Nämä 10 kohtaa kannattaa ottaa huomioon kasvimaata perustaessa

Kaverini kertoi aloittavansa mökillä kasvimaanpidon ihan alusta ja jäin miettimään sitä, mitä nyt tekisin jos aloittaisin tyhjältä pöydältä.


  1. Ensinnä valitsisin hyvän, aurinkoisen ja melko laajan alueen kasvimaalle.
  2. Itse aitaisin alueen joko vihreällä puutarhaverkolla tai risuaidalla jos on tarvetta tuulensuojalle. (Aita estää niin kutsumattomia kotieläimiä kuin villieläimiä ruokailemasta kasvimaalla.)
  3. Seuraavaksi ostaisin letkukasoja ja sadettimen ja ohjaisin kaivolta vettä sadettimella kasvimaalle.
  4. Sitten perustaisin kompostointialueen, sillä oma mullantuotanto on tärkeä asia kasvimaalle ja koska sen valmistumisessa kestää hetken niin homma on hyvä saada aluilleen hetimiten.
  5. Sitten suunnittelisin kasvihuoneen ja mahdollisten marjapensaiden ja hedelmäpuiden paikat. Oma kasvimaani sijaitsee loivalla etelän rinteellä, joten omenapuut ovat rinteen ylälaidalla, ja sitten tulevat kirsikkapuut ja alinna ovat marjapensaat. Näin kaikki saavat tarvitsemansa auringonpaisteen. 
  6. Seuraavaksi on syytä miettiä kasvualustoja. Haluaako käännettävää avomaata, kohopenkkejä, lavakauluspenkkejä vaiko kaikkia kolmea. Savimaan kanssa voi olla hyvä lähteä liikkelle kohopenkeistä eli hommata pohjalle pahvia, sitten risuja ja paljon katetta esim olkea tai pehkua ja päälle sitä tulossa olevaa kompostimultaa tai kaupan multaa ja siihen kyvöt.
  7. Esikasvatuspaikkoja on myös hyvä miettiä talon sisällä. Miten saada mahdollisimman moneen kerrokseen etelän puoleiselle ikkunalle taimia ja millainen kasvuvalo on tarpeen.
  8. Työkaluista välttämättöminä pidän hyvää talikkoa, pistolapiota, voikukkarautaa, kottikärryjä, kastelukannuja (suuttimella), sadevesitynnyreitä, kaaliverkkoa, pientä kuokkaa ja istutuslapiota sekä sadetinta.
  9. Jos heti ensimmäisenä vuonna ei ota kaikkea maata käyttöön, kannattaa laittaa tiiviisti pressua tuleville istutusalueille, jotta rikkaruohot kuolevat siltä alueelta ennen käyttöönottoa. Muutoin en pidä muovista kasvimaalla, mutta pressu ja kaaliverkko ovat mielestäni korvaamattomia.
  10. Jos kaipaa ruokaa omasta maasta, niin kannattaa keskittyä alkuun niihin kasviksiin mitä muutenkin käyttää ja siitä sitten laajentaa vähitellen muihin kasviksiin.
Lannoitteena kasvimaallani käytän palanutta hevosenlantaa, kaninpapanoita ja biohiiltä.

Kommentit

  1. Kannattaa tosiaan ajatuksella katsoa omaa pihaa eri vuodenaikoina etenkin ennen suuria muutoksia tai tilaratkaisuja.
    Sieltä löytyy kyllä useimmiten se paikka joka sulaa keväällä ekana ja jossa valo- ja lämpösumma on suurin. Sinne siis kasvimaa. Toki veden saanti kuivina kausina täytyy miettiä huolella.

    Itse osuin puolivahingossa nappivalintaan kasvimaan ja kasvihuoneen sijainnin suhteen. Pieniä virheitä olen toki päässyt korjailemaan mutta niistähän sitä eniten oppii. Kompostikehikon sijoitin aurinkoisimpaan ja lämpimimpään kolkkaan, siellähän saavat rikat ja roippeet maatua lämmössä ja paahteessa. Mikään ei oikein siellä kuolemanlaakossa kasva mutta puutarhajätteen avokomposti pöhisee täysillä. Saa nähdä mitä siitäkin ratkaisusta kehkeytyy. Kurpitsa ainakin kasvaa aivan villinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Vuodenaikoja kannattaa kytätä. Mietin nimittäin kasvimaata myös navetan taakse, mutta onneksi mulle huomautettiin, että jos vaihdan joskus peltikattoon, niin lumet tulevat vauhdilla mahdollisten pensaitteni päälle. Mullakin on kompostialue alinna etelän rinteessä. Paahdan kompostin päällä olevalla katolla rikkaruohon juuret kuolleiksi ennen kuin päästän ne kompostiin :)

      Poista
    2. Kasvimaa valoisimmalle paikalle, oleskeluryhmät kyllä mahtuvat muuallekin.

      Itsekin meinasin ensin laittaa perunamaan tallin takaseinälle mutta kun ekana keväänä näin kuinka juuri juhannukseksi suli viimeinen kinos pois, päädyin tutkimaan etelärinteen antimia. Päivääkään en ole katunut.

      Mulla onkin iso kasa vuohenputkea kärvennettävänä, pala peltiä aurinkoon ja rikat siihen, loppuu se hillitön leviäminen!

      Poista
  2. Toi juurien kärvennys oli hyvä vinkki. Mulla rikkaruohoja tuntuu taas piisaavan ja niiden "jatkojalostus" on tosi haastavaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari