Elämäni ensimmäinen pärekori

Huomasin iloiseksi yllätyksekseni 4H-kerhon järjestävän pärekorikurssin ja vieläpä ilmaiseksi, joten puukko, viiltosuojahanskat ja eväät matkaan ja kurssille!

Normaalisti kurssi on kahden päivän mittainen, joten päreiden vetelyn ja korin punomisen opettelu yhdessä päivässä oli niin henkinen kuin fyysinenkin urakka. Varsinkin oikea käsi särki seuraavana yönä ihan kiitettävästi.





Pärekorien päreet tehdään männystä ja mänty tulee kaataa marraskuun ja maaliskuun välissä kun puu "nukkuu". Mänty tulee säilyttää kosteassa ja puun halkaisijan tulisi olla noin 25cm. Männyn pitäisi olla suora ja mielellään myös oksaton. Mänty pilkotaan esim 80cm tai 110cm pituisiksi pölleiksi (riippuen siitä, minkäpituisia päreitä tarvitaan). Pöllit halkaistaan kirveellä kahtia ja sitten neljään osaan ja puun sydänosa poistetaan kirveellä puusta. Näin saadaan suurinpiirtein nelikulmaisia halkoja, joista puukon ja kalikan avulla irrotetaan säleitä ja säleistä puukon avulla vedetään päreitä, jotka ovat noin 1,5mm paksuisia. Kun mäntyä aletaan työstää siirrytään lämpöiseen tilaan, mutta puut pidetään yhä kosteina esimerkiksi sumutinpullon avulla. Kahvitauon ajaksi kostutetut päreet kannattaa sulkea muovipussiin, jotta kosteus ei haihdu.

Itse pärekori tehdään niin, että ensin suunnitellaan pohjan koko. Päreet ladotaan ristikkäin esimerkiksi penkin päälle niin että polvella ja laudalla pidetään reunat paikoillaan. Tämän jälkeen lauta laitetaan pohjan reunalle ja ylimenevät päreen päät taitetaan lautaa vasten ylös. Taittamisen riksahdusääni tuntuu pahalta, mutta se kuuluu asiaan. Tämän jälkeen tehdään alareunan ensimmäinen päre. Tämä olisi hyvä olla niin pitkä päre, että se ylttää koko pohjan ympäri, mutta jos sellaista ei saatavilla niin kaksi pärettä voi ydistää pitkäksi laittamalla kaksi pärettä noin 10cm pituudelta päällekäin ja tehden reunoihin pienet lovet ja loven kohdalle pari kierrosta lankaa kahteen kohtaan niin liitos varmasti pitää. Aseta päreen pää puoleen väliin jotain reunaa ja siirrä lauta siihen kohtaan mihin tulisi kulma ja taita laudan avulla kulma taitos. Sen jälkeen tee taitos jokaisen kulman kohdalle ja lopulta sidon narulla päre pohjan malliseksi kehäksi. (Narut leikataan irti kun kori on valmis.) Nosta kaikki alimmaiset päreiden päät pystyyn ja pujota alareunan ensimmäinen päre näiden ympärille ja päästä päreistä irti. Siitä seuraavat kehät pujotellaankin niin ettei niitä tarvitse jatkaa narulla eikä päätellä narulla kehäksi vaan päät pistetään vain toistensa kanssa vähän matkaa päällekäin. Suositus on etteivät jatkoskohdat ole joka kierroksella samassa kohtaan. Tokan kierroksen jälkeen korin pohjaa nakutellaan samalla työntämällä toista reuna pärettä pohjaan päin. Sen jälkeen pärekierroksia jatketaan siihen asti kun haluttu korkeus saavutetaan. 

Reuna päätellään siten, että ylimmäisen kieroksen sisäpuolelle tulee sisäpäre joka puolet kapeampi kuin reunapäre ja ulkopuolelle tulee ulkopäre, joka on taasen hitusen kapeampi kuin reunapäre. Reunan taittelua en yritäkään selittää vaan kehoitan, että kurkkaat yllä näkyviltä videoilta miten taittelu tapahtuu :)

Pärekorin kahva onkin kuulemma haastava homma ja koska aikamme ei siihen riittänyt, niin olin tyytyväinen kahvattomaan koriin :)

Harjoitusta tuo taito kyllä kaipaisi. Harmi vain, ettei pihassani kasva sopivia mäntyjä.

Ensimmäinen pärekorini


Kommentit

  1. Hieno kori! Olen itse menossa tulevana viikonloppuna kahden päivän pärekoppakurssille ja odotan sitä innolla :) hyvä vinkki nuo viiltosuojahanskat, täytyykin ostaa sellaiset vielä ennen kurssia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu ne hanskat olivat kyllä verrattomat. Ja terävä puukkokin ois ollu hyvä :D

      Poista
  2. Ihan mieletöntä! Hienon kopan sait noin lyhyessä ajassa valmiiksi!
    Kiitos tästä postauksesta. Se tuli hyvään saumaan, koska me ollaan menossa Beiben kanssa ensi viikonloppuna pärekoppakurssille. Se on kansalaisopiston ja kestää kaksi päivää. Ehkäpä meilläkin on valmiit kopat kotiin tuotaviksi isänpäivänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oottekohan menossa edeltävän kommentoijan kanssa samallle kurssille :) Teillä on varmasti hienot kopat isänpäivänä. Ku saatte ajan kanssa tehdä niin tulee nätimpää :)

      Poista
    2. Ollaan menossa samalle kurssille :) mukava nähdä Markettaa ihan livenä :)

      Poista
    3. Onpa hauska yhteensattuma siis :) mukavaa kurssia teille :)

      Poista
  3. Piti vielä kysyä, että missä päin olit kurssilla? Näkyy olevan sama ihminen opettajana, kuin mikä meidänkin kurssilla! Tapasin hänet tuohityökurssilla ja oli oiken mukava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kurssi oli Urjalassa :) Opettaja vetää ilmeisesti kesäsin Kangasalla paju- sekä pärekorikursseja.

      Poista
    2. No joo, Tiivan Raijan kurssihan tämä meidänkin oli! Hän asuu Kangasalan Raikussa ja pitää siellä kursseja. Hän lupasi niistä ilmoitellakkin! Voisi vaikka harkitakkin ainakin pajukurssia. Olen joskus pieniä pajutöitä tehnyt. Mutta en enään vuosiin.

      Kädet sain kyllä tosi kipeäksi, mutta sain myös kopankin valmiiksi. Beibe oli myös kurssilla, joten meillä on nyt omat kopat! ='D

      Tein postauksen omasta kurssikokemuksesta ja laitoin linkin tähän sinunkin postaukseesi. Sinulla on niin hyvät videot ja selität yksityiskohtaisemmin kopan tekoa.

      Poista
  4. Kiitos hienosta videosta! Minulla on 50-luvun kuva korintekijästä ja nyt vasta ymmärsin, että niitä säleitähän hän on siinä tekemässä!
    Marjukka

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari