Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 4



Kevät etenee ja maan sulamisen myötä eteen tulee (aina jollain tavalla) jokavuotinen aitaus-jumppa. Tänä vuonna vähän suuremmassa mittakaavassa, sillä niittylaitumen vanhat heinäseipäät ovat tulleet tiensä päähän. Ostin rakennustarvikkeelta 140kpl 1800*75 puuvalmiita aitatolppia ja keräsin katkenneita tolppia ja risuja biohiiletintä varten ja aloin hiilettämään tolppien kärkiä. Moni on ihmetellyt, miksi en ostanut painekyllästettyjä tolppia? Suurin syy on hinta. Esimerkiksi hankkijalta 70x1800 painekyllästetyt tolpat olisivat maksaneet 5,34€ /kpl eli 140 tolppaa olisi maksanut 747e kun taas kyllästämättömät tolpat maksoivat yhteensä 308e (+50e rahti). Toki ohkasempia tolppia saa painekyllästettyinä halvemmallakin ja Virosta erityisen halvalla, mutta rahdit tekivät kuormasta kalliin. Ihana asia tolppien kärkien hiilettämisessä biohiilettimellä on se, että samalla saa tehtyä pihapuun risuista biohiiltä, eli arvokasta lannoitusta kasvimaalle :)

Toinen kevään merkki on niittylaitumen kakkakasojen keräily. En ole vieläkään löytänyt edullisia mönkijän kippikärryjä, Wallun sijaan vetohommat hoitaa auto. Kakkakasoja on vielä paljon, mutta projekti on sentään aloitettu.


Muita kuulumisia

Polttopuut ovat nyt pätkitty ja ne ovat kuivumassa kuormalavojen päällä. Tarhan lisähaketukseenkin on nyt jonkin verran rankoja. Yläkerrasta on viety kaatopaikalla vanha muovimatto eli seuraavaksi pääsen purkamaan vanhan kesähuoneen lattiaa.

Esikasvatus etenee välillä riemukkaasti välillä vähemmän riemukkaasti. Tomaatin taimet ovat yhä ihan reppanoita, saa nähdä pitääkö ostaa valmiit taimet kasvihuoneeseen, mutta kaalintaimista olen innoissani. Normaalisti ne ovat olleet tähän aikaan sellaisia ohuita naruja, joiden päässä on kaksi pientä lehden alkua, mutta nyt kasvivalon ansiosta niissä on NELJÄ lehteä :D Ensi kevääksi tarvitsen lisää valoja ja pöytiä. Kasvihuoneeseen olen suunnitellut ämpäreiden sijaan kasvatusaltaita, mutta ehkäpä tänä vuonna vasta kahdelle seinustalle.

Pääsiäiskokonkin ehdin polttaa juuri ennen lumien sulamista.

Työponien koulutus on edennyt sen verran, että Wallu on juontanut elmänsä ensimmäisen kerran "tukkia" eli pientä puun runkoa :)Lisäksi pariohjasajossa on tullut edistymistä. Olen onnistunut jopa hengittämään välillä ;)





Luehan muiden omavaraisblogistien kuulumisia:








Kommentit

  1. Nuo aitatolpat ovat tosi iso investointi. Itselläkin joskus aikanaan tuli se hieman yllätyksenäkin, että kuinka paljon eläinten pito kotona voikaan maksaa. Meillä ei ole itsellä metsää, joten tolppa-aineita ei omasta takaa juurikaan saada. Alkuaikoina käytiin appiukon mettästä harventamassa kuusentaimia ja pysyttiin tolpissa. Samalla lailla poltettiin ne, jotta kestivät vähän kauemmin. Nyt on meilläkin Hankkija aitatolppien hankinta paikka.

    Komeat ovat hevoset pariajossa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertainvestointina iso mutta sitten kun miettii miten kauan ne kestää niin summa laskee. Aiemmat tolppani olivat käytettyjä heinäseipäitä. Käsittämättömän kauan nekin kestivät :)

      Poista
  2. Huh, sitten on enää 140 tolpan pystytys ja lankojen veto. 😃 Mutta mitäpä sitä ei tekisi hevostensa eteen.. Kävin lukemassa myös tuon biohiiletin jutun ja oli tosi mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehei.. 140 tolppaa niittylaitumelle, 20 tolppaa pikkuaitaukseen.. lankojen kelaus, verkkoaidan irrotus ja molempien kiinnitys taas uudestaan ja sitten toisen ison aitauksen langat ja laudat :D ja siinä ohessa pehkujen tyhjennys ja lantojen keräys niityltä ja muut arkihommat ja työssä käynti :)

      Poista
  3. Kiitos tolppavinkistä, kun niiden hankinta taas tulee ajankohtaiseksi niin tuota tekniikkaasi voisi kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Tolpille tulee kyllä hintaa, jos ne pitää ostaa. Tosin jos ne tekee itse, pitäisi sille omallekkin työlle laskea joku hinta :) Virostahan saisi yhtä sun toista edukkaasti, mutta pitäisi rahti hommaan löytää joku tutuntutuntuttu, jolla on muutakin ajoa, niin saisi vähän hintaa alemmas, kenties?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en laske omalle työlle hintaa kun tää on mulle rentoutusta :D toki aikataulut joskus kiristää, mutta noin muuten tykkään tusata :)

      Poista
  5. Minkälainen tuo teidän hiiletin on? Laittaisitkos joskus siitä joskus juttua tarkemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole biohiiletintä (eikä täällä asu ketään muuta kuin minä:) mutta ystäväni on ostanut biohiilettimen, sillä hän hiilettää talonsa ulkovuorilaudata ja sitä sain lainaksi. Minkälaista juttua kaipaat? Tuossa yllähän on linkki aiempaan juttuun jossa esittelen tuota biohiiletintä tarkemmin.

      Poista
  6. Hitsi kun näyttää hyvältä tolpat ja hevoset. Hienoa työtä! Tsemppiä kaalimaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaalit tarvitsevat tsemppiä.. olen ihan paiseessa kun ensimmäistä kertaa ikinä olen kasvattanut VIISIlehtisen kaalintaimen ja työkaverit tulevat sitä kuunvaihteessa katsomaan.. nyt pitää ihmeen kaupalla pitää se hengissä siihen asti :D

      Poista
  7. Tuo biohiiletin kiinnostaa itseäni niin kovin, että heitän vaan heipat pikaisesti tähän postaukseen (tää oli kiva postaus) ja loikkaan suoraan nautiskelemaan juttua biohiilettimestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautiskele pois, siitä löytyy netistä vielä paljon lisää tietoa joten nautittavaa löytyy :)

      Poista
  8. Oijoi! Meillä tuo aita rulianssi on edssä ensikesänä. Vuohille pitäisi aitaus tehdä laitumille. Kauhullajo raan menoa odotan. Heinäseipäitäkin tarvittaisiin ja aina surkuttelen kun kuulen että joku väkertää aitaa tai tekee niistä tikaita :D Minä haluan alkuperäiseen käyttöön niitä mutten löydä niitä mistään

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari