Syysistutukset ja siemeninventaario

 Syksy tuli eli nyt pitäisi siivota kasvimaalla ja -huoneessa ja siirtyä seuraavan kasvukauden odotteluun.


Tyhjensin kyllä tomaatit kasvihuoneesta, mutta en kyennyt tyhjentämään kasvihuonetta kokonaan, vaan täytin sen uudestaan kantamalla kasvimaalta kaikenmaailman kaalikasveja ja istuttamalla ne tomaattien, kurkkujen ja basilikan tilalle ja sitten viritin kynttilät kattokruunuun ja hellaan tulet :) Sen jälkeen aloittelin kasvimaan tyhjennystä ja samalla kirjailin ylös mitä haluan ensivuonna ja mitä en. En esimerkiksi ole koskaan innostunut punajuuresta, mutta tänä vuonna törmäsin aivan ihanaan borsch-keitto reseptiin ja mieleni muuttui punajuuren suhteen :)

Tein viime syksynä ensimmäistä kertaa syyskylvöjä (porkkanalla ja palsternakalla) ja koska ne onnistuivat hyvin (syyskylvetyt porkkanat eivät päätyneet myyrien suihin) niin tarkoitus on tehdä myös tänä vuonna syyskylvöjä. Ja sehän vaatii sen, että inventoin siemeneni. Kolmesta eri paikasta löytyi koskemattomia sekä osittain käytettyjä siemenpusseja, joista osassa päiväyskin on mennyt🤦‍♀️ Inventaariosta aina seuraa vierailu siemensivustoilla ja sitä taasen seuraa siemenostos, mikä tuottaa välitöntä mielihyvää 😄

Päätin myös, että siirrän seuraavana vuonna perunamaani pois kasvimaalta. Navetan takana on entinen possutarhan paikka ja perunat pääsevät sinne. Uskon ja toivon, että perunamaa kärsii vähiten kanojen innokkaasta osallistumisesta kasvien hoitoon. Katsotaan miten emännän käy ;) Tämä lisää kasvimaalle lisää tilaa kaaleille, pavuille ja juureksille.

Papujen osalta kokeilin tänä vuonna pakastuksen sijaan hapatusta. Jännityksellä odotan, onnistuvatko ne ja tykästynkö niiden makuun? Kikherneen siemeniä tilasin lisää, vaikkeivat ne ehtineet kypsyäkkään tänä kesänä. Niitä käytän monissa ruuissa, joten toivon kovasti onnistuvani niiden kanssa ensi kesänä.

Kohta voisi jo hahmotella tulevan vuoden kylvösuunnitelmaa, eikö vain?
Kommentit

  1. Hapatetut pavut ovat hyviä! Jos vain tykkää esimerkiksi hapatetuista kurkuista, niin kyllä pavutkin silloin uppoaa. Ne ovat herkullisia vaikkapa tortilloiden välissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se on kun en ole ihan varma.. hapatettujen tuotteiden tuoksu vetää puoleensa, mutta maku on usein liian voimakas, mutta tuo tortillavinkki on hyvä :) Kiitos!

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari