaa kun on  vähän, niin mehiläistarvikkeille ei ole järkevää säilytystilaa. Nyt niitä on saunalla, terassilla, eteisenkaapissa ja ties missä. Sain lahjaksi kuivauskaapin, jonne olisi tarkoitus tehdä kennoille säilytystelineet. Lingon oma pahvilaatikkokin kärsi kosteudesta ulkosäilytyksen vuoksi, joten päätin askarrella lingolle oman laatikon vanerista. Toivottavasti linko viihtyy laatikossaan hyvin, vaikka koristekuva vähän vinksahtikin sivuun :DYläkerran purku

Toinen tämän kesän projekteista on yläpohjan eristeiden vaihto sekä uusien portaiden rakentaminen talon päätyyn.
Ennen eristeiden vaihtoa, vintiltä pitää purkaa vanhan kesähuoneen sivuseinät, repiä irti vanha lattiamatto ja sen alla oleva laudat. Olen aloittanut projektia sen verran, että olen purkanut suuren osan sivuseinistä. Purkuoperaation lisäksi tilasin paikalle perinnerakentamisesta perillä olevat asiantuntijat, joiden kanssa kävin läpi mahdollisia muovittomia eristysratkaisuja vintille. Nyt näyttää siltä, että jossain vaiheessa vintistä tulee 3/4 lämmintä tilaa. Se auttaisi kivasti esimerkiksi juuri noiden mehiläisvarusteiden säilyttämisessä. Alla oleviin kuviin on piirrelty tuleva oven paikka sekä tuohon oikealla olevaa kuvaan rustasin kohdan missä tuo entinen kesähuoneen väliseinä oli.
Valmiina runsasta satoa varten ;)


Esikasvastus on alkanut ja allekirjoittanut on varautunut hillittömään satoon :D Tilasin nimittäin rapakon takaa kirsikankiven poistajan ja herneiden "kuorijan". Ihan sivuseikka on se, että kirsikkapuuni ovat vasta metrin korkuisia ja kaikki palkokasvit ovat ihan vain hyvien aikomusten tasolla :D

Tilaukseni tuli hienosti jenkeistä tulliin ja alv -maksun jälkeen tullista postiin, mutta kun avasin paketin niin ne ryökäleet olivat pakanneet siihen päällimmäiseksi ANSAN. Nimittäin täydellisen kuvaston, josta haluan kaikki tuotteet. Katala temppu! Täällä nyt kierin tuskissani. Kiitos vaan Lehman's.


Kirjasuositukset: Säilö & kokkaa


Sovimme yhteispostausbloggaajien kanssa, että tämän kuukauden päivityksessä esittelisimme jotain hyvää kirjaa. Multa kun lipsahti tuo omasta maasta -kirjan esittely viime kirjoitukseen niin mietin, että mitä ihmettä esittelen, kunnes Satu sopivasti kysyi, että millainen tuo Säilö & kokkaa kirja on :) 
         
Sepäs on niin uusi kirja, etten ole ehtinyt kokeillut reseptejä vaan pelkästään lukenut ja haaveillut, mutta erittäin mielenkiintoiselta kirjalta vaikuttaa.


Onkos kukaan teistä lukijoista tehnyt esim. mustia valkosipuleita tai ilmakuivattanut lihaa tai pikkelöinyt chilillä maustettuja kanamunia tai tehnyt kallioimarteen juuria koskenkorvassa!

Lisää luettavaa:

Kommentit

 1. Kiitos lisäinfosta kirjaa koskien. Vaikuttaa siltä, että tuo pitää etsiä käsiin :)

  Hankimme kirsikankiven poistajan viime kesänä briteistä itselle tuliaisiksi ja se on ollut näppärä. Tuo herneenkuorija kiinnostaisi, voisitko laittaa siitä sitten kesällä jonkun jutun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa! En ole ainut joka omistaa kirsikankivenpoistajan! Juu toki pistän juttua heti kun saan jostain herneitä millä testata :)

   Poista
 2. Kuulostaa melko eksoottisilta nuo sinun säilöntävinkit. :D Hevostyttönä ponit tietenkin kiinnostaa ja mietin minkälaisia töitä haaveilet poneilla sitten tekeväsi? Nuo kärryt näyttäisi tavaran kuskaamiseen tehdyiltä. Hmmm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä toinen heppatyttö jota alkoi kiinnostaa nuo vaunut. Tekevätköhän nuo hevoskokoisia kärryjä myös? Mitä töitä noilla kärryillä on tarkoitus tehdä?

   Poista
  2. Juu ei oo mun säilöntävinkkejä, vaan kirjan, mutta muutamia meinaan kyllä rohkeasti kokeilla :D
   Haaveitahan ponien suhteen on monia. Eli jos realisimi unohdetaan, niin saisivat jonain päivänä kyntää, äestää, vetää perässä polttopuita, kuljettaa vaunuilla (laitojen kera) heinää, kakkaa, puutarhajätettä. Ja aurata lunta. Itse levittävä pee-kärry olisi unelma, mutta tooosi kallis sellainen. Tuo nykyinen vaunuhan ei ole kovin iso eli ei ole suurien määrien kuljetukseen, sillä sen piti mahtua lainachevyni lavalle, että päästään koulutuksiinkin.

   Poista
  3. Anna :) juu tekevät vaunut ihan millä tahansa mitoilla ja varustuksilla.

   Poista
 3. Voi ei näiden vempaimien kanssa :D Itselläkin hirveä hinku saada apulaitteita kotiin. Ostoslistalla olisi siivutusleikkuri, separaattori, painekattila sekä pieni viljamylly. Testattavaa ja säilöttävää olisi tulevaisuudessa niin paljon enkä haluaisi kaikkea pakastaakkaan kun pakkasista loppuu tila kesken. :D

  Kuivalihaa on tullut testattua ja ensi talvena räystään alle roikkumaan pääsee kimpale jos toinenkin. En ole koskaan testannut kuivalihaa kanasta ja tämä pääsee testiin varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva, me ollaan samaa maata :D Vempleet ovat <3 Mun siivutusleikkuri on ikävä kyllä mennyt varastossa ruosteeseen :/ mutta separaattori, lihamylly ja viljamylly löytyvät. Painekattila olisi ihan must! ja sehän oli syy miksi kokeilin Lehmansilta tilausta..siellä meinaan niitä ihania painekattiloita olisi.. Olisiko mahdollista saada kuivalihan teosta blogipostausta? Kaipaisin siitä lisää tietoa :)

   Poista
 4. Kiitos kirjavinkistä. Laitanpa omallekin hankintalistalle. On sen vain kumma kuinka tällä blogikierroksella löytyy aina vain uusia kirjoja hankittavaksi, vaikka hyllyssä on niitä kuitenkin jo ihan kiitettävä määrä. Onneksi kirjoja ei voi kuitenkana koskaan olla liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen, kirjoja ei voi olla liikaa. Kirjahyllyjä tosin voi olla liian vähän. Kirjapinoja taasen ei voi olla liikaa :)

   Poista
 5. Kauheasti taas asiaa sulla. Eikä mitään piperryshommia, vaan aika isohkoja. Hyvä sä!
  Noi työvaunut on ihan älyttämän hienot. Saat ihan varmasti ne pelittämään porukalla. Sehän vaatii vaan toistoa. :)
  Näyttäisi olevan sinun yläkerta saman kokoinen, kuin meillä on talvikodissa lasten huone. Se on villoitettu ja katto rakennettu siis katon myötäisesti alas asti, niin että sivuilla on noin 50cm pystysuoraa seinää. Meillä oli myös alun perin kylmää vinttiä se. Hieno projekti siinäkin tulossa sinulla.
  Mä en edes tiennyt, että on olemassa joku herneen kuorija. What? Ei varmasti pidä myöskään tutustua tuohon tarjontaan tuolla.
  Lopuksi, hyvältä näyttää tuokin kirja. Hapattaminen jotenkin kiehtoo minua, mutta jostain syystä ei ole paljon kaalia omasta takaa ollut hapatettavaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei missään nimessa kannata käydä katsomassa Lehmanssin tarjontaa! Ei kannata avata linkkiä, eikä mitään osiota linkin takana. Kannattaa vaikka vaan sulkea koko netti. Mitä päädyit tilamaan :D
   Mäkään en ymmärrä miks tota kaalia ei tule.. MÄ TAHON KAALIA!

   Poista
 6. Oih, lihan ilmakuivattaminen olisi kyllä kiva kokeilla! Täytyypä perehtyä, tosin mitenköhän lampaan lihan maku sopii ilmakuivatukseen? Onko joku kokeillut?

  VastaaPoista
 7. Säilöntä ja sen opettelu on tän vuoden listassa, joten taitaa kirjakauppa kutsua. Ilmakuivausta harrastaa naapuri ja kyllä kaikesta tulee niin maukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saataisko me sun naapurin taidoista blogikirjoitusta? Jos hän suostuisi haastateltavaksesi?

   Poista
 8. Huippu juttu, että olet päässyt heposten kanssa eteen päin!

  Haha, siellä rapakon takana on selvästi joku reilukerho kokoontunut, kun on tuollaisen ansan viritellyt :D Saatan vain arvailla, että sieltä löytyy vaikka mitä jota ei etukäteen edes tiedä tarvitsevansa, mutta kuvastoa selattuaan ei enää ymmärrä, miten onkin pärjännyt ilman. Ole siinä sitten lankeamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne on varmaan siä naureskelleet pakatessaan! Siä oli viä sellainen kirje että kuka on pakannut paketin. Mutta sentään pakkausmateriaali oli makulatuuripaperia ja kuplamuovi oli kertaalleen käytettyä :) Joo mutta varovasti jos avaat kyseisen linkin :D

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Ole hyvä :) mä taisin sortua tohon jossain kirjakaupassa hiplailujen jälkeen

   Poista
 10. Voi, suorastaan rakastan kuivattua poronlihaa. En ole koskaan itse tehnyt. Hyvä on tunnistaa milloin tekee itse ja milloin on paras turvautua ammattilaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti tuli nälkä pelkästä sanasta "kuivattu poronliha" Ja juu voihan sitä myös ostaa, mutta on myös kiva, että voi kokeilla kaikenlaista :)

   Poista
 11. Ei voi kuin huokailla ihastuksesta. Hevoset, mehiläiset yms. yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu niitä on kyllä kiva ihastella, vielä kun sais itseltä kaikki pelot pois molempien suhteen niin homma etenis :)

   Poista
 12. Minkä rotuisia noi sun ponit on? Ja onko ne siis poneja, eikä hevosia?
  Meillä on tällä kylällä sellainen vanhan kansan hevosmies (vaikkei hirvittävän vanha), joka osallistuu ardennenhevostensa kanssa kilpailuihinkin. On upeaa katsottavaa, miten hevoset liikkuu parina suullisten komentojen perusteella milloin oikealle ja milloin vasemmalle.
  On sulla melkoiset projektit - ei voi kuin nostaa hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on tinkereitä eli Irlannin cobeja ja ponikokoisia. Virallisesti eivät ole mini cobeja kun niiden raja on 130cm ja nää ovat about 135cm. Noita hevosmiehiä sais olla täälläkin enemmän :) ardennerit ovat musta niin ihania. Kiitos hatunnostosta, sitä tarvitaan :D

   Poista
 13. Hei kiitos tosta kirjavinkistä! Minä rakastan säilömistä ja tuo on kyllä hankittava.

  Hevosilla on mukava ajaa työajoa. Olikin siinä edellisessä omavaraistelupostauksessani vanhoja kuvia meidän ravurinrauskasta, jolla ajettiin tukkeja. Mukavaa puuhaa! Tosin siinä ajassa, kun hevosen sai valjastettua reen eteen, puut olisi hakenut ja ajanut traktorilla monet kerrat. Mutta olihan se nyt paljon hienompaa hevosella! ;D

  Sulla on siellä kanssa kyllä aikas projektit! Rispektia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kattelin teiän tukinajokuvia, ihania! Onneks mulla ei oo traktoria niin ei voi verrata poneja siihen :D

   Poista
 14. Itsellänikin on tuo kirja, siinä on kyllä inspiroivia ohjeita!

  VastaaPoista
 15. Täytynee hankkia käsiinsä tuo kirja :) Ihanaa, että mehiläiset voivat hyvin :) Kivaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
 16. Tosi kiinnostavia projekteja! Hienoa, että mehiläiset ovat hengissä! Meilläkin pesissä on lupaavaa hyörinää. Ihana tuo laatikko lingolle! Kiitos kirjavinkistä! Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
 17. Siellähän ollaan ihan valmiita uuteen satoon! Meilläkin pitäisi vielä kaataa pari puuta ja soitella tutut ammattilaiset paikalle, sillä toinen kaadettavista puista on kuollut saarni sähkölinjan vieressä.

  Nuo teidän ponit.. voi miten ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu täysin valmiina että jonain päivänä puut notkuvat kirsikoita :P
   p.s mua saa sinutella. Teitittely lisää ikäkriisiäni :D

   Poista
 18. Vaude mitkä kärryt! <3 Ja onpas tosiaan mielenkiintoinen kirja, täytyy varmaan lainata opiskeltavaksi. Minähän olen ihan avuton keittiöhommissa, melkoinen ihme että ylipäätään sain mehua ja hilloa tehdyksi. Viime syksyn sankaritekoihin kuuluu mm. saippuan makuiset kesäkurpitsapakasteet. Ilmeisesti kattila oli hieman huonosti pesty, kun kiehautin kurpitsoja ennen pussitusta... Että hukkaan meni sitten nekin kun koko ruoka muuttuu saippuaksi jos niitä kurpitsoja mihinkään lisää! :D Tuo ehkä kertoo miten tarpeellista säilöntätaitojen opettelu minulle on... :D

  Täällähän oli tammikuussa myös ammattilaiset asialla puiden kanssa ja vielä on pari puuta joiden kanssa jatkettava ammattivoimin. Hurjan näköistä kyllä kun pilkotaan oksa kerrallaan alaspäin iso puu. Harmittaa kyllä kun joutuu puita karsimaan mutta lumituhot aiheuttivat sen verran järeitä vaurioita ettei muu auta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ku ihanaa lukea toisesta yhtä kätevästä emännästä keittiössä! saippuan makuiset kesäkurpitsapakasteet kuullostais just mun kaltaiselta bravuurilta :D Pitäisi treenata enemmän.. tarttisin keittiöön tiskarin lisäksi jonkun persiillepotkijan :D

   Poista
 19. Oo miten upea linkolaatikko! Alkoi nyt kiinnostaa, minkä mallinen hunajalinko sinulla on kun sen laatikko on noin pienen näköinen (vai vääristääkö kuva vain mittasuhteita..?) Jään seuraamaan myös tuota yläkerran remppaa, vähän samanlaisia suunnitelmia/haaveita ollut itselläkin ullakkokerroksen suhteen. Kerrotahn siitäkin lisää sitten miten etenee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on siis vain yksi pesä, että tollanen kolmen kehän käsikäyttöinen linko mahtuu pieneen laatikkoon (ja pieneen saunaani linkoamisoperaation ajaksi :D ) Juu sitten joskus kun yläkerta etenee niin toki kerron :)

   Poista
 20. Tuo kirja vaikuttaa aika jännältä. Täytyy varmaan tilata se lähikirjakauppaan, sillä en ole nähnyt noissa isommissa, joissa tutkin juuri mm. uudet puutarhakirjat.
  Tosi mielenkiintoisia projekteja!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari