maanantai 4. toukokuuta 2020

Omavaraisuutta vuonna 2020 osa 5Viime kuukausi oli rankka. Ensinnä kuoli mehiläiset ja sitten sairastui hevonen ja siinä menikin kuukausi hoitaessa sitä ja klinikallekin päästiin pariin otteeseen. Mehiläisten osalta tarina taisi olla siinä. En vain näemmä saa pidettyä niitä hengissä. Hevonen sen sijaan on hengissä ja voi paremmin. Vielä toki odotan kontrollikäyntiä klinikalla.

Edellä mainituista syistä, en ole pahemmin omavaraisuutta ehtinyt edistää. Ainoa näkyvä edistys on ollut vadelmapenkin perustaminen morsiusangervon ja vuorenkilpien tilalle. 


Kasvihuone on saanut  takaseinästä puuttuvat laudat ja kulmalaudat. Ränni vielä puuttuu ja toisen oven tuunaus. Ikkunaruudut pitää myös kiinnittää listoilla laudanlappujen sijaan. 


Lannat on ajettu taas lantalasta ja niittylaitumelta peltoon ja taimia olen alkanut koulimaan pikku hiljaa. 


Yläkerta odottaa päätyjen rakentamista ja ikkunan maalausta.

#valkosipulitsentäänkasvaa


Vyöhyke 1

Vyöhyke 2

Vyöhyke 3

Ku Ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/05/04/suuntana-omavaraisuus-2/
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4399

Vyöhyke 4

Vyöhyke 5

Norja


10 kommenttia:

 1. On sinulle tullut koettelemukisia. Surku mehiläisiä mutta onneksi heppa on parempaan päin. Ja kasvimaalla kuin muuallakin ehtii huhkimaan, mitään ei ole vielä menetetty.
  Miten tipujen kävi? Selvisivätkö emon siipien suojissa?
  Jos aurinkopaneelit vielä ajattelet niin tässä muutama vinkki: akut kannattaa laittaa paikkaan jossa ne on talvella lämpimässä. Kylmässä ne menettävät varauskyvystään ison osan kuten autonkin akku. Ja paneelissa ei kannata innostua maksimituotoistatä vaan mitä ne tuottavat huonoon aikaan. Ei tule yllätyksiä.
  Kyllä aurinko kaikille paistaa ja kohta on edessa vuoden paras aika: kesä ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiput ovat jo nuorikoita ja voivat hyvin. Juu akut tulevat yläkertaan eikä kylmään tilaan ja laskelmat ovat jo valmiina eli tuotot tiedossa. Ongelma vain on se etten haluaisi akkuostoillani tukea lapsityövoimaa kaivoksissa ja siksi projekti on jäissä.

   Poista
  2. Eettiset akut on vaikea juttu, varsinkin lithium akut jos sellaisia tarkoitat. Maailman mineraali tuut sotkevat todella tehokkaasti alkuperän ja mitään todellista ei voi tietää.
   Kierrätyslyijystä tehdyt Agm akut varamman ne eettisimmät muttei ekologisimmat.
   Se on hyvä että on hyvät suunnitelmat joilla välttää ongelmia.
   Me ollaan liki vuosi sinnitelty OffGrid sähköllä. Talvi oli vaikeahko ja täynnä ylläreitä. 5kw järjestelmä on haastava ja jotain vähäistä tietoa on sentään kertynyt ainakin kokemusperäisesti. Jos haluaa voi kysellä vapaasti ja jos sattumalta nyt jotain tiedän, kerron tietoni mielelläni ☺️.

   Kiva kiva, tänään on kesä.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Voi kurjuus mehiläisten ja hevosen kanssa, toivottavasti heppa paranee kokonaan! Tuollaiset vastoinkäymiset vievät kyllä energiaa kaikelta muulta, mutta onneksi sitä ehtii myöhemminkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin kontrollissa ja hepan lääkitys jatkuu. Nyt myös toisella lääkkeellä. Ihan ok tilanne, mutta voimia vievä juu.

   Poista
 4. Voi harmistus. Toivotaan parempia päiviä ja niitä pölyttäjiä kuitenkin sinne :)

  VastaaPoista
 5. Sulla ollut ikäviä tapahtumia, toivotaan, että heppa sentään toipuu kokonaan. En käsitä miten toisilla voi olla nuo kylvöt merkitty niin siististi, sullakin tollaisa pyykkipoikia oikein. Meillä aina huiskastaan se pussi sinne jonnekkin ja lopulta sitten arvotaan, että mitä näissä mahtaa kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu aina alkuvaiheessa on hienot merkit taimilla.. nyt jo osa on hävinnyt ja talvikylvöistä ei ole mitään merkintää.. tiedän kohdan mihin on jotain kylvetty, mutta mitä?? Kukkien osalta sama.. alkuun merkitään, sitt hukataan merkit ja sitt äitin kanssa mietitään, että onko toi ostettu kasvi vai rikkaruoho ;)

   Poista