Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 7

Loma loppui ja edistymiseni projektien suhteen ovat olleet pienet, mutta jotain edistymistä on silti havaittavissa:)


Projektina portaat talon päätyyn

Ensinnä Pena tuli ja kuopasi kaivurilla kuopan talon päätyyn. Sitten tuli naapuri ja toi traktorilla sorakuorman kuoppaan. Eli porrasprojekti edistyy hitaasti, mutta varmasti.Projektina pihattoaitaus


Pihattotarha sai toisen lautakierroksen ja portin. Ponit pääsevät nyt kulkemaan kellarin takaa pihattotarhan ja haketarhan sekä niittylaitumen väliä. Nimi pihattotarha on hieman harhaanjohtava, sillä siellä ei ole vielä pihattokatosta vaan pihattokatos (jota kutsun laidunkatokseksi) sijaitsee niittylaitumella.. Eli onnea vaan sille joka yrittää pysyä perässä näissä tarhojeni nimityksissä :D Mutta yhtä kaikki poneilla on mahdollisuus vetää pierupukkilaukkakisojaan hehtaarin alueella tässä pihassani. Tosin uudella puolella kasvaa lähinnä leppää ja vatukkoa ja nehän eivät poneja pahemmin kiinnosta. Kiinnostavampaa on karata talliin ja kaivella hyllyiltä leipäämpärit esiin :/


Eläinkuulumisia


Eläinrintamalla on ollut niin menetyksiä kuin menestymisiäkin. Herra kaniini on nyt poissa. Se sai jonkun hengitystieinfektion, mihin eivät antibiootitkaan purreet. Kanin lähtö teki mielen apeaksi, mutta yksi kana hautoi piristykseni seuraavaksi päiväksi muutaman tipun :) Kanaemo ja teletapit on nyt siirretty (hienoisella väkipakolla) sisäkanalaan, jossa tiput saavat kasvaa turvallisessa ympäristössä vähän isommiksi ennen kuin pääsevät ulkolemaan.


 


Jotain talven varalle


Kylätanssit ovat suuri ilo tällaiselle pienelle torppalaiselle. Tanssien parkkipaikan heinä palataan ja minä sain siitä yhden paalin. Lisäksi tanssilava koristellaan koivuilla, jotka minä kuivatan tallin ylisillä vuohille kerpuiksi talvea varten.

Lainapellostani sain tänä vuonna 161 pikkupaalia talteen. Pelto oli täynnä hiirenvirnaa ja siitäkös vuohet ovat riemuissaan :)

Sään vaikutus omavaraisuuteenSovimme muiden omavaraisbloggaajien kanssa, että kirjoittaisimme tällä kertaa myös sään vaikutuksesta omavaraisuuteen. Ja säähän voi vaikuttaa omavaraishaaveisiin varsinkin viljelyyn monella tapaan. Esimerkkeinä sääilmiöistä jolla voi olla nyt sekä tulevaisuudesssa vielä enemmän vaikutusta: 


 • rankkasateet sekä raekuurot
 • tulvat
 • kuivuus
 • tuulet
 • kylmät kesät
 • liian kuumat kesät

Lisäksi sääilmiöt voivat auttaa tuholaishyönteisten lisääntymisessä, jotka puolestaan voivat viedä sadon.Itse olen etuoikeutetussa asemassa sen suhteen, että kaivoni on vesirikas ja olen saanut kuivinakin kesinä surutta kastella sen vedellä kasvimaata. Mutta tänä kesänä kävi niin, että minäkin sain kokea miltä vedettömyys tuntuu. Nimittäin olin yhtenä iltana saunassa ja hiuksia pestessäni tajusin, että tämä outo haju ei tulekaan viemäristä vaan vedestä. Siinä sitten hiuksia loppuun pestessäni arvuuttelin, että pesenkö päätäni hiiren-,rotan- vain sammakonraatovedellä. Oikea vastaus oli kolmen hiiren tai paremminkin ehkä myyrän raatovedellä. Tämä yökötystä aiheuttanut episodi aiheutti ajanjakson, jolloin minun piti hakea esim. eläimille vettä muualta. Vedenhaku ei aiheuttanut muuta kuin ylimääräistä ohjelmanumeroa, mutta sen verta, että kiitollisuus puhdasta vettä kohtaan kasvoi entisestään.Kaivon vuoksi kuivat kesät eivät pahemmin vaikuta viljelyksiini. Lisäksi viereinen metsä suojelee viljelyksiäni kovilta tuulilta, mutta kylmyyttä ja rankkasateita vastaan on vaikea taistella. Toki kasvulaatikot ja harsot sekä kasvihuone auttavat jonkin verran kylmänä kesänä, mutta eivät ne korvaa auringon lämpöä. Yksi raekuurokin kävi tänä kesänä ravistelemassa pientä satoani. Sillekään ei voinut muuta kuin päivitellä. Pienessä rinteessä oleva kasvimaani ehkä ei jäisi uimaan rankkasateiden aiheuttaessa tulvia, mutta tuskin antaisi satoakaan.


Varautumisen ydin on mielestäni siinä, ettei kaikki munat ole samassa korissa. Uusien elämää helpottavien (usein sähköisten)tarvikkeiden rinnalla on hyvä pitää jonkin verran mekaanisia tarvikkeita ja samoin kasvien suhteen kannattaa kasvattaa eri lajikkeita, sillä joku niistä voi kestää paremmin kuin toinen kyseisen kasvukauden "vitsausta". 

Tämän hetkisellä kasvatuskokemuksella olen kyllä sangen tyytyväinen etten joudu kasvattamaan kaikkea ruokaani itse. Nälkä tulisi aika pian. Mutta en lannistu tästä, vaan iloitsen siitä että joka vuosi opin jotain ja ainakin olen hitusen taitavampi kuin aiemmin :)


Loppuun vielä pari kuulumista kasvimaalta

Pensasmustikat ovat tuottaneet iloa aamujogurtin päällä ja pari kaaliakin ovat riemastuttaneet jollain käpertymistä muistuttavalla tavalla :D harmi vain, että kaalikoit ovat syöneet niitä. Ensi vuonna piilotan kaaliverkon liepeet maan alle.. ryömikööt maan alta jos mielivät mun kaaleja.

Kommentit

 1. Ihanasti sielläkin pensasmustikkaa tulee! Ja upeat kaalit! 😃 👍

  VastaaPoista
 2. Ihanaa satoa tulossa ja paljon olette saaneet taas kuukaudessa tehdyksi! Olen kyllä vähän kateellinen teille tuosta kaivosta. Meillä ollaan pihan suhteen todella riippuvaisia sadevedestä. Satoisia päiviä ja kaikkea hyvää elokuuhusi!

  VastaaPoista
 3. Hyvin samanlaiset aatokset tuosta, että on luojan lykky kun koko ravinnonsaanti ei ole omilla harteilla �� Voisi tulla nälkä aika nopeasti. Hyvinhän siellä projektit etenee ja eläimet tuovat mukavan lisän puuhasteluihin. Mulla tulee kanakateus kun luen teidän juttuja! ��

  VastaaPoista
 4. Sinulla on mustikat paljon kypsempiä kuin meillä. Niin hyvän näköisiä.

  Olen miettinyt myös tätä äärestä laitaan heittelevää säätä ja sen mukanaan tuomia ongelmia. Ainoa mitä tällä osaamisella osaan tehdä on tuo sama mitä ehdotat; monipuolisuus.

  VastaaPoista
 5. Ihania tipusia <3 Me ollaan tulevana viikonloppuna kanahoitajia kavereille, kun ovat reissussa ja kanakuume on tietenkin taas päällä. On ne niin kivoja otuksia!

  Voi ei tuota kaivokokemusta! Miten lienevät sinne kaivoon päässeet!

  VastaaPoista
 6. Kaalikoit ja kirpat on karmeita. Meillä oli molempia tänä kesänä ja kaalisato tulee olemaan nolla. Saat olla syystäkin ylpeä noin hienosta sadosta. Kaalit on vaikeita.

  VastaaPoista
 7. Ihania tipuja! Emossa on paljon samaa näköä kuin meidän Rapsodiassa. Tuo kaivoepisodi olisi voinut sattua täälläkin, meillä on nimittäin kaksi kaivoa, uudemmasta otetaan käyttövesi. Kurkkasin vanhempaan kaivoon kesällä ja sen pohjalla näkyi jännittävä kokoelma erilaisia luurankoja... Pitäisi varmaan tyhjentää kokonaan ja puhdistaa mutta ei ole vielä ehtinyt. Juomavettä ei siitä kaivosta varmaan muutenkaan kannata ottaa mutta olisi hyvä hätävara kasteluun. To-do listalla tuokin asia!

  VastaaPoista
 8. Hehe, kun kirjoitit kylätanssien tuomista iloista, niin ajattelin että olet käynyt pistämässä jalalla koreasti oikein olan takaa :D Mutta valtava ilo ovat tietty heinät ja kerppumatskutkin! Sato näyttää hienolta ja hummat ovat varmasti ihan tohkeissaan, kun on lääniä temmeltää ja piereskellä pukitusten tahtiin. Mäkin olen monesti miettinyt, että on se kumma, kun päästän vuohia pihalle ja ajattelen, että nytpä saavat mässätä vihreää sydämensä kyllyydestä, niin aina ne jotenkin kummasti hiipivät vaan talliin ja hiipivät kauralaareja tyhjäämään.

  VastaaPoista
 9. Sulla on tarhoilla nimiä, kuten meillä eri puuvarastoilla, kun on koivulaa, leipolaa, isoo liiterii ja saunasiipee :) Kyllä se niin tuntuu menevän, että jos näillä omilla viljelyksillä ja keräilyillä pitäisi elään, niin sukupuuttoon olis vermaan jo kuoltu...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari