Omavaraisuutta vuonna 2020 osa 1

Tämän vuoden omavaraiskirjoitussarjan ensimmäiseen kirjoitukseen oli määrä kirjoittaa esittely, esitellä vuoden suunnitelmat ja vastaus kysymykseen miksi omavaraistelet?
Elikäs tätä blogia kirjoittaa Harmaan torpan emäntä. Elin noin kymmenen vuotta sitten aika normaalia elämää pääkaupungissa. Koska elän yksin päädyin asumaan vuokralla sillä en halunnut ottaa isoa lainaa ja pahimmassa tapauksessa maksaa ei niin kivaa, mutta kallista kämppää. Sen sijaan ajattelin ostaa kesämökiksi soveltuvan kivan paikan, mutta kävikin niin etten ensimmäisen kesän jälkeen osannutkaan asua enää kaupungissa. Siispä aloin etsimään uutta työtä maalta. Työpaikkahaastattelussa minulta kysyttiin olisiko minulla mitään kysyttävää työpaikasta, vastasin kysymällä minkälaiset pesumahdollisuudet työpaikassa olisi. Onnekseni työpaikalla oli kuntosali, saunat ja suihkut, joten muutto torpalle muuttui helpommaksi, sillä torpan navetassa oli vain lautarakenteinen kesäsauna. Niin sitten muutin torppaani ja pääsin heti kokeilemaan miltä talvi tuntuisi kera pönttöuunin, ulkohuussin ja kantoveden.
Muutos ei lopulta tuntunut vaikealta tai hankalalta, vaan tunsin heti olevani kotona enkä sen jälkeen ole kaivannut takaisin kerrostaloon. Toki maalla asuminen on vaatinut monen uuden taidon opettelua ja siitä idea tästä oppimispäiväkirjablogista lähtikin.Ostin siis torpan vuonna 2010 ja kesällä 2011 sain tuttavalta lainaan kesälampaita, jotka aloittivan 1,5ha:n pihani raivaamisen. Samana kesänä hommasin itselleni ensimmäiset kesäkanat. Kesällä 2012 aloin rakennuttaa itselleni pihasaunaa, jonne tulee nyt kaivosta juokseva ja vieläpä jopa lämmin vesi :) Vanha kesäsauna muttui samassa rysäkässä kuttulaksi kun hommasin ensimmäiset vuoheni. Syksyllä 2012 aloin remontoimaan talkoolaisten kanssa vanhaa saunassa ollutta pukuhuonetta talvikanalaksi, jottei minun tarvinnut enää luopua kanoista talven ajaksi. Kevättalvella 2013 alkoi maakellarini rakennusprojekti ja kesällä 2013 sain ensimmäiset kesäsikani. Kesällä 2014 ensimmäiset mehiläiset muuttivan luokseni ja marraskuussa 2014 Irlannin cob varsa- Wallu muutti luokseni. Alkuun Wallulle piti seuraa muutama luokseni muuttanut lammas, mutta lopulta vaihdoin lampaani ystäväni Elmeri-poniin. Tämän jälkeen aika meni pitkälti sekä Elmerin että Wallun ajolleopettamiseen (ja ennen kaikkea omaan kouluttautumiseen). Marraskuussa 2017 Elmeri palasi kotiinsa kun Englannista saapui kuljetusauto tuoden mukanaan Edyn. Kesällä 2018 sain kasvihuoneeni käyttökuntoon ja kesällä 2019 alkoi yläkerran remontti.
Minun omavaraistelu alkoi varautumisesta ja se taasen on juontanut juurensa yhteiskunnan lisääntyneestä sähköriippuvuudesta ja sitä myöden herkkyydestä poikkeustilanteille. Tämän lisäksi tuotan ruokaa itselleni persouteni vuoksi eli siksi että tykkään herkutella hyvällä ruualla :D En kuitenkaan tavoittele täyttä omavaraisuutta vaan tavoitteeni on TuVallinen elämä eli tuottava ja varastoiva elämä. Siitä voit lukea lisää täältä.
Seuraavan vuoden suunnitelmia kirjasin ylös jo joulukuun alussa ja ainakin vielä nuo suunnitelmat ovat pysyneet listallani eli vuoden 2020 suunnitelmat olisivat tässä:
 • vaunukatos/ponikatos
 • pölyttäjille kukkamaa sekä pieni vadelmatarha
 • marjapensaiden tuet ja lehtikompostori
 • possuaitauksen uudistus
 • yläkerran remontti loppuun tai ainakin eteenpäin :)

Hieman enemmän suunnitelmista voit lukea bonusraita -kirjoituksesta. Kaksi näistä suunnitelmista tarjoaisi lisää varastointitilaa (katos ja yläkerta). Nämä eivät siis suoranaisesti lisäisi omavaraisuutta, mutta helpottaisivat elämää kovin. Vaunut ja muut ponien työvälineet pitää säilyttää hyvin, jotta niistä olisi joain päivänä hyötyä. Samalla saan siihen toisen pihattokatoksen poneille niin, että voin talvella jakaa hehtaarin tarhan ja käyttää joko metsätarhaa tai laiduntarhaa niin että molemmista löytyy poneille kolmi/neliseinäinen katos. Yläkertaan toivon säilytystilaa esimerkisi mehiläisvarusteille, joita on tällä hetkellä mitä ihmeelisimmissä paikoissa. Tulevaisuudessa haaveilen myös aurinkopaneeleista, jolloin akustolle tulisi tilat yläkertaan. Kaipaisin muuten vinkkejä eettisistä akuista eli jos sinulla on tietoa asiasta, niin kirjoitathan vinkkisi kommentteihin.


Kuten yllä olevista kuvista huomaa, päivä on pidentynyt jo selvästi, joten innolla kohti uutta kasvu- ja remonttikautta :D


Kommentit

 1. Voi että, nyt vasta huomasin kuvistasi, että talosihan on tuollainen pieni, suloinen pänä! Jotenkin kaikista kuvistasi, olen jotenkin saanut käsityksen, että se olisi pidempi. Kuvakulmat ovat ehkä olleet sellaiset!

  Hyviä, realistisia, sinun omiin tarpeisiin olevia suunnitelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu se on sellainen linnunpöntön näköinen tönö. Johtuen siitä, että suurin osa talosta on siirretty muualle aikaisempien omistajien toimesta.

   Poista
 2. Sähköriippuvuutta on tullut mietittyä täälläkin. Tänä talvena pisin sähkökatko on ollut 8 tuntia mutta onneksi tuli nollakelien aikaan niin ei kanalakaan tarvinnut aggregaattia. Mutta jurppii kyllä olla ostosähkön varassa. Aurinkosähkö kiinnostaa mutta tosiaan sellainen versio että sähkö ladataan akkuihin eikä niin että ollaan sähköverkossa kiinni. Aurinkolämmöstä olisi varmaan hyvä aloittaa, sekin olisi jo hyvä tavoite että käyttöveden saisi auringolla lämpimäksi. TuVallinen emäntä on hieno määritelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä jonain päivänä akkujen eettisyyteen kiinnitetään huomiota ja niihinkin tulee reilun kaupan valikoimaa :) Paneelit onneksi ovat jo halventuneet aika lailla.

   Poista
 3. Ihana postaus! Kiva lukea historiikki näin koostettuna aikajanana :)

  "Elin noin kymmenen vuotta sitten aika normaalia elämää pääkaupungissa.."

  Tuolle heitän komppausyläfemmat. Sama täällä :D Ja sitten voisin jatkaa tuohon, ainakin omalta osaltani, että ja sen jälkeen olen elänyt elämää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu eipä sitä entistä elämää kaipaa yhtään, mutta toki se entinen vaikuttaa monesta vielä normaalilta ja tämä vähän epänormaalilta, mutta itse en vaihtaisi päivääkään pois <3

   Poista
 4. Aurinkopaneelien hankinta on meillä edessä ensi kesänä mökille, joten täytyy alkaa perehtymään aiheeseen. Kotonakin olisi mukava olla sähköverkosta riippumaton vaihtoehto edes osittain. Joulukuussa oltiin 27 tuntia sähköttä ja luulempa että myrskyt vaan lisääntyy tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Onpa sulla kokemusta eläimistä! Nostan hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jaa.. kun lähtötaso oli puhdas nolla, niin ei tällä hetkellä pääse vielä kokemuksella retostelemaan :D mutta arkijutuista jo selviän about :D

   Poista
 6. Sinulla on niin kaunista siellä <3
  Ihan järkytyin kun luin tämän, sehän oli vasta viime vai toissa kesänä kun seurasin Wallun tuloa luoksesi ja nyt paljastui, että siitä on ikuisuus. Niin nopsaan se aika kuluu. Olisi kiva lukea kooste hevostelustasi.

  Ja tuo lisätilan järjestäminen ei kaikkien mielestä ole omavaraistelua, itse olen toista mieltä. Tässä ilmastossa tarvitsee kunnollista säilytystilaa, jos haluaa omavaraistelussa tarvittavien asioiden pysyvän pitkään hyvänä. Ei niitä voi tuolla taivasalla pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan niin, että omavarainen tila vaatii maata, työvälineitä, rakennuksia, osaamista, voimavaroja, uteliaisuutta jne

   Poista
 7. Olet ollut rohkea ja hypännyt pois oravanpyörästä. Siunausta hankkeillesi ja suunnitelmillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En niin koe hypänneeni pois oravanpyörästä sillä työelämä nyt on nykyään mitä se on, melkoista pyörimistä :D mutta kaupungista muutin maalle. Kiitokset ja samoin sinne :)

   Poista
 8. Kyllä päivä ihan oikeasti on pidentynyt. Mökillä pystyy kulkemaan ilman taskulamppua vielä kello 16 aikaan :D. Huikea tarina, minä vielä asun Helsingissä ja vietän mökillä vain noin puolet ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitushan munkin oli asua Helsingissä ja pitää torppaa mökkinä, mutta niin vain en osannutkaan ensimmäisen kesän jälkeen asettua takaisin kerrostaloon, joten täällä sitä ollaan :)

   Poista
 9. Olipa inspiroiva tarina ja kehityskulku! Oletko maalta vai kaupungista kotoisin? Itse en haaveile maalle muutosta saati edes omakotitalosta, mutta tähän lähemmäs keskustaa muuttamiseen on saanut kyllä ihan totutella. Välillä hälinä korpeaa niin hitosti! Voin kuvitella miten hiljaista siellä on. Onneksi pääsen kesäksi taas mökkikylään vaikka sekin varmaan monen mielestä on turhan vilkas. :D Jokainen tavallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teininä asuin perheeni kanssa omakotitalossa maaseudulla, mutta siinä se. Muutoin olen asunut kaupungissa, eikä eläimistä ollut pahemmin kokemusta lapsuuden astman vuoksi. Käyn yhä työmatkoilla Helsigissä ja huomaan, että sitä vauhtia en enää kaipaa ja toki myös kerjäläisistä yms tulee kurja mieli. Äänimaailmaan en ole niinkään kiinnittänyt huomiota ja muuten kun otetaan kesän alku täällä niin piha on yhtä huutoa lintujen osalta :D

   Poista
 10. Varsin realistinen kuvaus omavaraistelijan elämästä, tuo remonttilistaus siis 😁. Aina on jokin projekti menossa ja useimmiten se on perus kevätsiivousta huomattavasti kunnianhimoisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveni oli siis tämän suhteen saada oma 24/7 työleiri ja vielä ei tämä ainakaan ole pettänyt. Kamalaa olisi jos projektit loppuisivat! Huh, ei mietitä sellaista :D

   Poista
 11. Naapurini joskus sanoi mulle näin: Joskus kaupunkilaisesta tulee parempin maalainen kuin maalaisesta. Tätä on saanut kohta melkein kymmenen vuotta sulatella minkä salaisuuden sanat pitävätkään sisällään. Uskon, että sinun on hyvä olla nyt. Onneksi pääsemme kaupunkiin katsomaan hulinaa ja takaisin omiin (k)oloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tällaisen ei-maalaisen on pitänyt opetella paljon alusta asioita. En tiä sitt miten hyväksi maalaiseksi siinä tulee, mutta ainakaan en enää kaupunkiin millään palaisi.

   Poista
 12. Onpa inspiroiva blogi ja suloiset nurkat! Luin siinä samalta istumalta useammankin tekstin ja tänne tulee varmasti vielä palattua sitten kun tietyt aiheet tulevat ajankohtaisiksi itselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) pitäis siistiä näitä bloginkin nurkkia joskus kun ehtis :D

   Poista
 13. Tosi kauniit talviset kuvat! Mielenkiintoisia suunnitelmia, on hauska päästä seuraamaan, miten ne toteutuvat. Oikein hyvää ja satoisaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa oli lunta ja kaunista hämärää, niin piti heti syöksyä kuvaamaan sitä :) Nyt se on vain muisto. Vettä sataa Esterin...

   Poista
 14. Sinulla on ollut kyllä kova tahti ja olet saanut paljon aikaan, upeaa! Varautuminen liittyy minusta hyvin kiinteästi näihin pyrkimyksiin ja kulkevat käsikädessä - kumpi sitten vaan kenellekkin iskeen ensin. Kaunis talo j pihapiiri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun kyllä tuli monia isohkoja muutoksia, mutta nyt tuntuu että viimeiset viiteen vuoteen ei oo paljoakaan tapahtunut, mutta toki rakennusprojektit ovat edistyneet jonkin verran :)

   Poista
 15. Ihana kertomus tapahtumien kulusta. Moni haaveilee, sinä toteutat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilu on kyllä loistava harrastus! Sitä tulee tehtyä jatkuvasti <3 ja toki siltä osin aloituksia kun on mahdollista, vaikkei vielä näkisikään mahdollisuutta haaveen toteutukselle (kuten esim työponit)

   Poista
 16. Kun antaa pikkusormen, se vie koko käden. Kerrostalosta maalle itsekkin muuttaneena en enää osaisi kuvitella elämääni betonikuution sisällä. Tämä elämäntapa vei mennessään

  VastaaPoista
 17. Ni-Fe akut ovat kestäviä --> eettisiä?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2%80%93iron_battery
  https://ironedison.com/nickel-iron-ni-fe-battery

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari